Egyedülálló élményközpont nyílik a pécsi állatkertben!

A Mecseki Természettudományos Élményközpont projekt keretében január 7-étől mintegy 13 ezer pécsi és Baranya megyei diák vehet részt összesen kilencféle élménypedagógiai foglalkozáson, melyek élményszerűen ismertetik meg a diákokkal a természettudományok alapjait.

hirdetés
Uránia Mozi

A pécsiek már találkozhattak a „Mecseki Természettudományos Élményközpont fejlesztése” elnevezésű EFOP-3.3.6-17-2017-00011 pályázat keretében bemutatott élménypedagógiai módszerekkel. Ilyen volt az a virtuális valóság valamint a kiterjesztett valóság alkalmazás is, melyeknek köszönhetően a kisebb és nagyobb diákok egyaránt visszautazhatnak az időben, és elveszhetnek a különböző, több millió évvel ezelőtti földtörténeti korok tájaiban és jellegzetes ősállatai között. A 100 százalékban európai uniós finanszírozású pályázatnak köszönhetően 2017 szeptembere óta mintegy 500 millió forintból jöhetnek létre fejlesztések a zoo-ban. A projekt keretében újabb fejlesztés mutatkozott be a Pécsi Állatkertben december 14-én, a Janus Pannonius Múzeum és a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület dolgozóinak közreműködésével.

– Fontos a Mecseki Természettudományos Élményközpontba érkező pécsi és Baranya megyei diákok természettudományos érdeklődésének kialakítása, fejlesztése, hiszen így a Pécsi Tudományegyetemen induló természettudományos képzések vonzóbbak lehetnek a bevont diákok számára, és általános és középiskolai tanulmányaik után bátrabban fordulhatnak a természettudományos felsőoktatás felé – hangsúlyozta Páva Zsolt, Pécs polgármestere a pénteki megnyitón.

Dr. Haffner Tamás, a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület igazgatója kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy a projekt keretében közel 13 ezer diák fog megfordulni a Pécsi Állatkertben az elkövetkezendő években, köztük olyanok is, akik talán nem is tudnának ide eljutni. Elmondta, hogy az egyesület segítette a program megvalósulását.

Dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a rendelkezésre álló lehetőségekhez képest a lehető legjobb alapot biztosítsák a fiatal generációnak ahhoz, hogy megismerjék az élménypedagógia alapjait, és a későbbiekben nagyobb hajlandósággal vegyék igénybe oktatási és szórakozási célból is a Janus Pannonius Múzeum, a Pécsi Állatkert és egyéb más, városi intézmények kulturális és ismeretterjesztő programjait.

– A zoo- és múzeumpedagógiai oktatási módszerekre támaszkodva az élményközpontba érkező – sok esetben hátrányos helyzetű – gyerekeknek lehetőségük van ingyenesen részt venni valódi, 21. századi élményekkel színesített foglalkozásokon – mondta el a megnyitón Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója. Kiemelte azt is, hogy a projekt megvalósításába mintegy húsz intézményt vontak be, aminek köszönhetően heti, akár napi rendszerességgel kínálnának a nemzeti alaptantervhez kapcsolódó természettudományos foglalkozásokat.