Demokrata a pécsi „Ellenzéki kutyakomédiáról”

Az önkormányzati választásokra készülő ellenzék pécsi pozícióharcai stílus és eszközök tekintetében is morális mélypontra utalnak – írja a lap. A Demokrata szerint álcivil szervezetek, múltban lejáratódott emberek, megtévesztő névhasonlóságok képezik az ellenzéki kaleidoszkóp színeit.

A lap felidézi Kunszt Márta, a pécsi DK elnöke hangoztatta gondolatokat, amikor is arról beszélt, hogy sem a momentumosokkal, sem a szocialistákkal nem tud érdemben beszélni, mert összevesznek. Az LMP-s Kóbor Józsefről pedig azt mondta, hogy nem találja a folyosón a villanyt. A DK elnökségi ülésről kiszivárgott hangfelvétel szerint már tavasszal elkezdődött az ellenzéki összefogást kísérő „kutyakomédia”.

Részlet a városvezetésre készülő ellenzék zászlóvivő politikusának közösségi oldaláról

A lap felidézi, Mellár Tamás próbált meghatározó szerepbe kerülni a baloldalon, miután tavaly függetlenként bejutott a parlamentbe, s rögtön be is ült az MSZP-P frakciószövetségbe.

A Demokrata szerint az ő győzelmére ráülve úgy hitte, majd ő lesz Pécsett az ellenzéki királycsináló, és létrehozta a Mindenki Pécsért Egyesületet, amelyet a leendő összellenzéki tömörülés bázisának szánt, civil álcába csomagolva.

Gyurcsány tárt karokkal várja Pécset

Januárban azonban „borult a bili”, mert Mellár feje fölött az MSZP és a DK megegyezett a polgármesterjelöltről, és ezzel a „Gyurcsány-párt elindította a mai napig tartó viszálykodást”. Az LMP-t pedig végül a DK ki is golyózta, valójában nem is számítottak rájuk az ellenzéki oldalon, sőt azt sem akarták az LMP-sek szerint, hogy a kampánypénzek átláthatóak legyenek.

A trágár, emberhalálról posztolgató baloldali harcostárs, Ágoston Andrea és Nyőgéri Lajos volt MSZP- elnök kampányol „civilként”

– Hét hónapig részt vettünk az egyeztetésben, tehát nem igaz, hogy az LMP ne próbált volna meg valamilyen közös álláspontot kialakítani a többiekkel. Egész egyszerűen arról van szó, hogy január vége óta egyes ellenzéki pártok nem együttműködni szeretnének, hanem kigolyózni bennünket – mondta a lapnak Angyal Károly, az LMP Baranya megyei elnöke. Ilyen előzmények után döntöttek úgy az LMP-nél, hogy saját polgármesterjelöltet indítanak.

A „civilek”: Mellár (MSZP-P), Kunszt (DK), Tóth (MSZP) és a „civil” polgármesterjelölt

A lap emlékezet rá, hogy a baloldali politikus, „Péterffy Attila 2008 és 2015 között a pécsi erőmű vezérigazgatójaként tevékenykedett, az ő utasítására égettek el nagyjából hárommillió tonna fát a hőerőmű kazánjaiban. Ezzel tömeges fakitermelést gerjesztettek, csak a Mecsekben évi húsz-huszonkétezer tonna fát irtottak ki, nem is beszélve a régió más erdeinek pusztításáról, mindezt úgy, hogy a hasznot ki is talicskázta az országból a tulajdonos, egy francia cég”.

A Demokrata úgy fogalmaz, hogy a kaotikus ellenzéken belül Gyurcsány egykori emberei akarnak visszamászni a hatalomba. Jó példa erre maga Kunszt Márta, akit korábban Gyurcsány Ferenc pécsi helytartójaként emlegettek, de ebbe a körbe tartoznak a helyi MSZP-s gárda egykori ifjútörökjei is, akiket stílszerűen csak csokitolvajoknak hívnak a mai napig. A DK háza táján feltűnnek olyan alakok is, mint a kétes hírű ügyeiről elhíresült Tamon Attila, aki a korábbi szocialista pécsi polgármester idejében az önkormányzati ingatlanok őrzését ellátó Trucker Security Kft.-t vezette.

A Mindenki Pécsért Egyesület DK–Momentum–MSZP–Jobbik összefogását egy álcivil szervezet, a Forum Sopianae Egyesület is színesíti. Ezt még a szocialisták gründolták, hogy aztán öt évig semmilyen érdemi tevékenységet ne végezzen. A politikusok a Mindenki Pécsért jelöltjeiként indulnak, a lap szerint „maga a szervezet névválasztása is átverés,  nyilvánvaló, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület nevét úgy találták ki, hogy rímeljen egy 2002 óta létező valódi civil szervezet, az Összefogás Pécsért Egyesület nevére”.

– Közismertek vagyunk a pécsiek körében. A névhasonlóság önmagában is érdekes, de a baloldali pártok ezt még azzal is megfejelték, hogy a programjuknak is szinte azonos címet adtak. A miénk Megújuló Pécsért, az övék Megújuló városért, ezzel is a választók megtévesztésére törekednek. Készíttettünk erről egy közvélemény-kutatást, az lett az eredmény, hogy a választók közel negyede összekeveri a két szervezetet – mondja Kővári János, az Összefogás Pécsért elnöke, hozzátéve, hogy a mérésekkel is bizonyítható megtévesztés miatt bírósághoz fordul a szervezet.

hirdetés