Megvan az eredmény: Dobrev Klára tarolt az előválasztáson

Fotó: Huszti István / Telex

Csütörtök este 20 óra után valamivel biztossá vált Dobrev Klára győzelme az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének első fordulójában (mind a 19 megyében ő győzött, csak Budapesten nem). A végleges számok péntekbe nyúlva, éjjel 1 óra után lettek meg.

Az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltekre összesen 616 512 érvényes szavazat érkezett.

A szavazatok megoszlása:

Dobrev Klára: 214 319,

Karácsony Gergely 168 396,

Márki-Zay Péter 123 944, Jakab Péter 86 909,

Fekete-Győr András: 20 944

„Megtiszteltetés volt ennek a politikai közösségnek a képviseletében végigjárni az országot és találkozni sok tízezer emberről. Olyan erőt kaptam, ami nemcsak áprilisig, hanem a következő években is elkísér majd […] 600 ezer ember többet ér több 100 milliárd forintnál. Ez a 600 ezer ember lesz az erőnk a jövő évi választáson” – mondta Dobrev győzelmi sajtótájékoztatóján csütörtök este, majd külön megnevezte a nőket, akik elindultak az előválasztáson és gratulált nekik a helytállásért – írja a 24.hu.

 

Ezt követően a miniszterelnök-jelölteknek is köszönetet mondott: mint mondta, „megmutatták az országnak, milyen az, amikor nem személyeskedésről és hatalmi játszmákról szól egy vita”.

Úgy fogalmazott, hogy a második forduló „nagyon fog hasonlítani arra, amit az elmúlt hónapokban csinált”, az előválasztás után pedig „háromszor ennyi erővel fogja így folytatni”.

Mint mondta, nem lesz tárgyalás a már kiesett miniszterelnök-jelöltekkel a második fordulós támogatás kérdéseiről, de mindegyiküknek helyet szán a koalíció vezetésében, ha megnyerik a választást – írja a HVG tudósítása.

„Meg nem állunk addig, amíg le nem győzzük Orbán Viktort és rendszerét” – mondta.

„A változás most kezdődött el. A változás folytatódik és meg nem állunk, amíg azt nem mondhatjuk, hogy egy európai, demokratikus magyar köztársaságban élünk„ – zárta szavait a DK jelöltje.

Újságírói kérdésre ezután elmondta: nem tudja, hogy mennyit csúszik és mikor lesz a második forduló, egyelőre annyi viszont biztos, hogy hét napos lesz, és nagyon reméli, hogy egy napon belül pontos kezdési időpontot tud mondani.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy
„Ez nem egy személyes küzdelem, hanem a hazánkért való, megingathatatlan küzdelem.”

Dobrev Klára sajtótájékoztatója előtt az alábbi volt az előválasztás állása:

  • Dobrev Klára: 34,4 százalék
  • Karácsony Gergely: 27,6 százalék
  • Márki-Zay Péter: 20,3 százalék
  • Jakab Péter: 13,7 százalék
  • Fekete-Győr András: 3,4 százalék

A számok alapján a második fordulóra tehát Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jogosult.

Márki-Zay Péter: Dobrev Klára óriási kockázat

Márki-Zay Péter az este folyamán a 24.hu-nak azt nyilatkozta eredménye kapcsán, hogy „egyáltalán nem egyértelmű, hogy neki kellene visszalépnie” Karácsony Gergely javára.

„A második körben magamhoz számolom Jakab Péter szavazatait és a Momentum-szavazatokat is, ezzel pedig már nekem nagyobb lesz a támogatottságom, mint Karácsony Gergelynek” – fogalmazott, de hozzátette azt is, hogy ha esetleg visszalép, annak „feltételei vannak, és nem zár ki semmit.”

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Dobrev Klára jelöltsége óriási kockázat lenne Magyarország számára a DK magas elutasítottsága miatt.

„Én lennék az ellenzék számára az ideális jelölt Orbán Viktor ellen, és hiszek abban, hogy megnyerhetem a második fordulót. A Fideszt vidéken lehet legyőzni” – mondta.

Márki-Zay Péter a Spirit FM-en ma továbbá arról is beszélt, hogy, három feltételt szabott Karácsony Gergelynek a visszalépésért cserébe: az euró mielőbbi bevezetése, az elszámoltatás és az alaptörvény közjogi értelemben vett érvénytelenségének kimondása.

Karácsony Gergely: „Nem akarok még egy őszödi beszédet mondani”

Karácsony Gergely az előválasztás eredményét értékelve Partizánban elmondta, hogy szerinte ez még mindig egy „nagyon megosztott ellenzék”, és az egyéni teljesítmény sokat számított.

„Én ezt a kampányt nagyon nagy ellenszélben csináltam végig, hiszen a Fidesz engem jelölt ki arra, hogy egyszerre gyengítsen, és hogy felkészítse ellenem a kampánygépezetét. A pártok, akik mögöttem voltak, nem voltak eddig sikeresek a kampányban, tehát jelölti kampány volt” – mondta.

A 24.hu cikke szerint Dobrev Kláráról azt mondta, hogy „ha valaki tényleg miniszterelnök akarna lenni, akkor nem jönnének ki olyan mondatok a száján, mint hogy lesz euró holnap, és emeljük a pedagógusbéreket”.

„Én tényleg miniszterelnöknek készülök, és én azért nem mondok ilyeneket, mert nem akarok még egy őszödi beszédet mondani a választás után. Én olyan dolgokat mondok, amiket meg lehet csinálni – emelte ki Karácsony Gergely.

A Márki-Zay Péterrel való összefogásról azt mondta, holnap tárgyalnak, készülnek a második fordulóban az együttműködésre. Szerinte az ő visszalépése „nem feltétlenül segítené Márki-Zay Péter esélyeit –írja a 24.hu. „Nehezen látom az ezzel kapcsolatos érveket, de majd Péter el fogja mondani őket” – mondta.

Mivel nem gondolja, hogy Dobrev Klára lenne esélyes a Fidesz ellen, és az ő visszalépése esetén a szavazói Dobrev Klárára szavaznának, ezért nem látja értelmét a visszalépésének – áll a cikkben. Fordítva ugyanis szerinte Márki-Zay szavazói rá szavaznának, nem Dobrev Klárára.

A nap végén a korábban beígért Facebook-videójában Karácsony Gergely a következőket mondta:

“Mindannyiunknak el kell menni a második fordulóban is. Egyikünk sem gondolhatja azt, hogy az első fordulóban mindent megtett a korszakváltásért. A kétfordulós választás a demokrácia igazi ünnepe, együtt van benne a szív és az ész. Az első fordulóban mindenki a szíve szerint szavazhatott, a második forduló viszont már a szív és az ész választása együtt. Hatalmas dolog, hogy 600 ezren elmentek most szavazni, de jövő áprilisban négyszer ennyi ellenzéki voksra lesz szükség a kormányváltáshoz.”

Valamint:

“Ne csak a NER lebontásáért küzdjünk, de meghaladjuk azt a politikát is, ami a fideszes kétharmadhoz vezetett” – utalva a Gyurcsány-korszakra.

 

Kiemeli, hogy a második fordulóban szerinte az alábbi 4 kérdésre kell választ adni:

  • Ki az, aki szélesítené a változást akarók táborát?
  • Ki az, aki integrálni képes és nem megosztani?
  • Kinek van kellő tapasztalata, kellő képessége ahhoz, hogy egyben is tartsa az ellenzéki pártok sokszínű koalícióját?
  • Ki az, aki valódi változást képvisel?

Hirdetés