Egy teljesen megújult könyvtárat kaptak a pécsi gyerekek

Kedden délután adták át a Nagy Jenő utcában működő Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár közel 45 millió forintból megújult és korszerűsített Pinokkió Gyermekkönyvtárát, hírlapolvasó részlegét és kiállítóterét.

Összesen mintegy 45 millió forintból, pályázati és önkormányzati forrás felhasználásával újult meg a Nagy Jenő utcában található Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár hírlapolvasó részlege, kiállítótere és nem utolsósorban a könyvtárlátogató családok és kisgyerekek kedvence, a Pinokkió Gyermekkönyvtár, melyet kedden délután adott át az apróságoknak Őri László, Pécs alpolgármestere és Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója.

A megújult gyermekkönyvtár: apróságok és szüleik is részt vettek az átadóünnepségen

Őri László kiemelte, hogy a felújítás keretében új bútorok kerültek az intézménybe, korszerűsítették a gépészeti és a világítási rendszert, új padlózatot kapott a könyvtár, valamint megújult az informatikai rendszer és kicserélték az épület nyílászáróit is. Hangsúlyozta, hogy a felújítással az önkormányzat célja az volt, hogy a könyvtárba betérő fiatalok és kisgyerekek egyaránt egy modern, a kor elvárásainak megfelelő intézményben tölthessék idejüket olvasással, könyvtári programokkal, tanulással.

Őri László és Miszler Tamás adta át a felújított gyermekkönyvtárat

– A gyorsan változó 21. századi világunkban komoly kihívást jelent, hogy megszerettessük a fiatalokkal a könyveket és az olvasást, ezt pedig csak úgy tudjuk megtenni, hogyha a könyvtári hálózatunkat is folyamatosan korszerűsítjük, és így közelebb visszük a könyvtárakat hozzájuk. Örömünkre szolgál, hogy az elmúlt években sikerült a város több külső területén is Könyvtár Pontokat létesítenünk, ugyanakkor arra is nagy figyelmet fordítottunk, hogy a meglévő könyvtárakat, könyvtári helyiségeket is megújítsuk, és azokat a fiatalok igényeihez igazítsuk – mondta az alpolgármester.

Az új hírlapolvasó részleg

Miszler Tamás rövid beszédében elmondta, hogy a 39 éve működő intézmény gyermekkönyvtárának helyisége évtizedekkel ezelőtt még a felnőtt olvasóteremnek adott helyet, azonban az évek múlásával ez megváltozott, a Pinokkió Gyermekkönyvtár költözött oda. Mint mondta, már ekkor felismerték, hogy szükséges lesz a helyiség felújítása.

A cél az, hogy megszerettessék az olvasást a fiatalokkal

– Egy új vagy egy felújított könyvtár átadása egy könyvtárigazgatónak mindig felemelő érzés, így van ez most is. Bízom abban, hogy a gyerekek, szüleik és nagyszüleik nagy szeretettel és rendszeresen fogják látogatni a megújult könyvtárat és minél több könyvet fognak innen kölcsönözni, minél több programunkon fognak részt venni – mondta Miszler Tamás.

Hirdetés