Egy viharos románc és a titokzatos Zsolnay kandalló története

Ma a turisták kedvence, a Zsolnay Negyed ékessége, ám hosszú évtizedekig állt egy fővárosi lakás egyik sarkában, és senki sem sejtette micsoda érték… Eredj velünk a különleges szépségű Zsolnay-kandalló nyomába!

hirdetés
Uránia Mozi

A keménycserépből készült, magastűzű alapmázas, eozinnal festett és palmettás díszítőelemekkel ellátott kandalló nemcsak szépsége, de romantikus története miatt is izgalmas.

Hogyan került vissza a Thököly útról Pécsre? Mitől ennyire különleges?

A budapesti lakás idős tulajdonosai 2016-ban úgy döntöttek, megválnak az ingatlantól, ám mielőtt árulni kezdték azt, értékbecslőket hívtak, nem a kandalló, hanem a bútoraik miatt. Nagy meglepetés érte őket, amikor a szakemberek felhívták rá a figyelmüket, hogy ez a kandalló – lévén Zsolnay – rendkívül értékes darab. Nem sokkal ezután, arra is fény derült, hogy az épület a századforduló után a kor ünnepelt színésznőjének, Bónis Malvinnak (művésznevén Mályvának) a rezidenciája volt.

Mályva a Thököly (akkoriban Csömöri) úti villát egyik előadása után egy titkos hódolójától kapta ajándékba, a Zsolnay kandalló pedig néhány évvel később, Zsolnay Vilmos fia, Zsolnay Miklós jóvoltából kerülhetett az épületbe. A színésznő és Miklós valamikor 1910 körül ismerkedtek meg és 1911-ben házasságot kötöttek.

Miklós 1910 decemberében mutatta be Bónis Malvint családjának, méghozzá elég teátrális módon. A színésznő egy karácsonyfa alatt lévő nagy dobozból ugrott elő, amit a Zsolnay család hölgy tagjai nem fogadtak kitörő örömmel, sőt, többen közülük sírva fakadtak.

Zsolnay Miklós 1911-ben beköltözött felesége villájába, feltételezhetően a kandalló is ekkor került oda. Az ünnepelt díva és az üzleti vénával bíró Zsolnay örökös kapcsolata meglehetősen viharos volt, s válással végződött.

Végül 2016-ban egy rekordméretű érdeklődésre számot tartó aukció keretében, sokak örömére a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. megvásárolta a kandallót, és visszaszállították oda, ahol eredetileg készítették. Amikor újra kinyitnak a Zsolnay Negyed kiállításai, újra megcsodálható lesz a kandalló is a Gyugyi-gyűjteménynek otthont adó Sikorski-házban.

(x)