Eldőlt: augusztus 1-től új tulajdonosa lehet a PMFC-nek

Az önkormányzat Költségvetési és Gazdasági Bizottsága, valamint Jogi és Ügyrendi Bizottsága ma elfogadta azt az előterjesztést, amely lehetővé teszi, hogy a PMFC labdarúgócsapatát működtető PMFC-Labdarúgó Nonprofit Kft.-ben augusztus 1-től többségi tulajdonrészt szerezzen a Hungast csoporthoz tartozó S-Gast Kft.

hirdetés
Uránia Mozi

Hosszú tárgyalássorozat végére kerülhetett pont a pécsi közgyűlés bizottságainak mai döntésével. A Péterffy Attila polgármester által benyújtott előterjesztés a PMFC NB II.-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonrészének értékesítését segíti elő. A bizottság megtárgyalta, majd el is fogadta ma az előterjesztést, így most már a jogi lehetőség is megnyílt arra, hogy augusztus 1-vel a PMFC-Labdarúgó Nonprofit Kft.-ben 80 százalékos többségi tulajdonrészt vásárolhasson az S-Gast Kft.

A cég új tulajdonosi struktúrája szerint

Pécs Megyei Jogú Város a jövőben 15 százalékos tulajdonosként lesz jelen a focicsapatban,

és egy átmeneti időre, várhatóan egy évre a jelenlegi tulajdonos PSN Zrt. is marad 5 százalékkal. Erre az utánpótlás miatt van szükség, ugyanis a TAO elszámolási időszak okán azt az S-Gast még nem veheti át.

– Nagyon sok egyeztetés, rengeteg tárgyalás, és minden jogi feltétel biztosítása után most egy olyan, a pécsi futballélet szempontjából stratégiai döntés született, ami nem csak a PMFC, de a város számára is nagyon megnyugtató – mondta el a PécsMa érdeklődésére Török Ottó sportberuházásokért felelős polgármesteri megbízott. – Amikor egy éve az NB II.-be jutott a csapat, már biztosan tudtuk, hogy profi osztályhoz egy ugyanilyen tulajdonosi struktúra is kell. Azért is, mert a másodosztály anyagi terheit hosszú távon, városi költségvetésből kigazdálkodni lehetetlen, és azért is, mert nem is hisszük, hogy egy profi csapat működtetése önkormányzati feladat kell, hogy legyen.

Török a döntés után azt is elmondta, hogy az új tulajdonos – aki hivatalosan augusztus 1-jével szerezheti meg a PMFC-Labdarúgó Nonprofit Kft. 80 százalékos tulajdonrészét – már ebben a szezonban is a csapat mellett állt, és szponzorként nagyon jelentős támogatást biztosított.

– Ez is jelzi, hogy a Hungast csoport első embere, György Tamás már eddig is nagyon korrekt módon állt a pécsi labdarúgáshoz

– jelentette ki Török Ottó. – De nem csak ez mutatja azt, hogy sikerült egy jó vevőt találni, hanem az ő eddigi kapcsolata a focival is. Hiszen korábban a Vasasnál és a Siófoknál is bizonyította már, hogy a sportág iránt elkötelezett emberről van szó.

Nagyon fontos volt a város számára, hogy úgy találjon új tulajdonost, hogy az önkormányzatra nehezedő anyagi terhek csökkenjenek, ugyanakkor a város továbbra is megkerülhetetlen legyen minden, a PMFC-vel kapcsolatos stratégiai döntés során. Ezt hivatott biztosítani az, hogy bár „csupán” 15 százaléknyi tulajdonrésze lesz a csapatban Pécs Megyei Jogú Városnak, azonban

felügyelő bizottsági tagot delegálhat a Kft.-be, és a cég könyvvizsgálatát is elvégezheti.

Ennél is fontosabb azonban, hogy minden stratégiai kérdésben teljes egyetértésben lehet csak döntést hozni majd a klubról. Magyarán az új többségi tulajdonos a város beleegyezése nélkül nem adhatja el saját üzletrészét, nem alakíthatja át a csapatot működtető céget, sőt, még szakmai ügyekben sem dönthet stratégiai kérdésekről a kisebbségi tulajdonos, azaz az önkormányzat nélkül.

– Ezek nagyon fontos biztosítékok, amelyek hosszú távon is képesek szolgálni a pécsi labdarúgás érdekeit – mondta el a polgármesteri megbízott. – A bizottság mai döntése arról is rendelkezett, hogy az önkormányzat továbbra is biztosít majd pénzügyi támogatást a PMFC-nek. Ezt 200 ezer euró (nagyjából 70 millió forint) összegben, idén és jövőre, két részletben fizetik majd ki,

azonban ezt a pénzt kizárólag infrastrukturális költségek fedezésére lehet felhasználni.

A jövőben persze bízunk benne, hogy a létesítmény-helyzet is változni fog. Hamarosan teljes egészében birtokba vehetik a fiatal futballisták a Dárdai Akadémiát, és bízunk benne, hogy pár éven belül az új stadion is megépülhet.

hirdetés
Uránia Mozi