Dugig megtelt a belváros Pécsett a teraszok nyitásának napján

Érezhetően úgy várták már a legtöbben a vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek nyitását, mint egy falat kenyeret. Ma kora délután már szabályos tömeg volt Pécs belvárosában.

Amikor kora délután körülnéztünk Pécs belvárosában, hogy a megnyitó teraszok mekkora embertömeget vonzottak be a koronavírus miatt korábban bevezetett korlátozó intézkedések enyhítése következtében, igazából nem lepődtünk meg. Ahogyan arra számítani lehetett, sok helyen komoly tumultus alakult ki, aki nem érkezett a városba elég korán, hogy maszk nélkül, nyíltszínen fogyasszon el egy üdítőt, vagy épp kávét, az bizony akár 20-30 percen át is körözhetett, szabad helyekre vadászva. Merthogy a legtöbb vendéglátóhely terasza roskadásig megtelt.

Hogy a szabályokat ki mennyire tartotta be, abban elég nagy volt a szórás. Akadtak olyanok, akik egészen a rendelésük megérkeztéig magukon hagyták a maszkot, de sokan csoportosan fagyiztak a Király utcán sétálva – ami ugyebár továbbra is tilos. A rend őrei mindenesetre párban járőröztek, igaz a példaként említett „renitensekhez” nem mentek oda, még csak egy figyelmeztetés erejéig sem. Persze az is lehet, hogy egyszerűen csak ne vették észre őket, ugyanis tényleg, már-már fesztiváli hangulat, és tömeg volt a városban.

Az világosan látszott, hogy a legtöbben már nagyon ki voltak éhezve egy kis „szabadságra”. Az pedig, hogy vajon ez a nyitás, ebben a formában hozzájárulhat-e a koronavírus esetleges negyedik hullámához, majd csak később fog kiderülni. Bár, az lenne a legjobb, ha sose derülne ki, és nem nem kellene tovább számolgatni a hullámokat.

Fotóriporterünk megörökítette a nyitás mai eredményét:

Fotók: Rajnai Richárd