Édesen lubickoló fókákat nézni egész nap? Most már lehetséges!

A pécsi állatkert fókapárja, Donka és Bonifác hatalmas népszerűségnek örvend a látogatók körében. Az aranyos kis állatok rendkívül aktívak és játékosak, öröm nézni őket a szárazföldön és a víz alatt, medencében is. Aki valamilyen okból kifolyólag nem tudja személyesen meglátogatni a cuki párost, annak jó hírünk van: már interneten is végigkísérhetjük napjuk vízben töltött részét.  

hirdetés
Uránia Mozi

Mit érdemes tudni a pécsi zoo két borjúfókájáról?

Donka és Bonifác egy és ugyanazon a napon születtek, habár két különböző helyen: a hím a Nyíregyházi Állatparkban, míg a nőstény a németországi Augsburg Zooban látta meg a napvilágot 2015-ben. Egy évvel később Pécsre költözött Bonifác, hogy előkészítse a terepet 2017-ben érkező párja számára.

Mivel a hím fóka nagyon fiatalon költözött városunk állatkertjébe és itt nőtt fel, rendkívül szoros kötelekét alakított ki gondozóival, ebben az időszakban az emberek jelentették számára a társaságot. Bonifác okos, könnyen tanuló fóka, a tréningek során hamar elsajátította az újabb és újabb feladatokat. Az apróra vágott hering a kedvence, de néha más halakat is jóízűen elfogyaszt.

Donkát a kezdetektől fogva nagyon szereti fiúja, találkozásuk szerelem volt első látásra. Játékos birkózásuk gyakran megfigyelhető a fókamedence betekintő ablakán keresztül. Kapcsolatuk azért is lehet ilyen harmonikus, mert Donka igen félénk volt, mikor Pécsre érkezett, amin „fókavőlegénye” és az állatkerti gondozók féltő gondoskodása segített. A fókalány mára már belerázódott az itteni életbe, a tréningeken ugyanolyan ügyes, mint Bonifác és pécsi otthonával is megbarátkozott.

Donka és a világosabb színű Bonifác láthatóan imádják egymást

Hol lehet velük találkozni?

Természetesen a Pécsi Állatkert és Akvárium-terráriumban, nyitvatartási időben. A látogatóknak lehetősége nyílik megfigyelni a fókapárt, ahogy a medencén kívül süttetik magukat a napos kifutón és játszanak a számukra elhelyezett labdákkal. Meghatározott időben még látványetetést is végignézhetnek a vendégek.

Sőt, a betekintő ablakon keresztül a fókák rendkívül látványos és izgalmas vízi élete is nyomon követhető. Ez utóbbira ráadásul most már online is lehetőség nyílik, a nemrég a fókamedencéhez kihelyezett webkamerán keresztül akár egész nap gyönyörködhetünk a két aranyos emlősben: játszanak, szeretgetik egymást, buborékokat fújnak, sőt aki reggel ránéz az élő videóra még azt is láthatja, ahogy a medence alján szunyókálnak.

A fókák napjaik nagy részét a vízben töltik, a medence alján is alszanak