Egészséges élet? Pécsett most még egyszerűbb lesz!

Csütörtök délelőtt jelentették be a Pécsi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) megnyitását, amely öt éven keresztül működik majd Pécsett a Veress Endre utcai rendelőintézetben. Az EFI munkatársai a város és a járáshoz tartozó negyven település közel 180 ezres lakosságának segítenek majd előadásokkal, különböző egészségügyi foglalkozásokkal az egészségesebbé válásban. 

Az iroda dolgozói egészségklubokat hoznak majd létre, melyekhez csatlakozhatnak az érdeklődők, valamint szakmai tanácsadásokon vehetnek részt, egészségnapokra látogathatnak el, illetve még számtalan ingyenes egészséges életmóddal kapcsolatos szolgáltatást vehetnek igénybe a Pécsi Járási terület alapellátásához tartozó lakosok.

A cél, hogy a lehető legtovább éljünk egészségesen és lehetőség szerint ritkábban kelljen orvoshoz mennünk. Olyan betegségek megelőzésére fogunk kiemelt figyelmet fordítani, amelyek a statisztikák szerint a magyar lakosságot leginkább  érintik, mint például a szív- és érrendszeri betegségek köre, az elhízás és a cukorbetegség. Nem csak az uránvárosi rendelőintézetben lesznek programok, hanem városszerte és a közeli településeken is – mondta Őri László alpolgármester a sajtótájékoztatón.

Többek között táplálkozási tanácsokkal is ellátják majd a lakosságot a szakemberek

Az EFI által szervezett programokon szeretnék megszólítani a fiatalokat és az időseket  egyaránt. Teljesen más tematikával és más módon közelítenek majd a különböző korosztályokhoz, de azt az álláspontot képviselik, hogy a megelőzést nem lehet elég korán kezdeni.

A programok már elkezdődtek, iskolai és iskolai egészségfejlesztő foglalkozásokat is tartottunk már például az egészségfejlesztési iroda szervezésében, illetve háziorvosoknak is volt tréning itt – mondta a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatója Mácsainé Németh Erzsébet.

Januárban beszámoltunk róla, hogy a Veress Endre utcai rendelőintézet felújításának első üteme elkezdődött, a szakrendelők megújulása jelenleg is zajlik. Az EFI kialakítása szintén ennek része volt. Őri László lapunknak elmondta, a második ütem – vagyis az egészségügyi centrum épületenergetikai felújítása – is elindulhat idén.

 

A Pécsi Egészségfejlesztési Iroda az „Alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – Népegészségügyi helyi kapacitás fejlesztése” című, EFOP-1.8.19-17-2017-00012 – számú projekt keretében valósul meg. 

Hirdetés