Együtt mutatkoznak be a legnagyobb pécsi cégek az Ipar Napjain

Az ipari ágazat pécsi szereplői egy időben, egy helyen jelennek meg május 14. és 17. között az HungExpo Budapesti Vásárközpontban az Ipar Napjai 2019 rendezvényen. A szakmai kiállításon idén a pécsi önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint hét helyi ipari vállalkozás közösen vesz részt. A közös megjelenés ötletadója és kezdeményezője a pécsi önkormányzat volt.

hirdetés
Uránia Mozi

Az Ipar Napjai legnagyobb méretű standjainak egyike lesz a pécsi, több mint 100 négyzetméteres helyen mutatkoznak majd be a pécsiek Budapesten.

Páva Zsolt polgármester a rendezvényt megelőző hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a baranyai megyeszékhelyen évek óta igyekszik a lehető legszorosabb mértékben együttműködni az önkormányzat az egyetemmel, az iparkamarával és a gazdasági élet szereplőivel. Többek között a közöttük lévő jó kapcsolatoknak is köszönhető, hogy a közelmúltban több új nagyfoglalkoztató is megjelent, vagy a jövőben letelepül majd a városban, sőt a helyi gazdaság is eredményesebbé vált, mint korábban.

Kitért arra is, hogy a kollektív megjelenés célja Pécs műszaki portfóliójának bemutatása az ipari termékektől és szolgáltatásoktól kezdve, a K+F+I (kutatás-fejlesztés-ipar) együttműködési lehetőségeken át, a munka- és képzési kínálatig. A kollektív standmegjelenéssel továbbá szeretnék erősíteni a társkiállítók közötti kapcsolatokat és hangsúlyozni a meghatározó városi szereplők partnerségét.

– Meg szeretnénk mutatni a hazai és nemzetközi beruházóknak a Dél-Dunántúl legnagyobb ipari parkját, az ország egyik legszélesebb oktatási portfólióját, a városban jelen lévő sokrétű és minőségi beszállítói hátteret, a dinamikusan fejlődő K+F+I-bázist, valamint Pécs magával ragadó kulturális és történelmi sokszínűségét is – mondta a városvezető.

Az iparkamara, az önkormányzat és az egyetem számára is fontos a kooperáció a helyi vállalatokkal

Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról szólt, hogy a mostanihoz hasonló egységes fellépések jól szolgálják a megyeszékhely és Baranya országos átlaghoz való felzárkózásával kapcsolatos közös küzdelmet. Kiemelte, a szakmai kiállításon részt vevő cégek egytől egyig fejlődőképesek, akiknek segítségével a régiónak fel kell zárkóznia az országos ipari termelési átlaghoz. Ehhez elengedhetetlen a koordinált együttműködés, ami Pécsett is elindult. 

Gábriel Róbert, a PTE rektorhelyettese kiemelte: évek óta egyre több területen, s egyre mélyebb formában alakultak ki együttműködések az egyetem és a gazdasági szereplők, valamint az önkormányzat között. Üdvözölte, hogy mindezek az erőfeszítések már komoly eredményekkel jártak, s a kiállítás éppen az ilyen lehetőségek számának növekedését hozhatja. Leszögezte, a PTE minden olyan együttműködésre nyitott, amely a város és a megye gazdaságát szolgálja. 

Jenei Zoltán, a PTE kancellárja azt mondta, Pécs büszke lehet arra, hogy az elmúlt években a felek összefogása példaszerű, hiszen a közös gondolkodás, közös munka segíti a helyi erőforrások és lehetőségek jobb kihasználását. A stratégiai partnerség az egyetem, és minden résztvevő számára egy befektetés, ami remélhetőleg megtérül majd hosszú távon, tette hozzá.

Kondor Tamás a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánhelyettese az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy a változatos és modern képzési kínálat a sok partnercéggel való kooperációnak köszönhető, az együttműködési síkok közül pedig az egyetem számára a regionális a legfontosabb, azonban az országos és a nemzetközi kapcsolatok is felbecsülhetetlenek.

A sajtótájékoztatón részt vett a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. ügyvezetője, Megyeri János, és a Honsa Kft. igazgatója, Andreas Koller is.

Andreas Koller lapunknak elárulta, a Honsa Kft. jelenleg is egy új, 4900 négyzetméteres csarnokot épít Pécsett, amellyel július végére szeretnének elkészülni. A cég további fejlesztést is tervez, hiszen úgy érzékelik, Magyarországon és Pécsett egyre több üzleti lehetőség adódik, melyek által nemzetközi szinten is tudnak alkatrészeket szállítani. A már zajló bővítés keretében 185 új munkahelyet hoznak majd létre, amely szám a következő években is emelkedni fog a tervek szerint.

Andreas Koller, Síkfői Tamás, Páva Zsolt, Gábriel Róbert, Jenei Zoltán, Kondor Tamás, Megyeri János

Az Ipar Napjai kiállításon részt vevő pécsi gazdasági szereplők:

Harman Professional Kft.

A Harman technikai megoldások széles termékpalettáját tervezi, gyártja az autó-, szórakoztató elektronikai ipar és más vállalatok számára világszerte, beleértve a connected car-rendszereket, audio- és vizuális termékeket, vállalati automatizálási megoldásokat és egyéb infokommunikációs megoldásokat.

Hauni Hungaria Gépgyártó Kft.

A pécsi székhelyű Hauni Hungaria 1.250 munkavállalójával széles körű szolgáltatásokat nyújt az egyedi berendezés- és gépgyártás területén: a konstrukciótól a forgácsoláson, lemezmegmunkáláson és gépek összeszerelésén keresztül egészen a komplett gépek és berendezések fejlesztéséig. 1994 óta a Hauni Hungaria Baranya megye egyik legnagyobb munkaadója és a térség gazdaságának stabil pillére lett.

Honsa Kft.

Német tulajdonú, piacvezető autóipari beszállítóként csomagtérfedlapokat, kalaptartókat és csomagtérrendszereket gyártanak prémium autómárkák számára. Közvetlen beszállító a VW-nek, az Audinak, a JLR-nek, Seatnak, BMW-nek. A nemzetközi Koller Csoport tagjaként Pécsett 20 éve működő cég évente 4 millió terméket készít.

KONTAKT-Elektro Kft.

Az 1982-ben alapított családi vállalkozás az ipari automatizálás legkülönbözőbb területein dolgozik: erősáramú villamos, elektronikai és gépész tervezési-fejlesztési tudással bírnak, innovációs törekvéseik, illetve berendezés- és gépgyártói tapasztalataik az általuk automatizált, fejlett ipari technológiákban és intralogisztikai rendszerekben testesülnek meg. Mintegy nyolcvan munkatársuk van.

Matro Kft.

A Matro Kft. a Dél-Dunántúl meghatározó autóipari beszállítója. Gépipari termékei Európa szinte összes személy- és haszongépjármű-márkájába beépülnek. A 300 főt foglalkoztató, 30 éves múltú cég fő tevékenysége forgácsolással előállított alkatrészek, szerszámbefogó-egységek és gépalkatrészek gyártása.

Somapak Kft.

A cég által kínált termékek, szolgáltatások: csomagolástechnikai gépgyártás: folyadék-, illetve szilárdanyagtöltő gépek, záró gépek, címkéző gépek, tasakoló-, zsákoló- és adagológépek, komplett kiszerelő technológiai sorok; egyedi gépek, gyártórendszerek, technológiai sorok tervezése, gyártása; felhordók, szállítópályák, acél és alumínium szerkezetek gyártása egyedi igények alapján; keverőgépek gyártása, technológiai szerelés; CNC-gyártástechnológia: marás, esztergálás, plazma- és lángvágás, lemezvágás és élhajlítás; CNC-síklemez és cső/zártszelvény lézervágása.

Strauss Metal Kft.

A cég 28 éve saját fejlesztésű innovatív termékeket gyárt és forgalmaz. A pécsi high-tech CNC-technológiával felszerelt üzemben több mint 600-féle termék készül Strauss Metal márkanévvel, melyek mind megfelelnek az európai minőségi előírásoknak. A biztonságtechnika specialistájaként termékkínálatuk átfogó a lakossági-, vállalat- és bankbiztonság, pénzkezelés és értéktárolás, páncélszekrények és egyéb értékmegőrzés palettáján. A Strauss Metal páncélszekrények országszerte és külföldön is népszerűek.