Senki ne lepődjön meg, ha csütörtökön középiskolás diákokat talál a Széchenyi téren, akik különféle furának tűnő kísérletbe vonják be a járókelőket, esetleg teszt kitöltésére kérik őket. Csütörtökön ugyanis március 14-e lesz, és ez mindent érthetővé tesz. 

hirdetés
Uránia Mozi

Világszerte március 14-én, azaz 3. hó 14-én tartják a matematika egyik leghíresebb számának, a π-nek az ünnepét – nem véletlenül, hiszen e napra rímel maga a szám is (a pít a legtöbben 3,14-ként ismerik).

Ezt a napot 1988 óta ünneplik világszerte a matematika, a fizika iránt elkötelezettek, de semmiképpen ne unalmas összejövetelekre gondoljunk, inkább különleges vetélkedőket, érdekes konferenciákat szerveznek.

A patinás gimnázium a város lakóinak is bemutatja a pí ünnepét

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma közismerten erős a reáltudományok terén, így nem is meglepő, hogy a pí nemzetközi napján a város patinás középiskolája is felbolydul. Olyan ismeretterjesztő programokat tartanak, amelyeken bemutatkozik például egy szimulációs program, mely a lépcsőn lepattogó labda mozgását elemzi, de szó esik a nagy erejű lézerimpulzusokról is. Az előadásokat neves szakemberek tartják, többek között a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetéből. Az előadások nyitottak és ingyenesek, csak egy rövid regisztráció szükséges hozzájuk, ami ITT érhető el.

Az iskola ugyanakkor kiviszi a pí ünnepnapját a városba is. Mint megtudtuk, kora délelőtt az iskola diákjai és tanárai különleges kísérletekkel várják a járókelőket a Széchenyi téren. Az érdeklődők akár egy tesztet is kitölthetnek, ami természetesen kapcsolatban áll a matematika és a fizika emblematikus számával. A teszteken nemcsak az agytorna miatt érdemes részt venni, a kitöltők ugyanis ajándékcsokira is számíthatnak.

Hirdetés