Együttműködési megállapodást írt alá a Momentum két pécsi közgyűlési képviselője, Sajgó György és Pokorádi Gábor a városvezető Pécs Jövője Frakciószövetséggel. Péterffy Attila polgármester szerint mindez bizonyíték arra, hogy jó irányba halad a város és erősödik a városvezetés.

Sajtótájékoztatót hirdetett meg szerda reggelre a pécsi városvezetés, amin a pécsi közgyűlés több képviselője is részt vett. Péterffy Attila bejelentette: a Pécs Jövője Frakciószövetség együttműködési megállapodást ír alá a Momentum két képviselőjével, ezzel megerősödik a koalíció, stabil többséggel fognak tudni dolgozni a ciklusból hátralévő másfél évben. Szerinte ez azt is jelenti, hogy a vészterhes idők ellenére jó irányban halad a város. A polgármester beszélt arról is, hogy más városokban, ahol hasonlóan sokszínű a koalíció, vannak együttműködési problémák, ezért nagy öröm, hogy Pécsett nem amortizálódik a városvezetés. Mint mondta, ez politikai siker, örül ennek a fordulatnak.

Péterffy Attila, Sajgó György és Pokorádi Gábor

A Momentum három képviselője korábban a városvezető koalíció tagja volt, de tavaly július elején hivatalosan is szakítottak azzal, nem léptek be az új, Pécs Jövője elnevezésű frakciószövetségbe, és tovább használták a korábbi ellenzéki ernyőszervezet, a Mindenki Pécsért Egyesület nevét. Később a frakcióban szakadás történt, Topán László a frakcióból és a pártból is kilépett, függetlenként folytatta a közgyűlési munkát. A két momentumos képviselő, Sajgó György és Pokorádi Gábor az elmúlt időszakban szavazataival többnyire támogatta a városvezetést, így a mai bejelentés nem volt nagy meglepetés a helyi közéletet mélyebben ismerők számára.

Dr. Kunszt Márta (Pécs Jövője – DK) a sajtótájékoztatón elmondta, a különbségek ellenére a városi ügyek közös képviselete összetartja a különböző politikai erőket. Eddig is támogatta a Momentum a városvezetést, ezt most formálisan is megerősítik – fogalmazott.

Kunszt Márta

Sajgó György arról beszélt, hogy a jelenlegi gazdasági és politikai helyzetben, amikor az önkormányzatok nagyon komoly nehézségekkel szembesülnek, szükség van az összefogásra és az együttműködésre. A politikai nézeteltéréseket félreteszik az együttműködés érdekében, és teret hagyva az önálló gondolkodásnak aláírják a megállapodást.

Pokorádi Gábor nem titkolta: voltak nézeteltéréseik a városvezetéssel, de ezek többségét megbeszélték, ahhoz hogy hatékonyan tudják a saját körzetüket szolgálni, szükség van a szorosabb együttműködésre.

A momentumos képviselők hangsúlyozták, nem lépnek be a frakciószövetségbe, de együttműködnek azzal, hiszen külső támogatóként “más a munkahatékonyság”, mint így. Beszéltek arról is, hogy ez egy bizalmi együttműködés, feltételekkel. Nem kértek pénzt, pozíciót cserébe, és kötelező együttszavazásról sincs szó.

Kérdésre elmondták, a tavaly, a városvezetéssel való szakítás előtt megfogalmazott 12 pont továbbra is nagyon fontos számukra, de azokból a követelésekből sok minden megvalósult. A kritikáikat eddig is elmondták, ezen a jövőben sem fognak változtatni.

A sajtótájékoztató után lapunk kérdésére Sajgó György elmondta, a Mindenki Pécsért nevet a továbbiakban nem kívánják használni, ahogy a Pécs Jövője nevet sem, egyszerűen csak momentumos képviselők lesznek.

Péterffy Attila kérdésre ehhez hozzátette: a Pécs Jövője Frakciószövetségen belül sincs kötelező együttszavazás. A polgármester elmondta, ez egy gondolkodó, konstruktív közösség, vitákkal, egyeztetésekkel, ennek köszönheti a sikerességét.

Ezt követően a polgármester és a jelenlévő képviselők aláírták az együttműködési megállapodást.

Kiemelt képünkön (balról jobbra) Péterffy Attila, Sajgó György és Pokorádi Gábor

Hirdetés