Egyszerre desszerthez inspirálódni és tanulságos mesét olvasni a gyereknek? Lehetséges!

Hála Czirják Erika októberben megjelent különleges, receptekkel megspékelt mesekönyvének most a felnőttek megismerkedtethetik a csöppségeket olyan fontos értékekkel, mint a bátorság, az engedelmesség, az elfogadás, a szorgalom, vagy a felelősség, sőt ezzel egyidejűleg gyűjthetnek ötleteket a következő finom süteményhez. A pogányi írónővel beszélgettünk kötetéről, az Útravaló sütikről.

Hogy miért ez az érdekes cím? Nos azért, mert Czirják Erika nem titkolt célja a kötettel, hogy a gyermekek a szórakozás mellett – a tanulságos mesék által – jövőjükre hasznos tanácsokat is kapjanak tőle útravalóul. Az író pedig nem is csak szülők számára ajánlja műve felolvasását, hiszen a könyv átböngészése jó és hasznos elfoglaltságot jelenthet például óvodai vagy napközis foglalkozásokon, egy születésnapi zsúr keretprogramjaként, de akár a nagyszülőkkel eltöltött szuper nap zárásaként is jól jöhet.

A kötet pécsi interaktív bemutatója november 7-én, 10 órakor a Széchenyi tér 15. szám alatti P’artisan kávézóban lesz.

A meseíró maga is tart interaktív olvasóbemutatókat, ebbe enged betekintést a következő videó:

Recept és mese nem mindennapi fúziója”…

– A mesék mindig jelen voltak az életemben, szinte potyognak a fejemből a történetek. Két éve, karácsonyra írtam a fiaimnak mesekönyvet, akik nagyon odáig voltak ettől. Sőt, bátorítottak, hogy másnak is írjak. Tavaly nyáron aztán a családommal Angliában voltunk önkéntes munkán. Ott hallottam egy muffinról szóló gyerekmesét, amiről beugrott: nekem is receptekkel kell összekötnöm a történeteimet. Minden összeállt – mondta el lapunknak Czirják Erika.

Hozzátette, szerinte a családok életének egyik központi helyszíne, sőt „szíve-lelke” a konyha. Holott nem tartja magát nagy konyhatündérnek, mégis megtanítja gyermekeit alapételekre, fontos számára a sütés-főzés közben eltöltött minőségi idő – mondta az író.

Elárulta azt is, hogy először az alapanyag-meseszereplőket – például az őrölt pirospaprikát, az ecetet, a fahéjat – választotta ki a különböző tanulságos történetekhez, ezután keresett recepteket a könyvhöz.

Miért lényeges, hogy a könyvben szereplő fontos értékekről már egészen kis korban halljanak a gyerekek?

– Nem véletlen, hogy a kötet borítóján egy batyu szerepel, ez egy szimbolikus dolog. Egész életemben úgy éreztem, hogy van előttem is egy batyu tele értékekkel, amikből majd később a gyerekeimnek is csomagolok, hogy végigkísérjék az életüket. Azt gondolom ugyanis, hogy bizonyos dolgokat nem is kell megtanítani a kicsiknek, szinte úgy jönnek a világra, hogy például értenek a különböző kütyükhöz. Viszont van, amiről igenis beszélgetni kell velük, példát mutatni, megtanítani őket érzésekkel azonosulni, megoldási helyzeteket megmutatni a számukra. Hiszem azt, hogy a nevelésnek útja van, a könyvemet pedig arra szeretném használni eszközként, hogy a meséken, az útravaló kérdéseken és a sütésen keresztül ez megvalósulhasson – így Czirják Erika.

Hozzátette, rengeteg különböző-megosztó értékrend van, az általa közvetített 15 érték azonban szerinte egységes és általában mindenhol megállja a helyét.

Az íróról
Czirják Erika kétgyermekes édesanya, feleség, író, meseterapeuta, fejlesztőpedagógus. Élete során eddig minden munkakörében emberekkel foglalkozott, hol idősebbekkel, hol egész fiatalokkal. Fontos számára az értékteremtés, kreatív módon igyekszik átadni másoknak tapasztalatait: többek között megélt helyzeteket, jótanácsokat, motivációkatírt le nemrég megjelent könyvében. Korábban csak gyermekeinek írt, ez az első kereskedelmi forgalomban megjelent kötete. Egyébként pont két kisfia bíztatására jelentette meg a művet.

Bővebb „kóstoló” és rendelési lehetőség IDE KATTINTVA.

Felnőtt és gyermek együtt vonhatják le a következtetéseket, játékos formában jelenik meg az „útravaló” 
A csodálatos illusztrációk is nagyban hozzájárulnak az élményhez

Kiemelt képünk illusztráció.