Eladják az Orfűi Aquaparkot, addig pedig nem nyit ki a strand

Habár a kormány engedélyt adott a strandok kinyitására, látszólag Orfűn továbbra sem mozdult meg semmi az idén 10 éve megnyitott akvapark területén. Lapunk megkeresésére már korábban sem reagáltak a honlapjukon megadott e-mail-címen, most pedig aggasztó hírek érkeztek olvasóinktól. Utánajártunk, mi történik a fürdővel. 

Névtelenségét kérő pécsi olvasónk, aki kapcsolatban áll az Orfűi Aquapark üzemeltetőivel, úgy tudja: az ingatlan tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), míg év közben a budapesti Kiving Kft. az üzemeltető, ami az eddigi években alvállalkozónak adta ki a fürdőt a nyári szezonra. Elmondása szerint a parkra volt egy uniós pályázat, amiben benne foglaltatott, hogy határozott ideig üzemeltetni kell az intézményt, ez az időkeret azonban tavaly lejárt.

– Az alvállalkozók, akik eddig nyaranta üzemeltették a strandot elkeseredve mondták, hogy nem tudják, kinyit-e idén az akvapark. Szerintük a tulajdonos el akarja adni a területet. Zavar, hogy itt egy ilyen frekventált környéken elhelyezkedő komplexum, aminek bizonytalan az idei nyitása, emiatt fordultam a sajtóhoz – így a pécsi vállalkozó.

Egy pécsi, rendszeresen az orfűi fürdőbe járó lakos pedig így fogalmazta meg gondolatait: „Nem tudom, mikor nyithat ki újra az akvapark, de az idei nyárra szerintem már rég meg kellett volna kezdeni a felkészülést, így nem sok reményt fűzök hozzá, hogy ott felfrissülhetünk majd a kánikula alatt. Sok diák szokott például nyaranta ott dolgozni, gondolom őket sem lehet egyik napról a másikra felkeresni. Bosszant a dolog, hiszen Pécs környékén kevés lehetőség van a strandolásra. Ráadásul itt egy nagyon impozáns területről beszélünk, ahová Pécsről rettenetesen sokan jártak, sőt messziről is. Baranya megye nem érdemli meg ezt? Azt kellene látni, hogy az emberek szeretnek Orfűre járni, érdemes lenne a kedvükért kinyitni. Nem is beszélve a fürdő területén büfét vagy boltot üzemeltetőkről, akiknek a sorsa most igen bizonytalan.” 

A honlapon a vírushelyzetre hivatkoznak, holott a kormány vonatkozó rendelete alapján már kinyithattak volna (Felvétel készült: 05.21.)

Lapunk e-mailben és telefonon is megpróbált kapcsolatba lépni az akvapark üzemeltetőivel a holnapon feltüntetett elérhetőségeken, azonban nem kaptunk választ.

Az MNV mint tulajdonos a következőket közölte megkeresésünkre: „Az Orfűi Aquapark állagának védelme és megőrzése érdekében szükséges műszaki munkálatok elvégzését társaságunk szerződött partnere útján biztosítjuk. Jelenleg az ingatlan értékesítésének előkészítése zajlik, az erre vonatkozó döntést követően kerülhet sor az Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül történő értékesítésére. A fürdő nyitásának időpontjáról – az akvapark tervezett értékesítésének eredményessége esetén – az új tulajdonos dönthet.” 

Ebből egyértelművé válik, hogy az ingatlant valóban eladásra kínálják majd, és hogy a strand a tulajdonosváltásig nem fog megnyitni.