Különleges ajándékkal lepte meg a Pécsi Állatkertet a szavannacerkóf-csapat augusztus 20-án, a pécsi park 58. születésnapja alkalmából rendezett programon: a reggeli órákban az egyik nőstény cerkóf egy egészséges újszülöttnek adott életet, így több mint 10 év után újra cerkófkölyök érkezésének örülhetnek az állatkert látogatói.

hirdetés
Uránia Mozi

A szavannacerkóf nem számít ritkának Európa állatkertjeiben, ennek ellenére Magyarországon sohasem volt gyakori állatkerti állat. Hazánkban jelenleg csupán a Pécsi Állatkertben lehet ilyen állatokkal találkozni.

Pécsett több évtizedes hagyománya van a faj tartásának, az első példányok a 2000-es évek elején érkeztek meg a városba. Radar, a régi bemutatóban született legutolsó kölyök, a mostani kicsi apja éppen tíz éve, 2008. április 29-én látott napvilágot. Sajnos az egykori népes cerkófcsapat tagjai folyamatosan kiöregedtek és elpusztultak, a 2008-as születésű hím így kettesben maradt egy idősebb, 1999-es születésű nősténnyel.

2016-ban, az állatkert teljes felújítását követően a szavannacerkófok is új, a korábbinál jóval tágasabb kifutót és belső férőhelyet kaptak. A meglévő, két állatból álló kis csapatot mindenképpen szerették volna bővíteni, így egy fiatal nőstény cerkóf érkezett a pécsi parkba. A Berta nevű nőstény eredetileg Portugáliában, a Lisszaboni Állatkertben született 2007. május 11-én, Pécsre Csehországból, a Libereci Állatkertből érkezett az átépítés ideje alatt, 2015. június 17-én.

A három szavannacerkóf azóta harmonikus, összeszokott kis csapatot alkot a Pécsi Állatkertben, és több mint 10 év után újra újszülöttnek örülhetünk. A kicsi neme egyelőre nem ismert, így még nevet sem kapott. Most még anyja szőrébe kapaszkodva tölti idejének nagy részét, néhány hétnek el kell telnie ahhoz, hogy megerősödjön és önállóan elkezdje felfedezni környezetét. Az újszülött szavannacerkófot és családját már a látogatók is láthatják, ha felkeresik őket az új Majomházban kialakított kifutójuknál!