Cuki videó! Tollasokkal „fegyverkezett fel” egy pécsi kertészet

Indiai futókacsákkal fegyverkezett fel egy pécsi kertészet, ahol így védekeznek a spanyolcsigák ellen. A különleges őrző-védők beváltak, sőt pár év alatt már szaporodtak is a nagyárpádi környezetben, emellett pedig a két lábon járó „állati fegyverek” még a vevőket is megmosolyogtatják.

Nagy munkában vannak ezek a kedves kis futókacsák a Pécs melletti nagyárpádi kertészetben. Az alig egy kilós szárnyas éberen figyeli a növények körüli, árnyékos területet, és ha kell, lecsap a spanyolcsigákra. Persze vannak olyan területek, amiket nem tudnak megközelíteni, így ezeken a helyeken elvétve van azért egy-két csigarágta levél.

Állandó mozgásban vannak ezek a cuki kacsák. Olykor párban keresik az „áldozatokat”

A kétlábú totyogók annyira hatásosak, hogy ebben a kertészetben vegyszert sem kell bevetni. Péntek Tamás tulajdonos szerint a rendkívül kártevő csúszómászók ellen szinte semmilyen más ellenszer nem alkalmazható hatékonyan. Hiszen a vegyszer a növényekre káros, ha pedig nem védekeznek a csigák ellen, akkor a növények tűnnek el – mondja. A kertészet tulajdonosa hozzáteszi, azért sok vadkacsa is berepül hozzájuk, akiknek viszont azért nem örülnek, mert ők már a növényeket is lerágják, míg a futó társaik nem bántják azokat.

Tartásuk elég körülményes, de már egyre több helyen előfordulnak, mint „csigairtók”

– A futókacskák kicsit nyúlánkabbak, és nem tudnak repülni, valamint nagyon fontos különbség, hogy ezek a tollasok nem rágcsálják meg a növényeket. Kifejezetten a csigákra mennek és azok petéire – teszi hozzá Péntek Tamás.

A spanyolcsigák főként az olyan növényeket támadják, melyek árnyékban és nedves környezetben élnek – mondja Párer Szabolcs kertészmérnök.

Pingvinkacsáknak is hívják őket

A futkározó tollasok olyan könnyűek, hogy még a virágot sem tudják eltaposni. A kacsák egyetlen hátránya, hogy tartásukhoz nagy terület szükséges, hiszen szinte egész nap rohangálnak a betevőért, sőt a sok csiga leöblítéséhez és a zsíros falatok leúszásához még tavat és patakot is igényelnek.

hirdetés