Egy pécsi takarító mentette meg az eltűntnek hitt festményt

Látható a pécsi városházán egy Mária Terézia-portré, melynek kalandos történetét mindenkinek ismernie kell.

hirdetés
Uránia Mozi

Nemrég, a francia katonák pécsi tömegsírjáról szóló cikkeink kapcsán említettük többször dr. Nagy Gábor pécsi orvos ezredes, hadtörténész és radiológus nevét, akinek a francia emlékmű történetének 30 évnyi kutatása mellett a város egy másik, igencsak fontos és izgalmas történelmi jelentőségű kutatási eredményt is köszönhet. Nagy Gábor volt ugyanis az, akinek munkája révén 2012-ben megkerült az a Mária Teréziáról készült festmény, melyet az uralkodónő 1780. január 25-én adományozott a városházának Pécs szabad királyi várossá nyilvánítása alkalmából.

Egy takarító és egy kutató mentette meg

Az ismeretlen szerző által készített képet Mária Terézia kifejezetten Pécsnek mint új szabad városnak szánta – egyébként azzal a feltétellel lehetett csak Pécs szabad királyi város, ha ezt a képet kiakasztották a városházán –, és ezzel szimbolikusan Pécs gazdasági, társadalmi, politikai fellendülését indította el. Nagy Gábor a kép történetét egy katonai kitüntetés, a Mária Terézia-renddel kapcsolatos kutatásai során ismerte meg.

Dr. Nagy Gábor találta meg a festményt

Kiderült, hogy a kép, mely évszázadokon át díszítette a városháza egyik termét, 1950-ben lekerült a falról. Az akkori városvezetőség Mária Terézia portréja helyett Rákosi Mátyásét akasztotta fel, a hatalmas szellemi értékű képet pedig örökre el akarta tüntetni. Sokáig mindenki meg volt arról győződve, hogy a festmény szőrén-szálán eltűnt. Nagy Gábortól megtudtuk, hogy ez csak azért nem történt meg, mert egy lelkiismeretes városházi takarító kicsempészte az épületből, hazavitte és két éven át óvta.

Méltó helyén a kép

A több mint 250 éves festmény kálváriája azonban ezzel nem ért véget. A takarító a megmentett képet jóhiszeműen a Janus Pannonius Múzeumnak adta, a múzeum akkori vezetősége azonban a mai napig tisztázatlan okokból fogta a portrét, és elrakatta azt a padlásra, ahol Nagy Gábor több mint 60 évvel később, kutatómunkája során megtalálta azt! A pécsi történész-radiológus ezt követően javasolta, hogy a kép kerüljön vissza méltó helyére, ahová azt Mária Terézia is szánta.

A nagy utat bejárt, leharcolt állapotba került festményt ezután 2012-ben szimbolikusan egy napra kiállították a városházán, majd pedig megkezdődött annak egy éven át tartó restaurálása. A helyrehozatali munkákat Czakó Ferenc, a Janus Pannonius Múzeum főrestaurátora végezte, aki az aprólékos folyamat során fontos felfedezést tett. Kiderült, hogy ki és mikor készítette a képet: egy bizonyos A. M. Buchmayer, és a korábbi találgatásokkal szemben nem 1764-ben, hanem 1780-ban. Ez azt jelenti, hogy ahogy Buchmayer elkészült a portréval, azt el is küldték Pécsnek.

A kalandos történetű kép 2013 óta újra otthonában, a városháza tanácstermében látható.

hirdetés
Uránia Mozi