Élet az újranyitás után: veszteséges időszakot élnek át a pécsi mozik

Ahogy azt korábban megírtuk, az újranyitott Uránia június 26-tól, az Apolló július 10-től, a Cinema City pécsi mozija pedig július 2-tól várja a látogatókat. De vajon hogy megy a pécsi mozik szekere a nyitás óta? A helyzet közel sem a legjobb, a részletekről Szabó Krisztiánt és Varga Gabriellát az Uránia és az Apolló mozik vezetőit kérdeztük.

hirdetés

Uránia: „A túlélésért küzdünk”

Szabó Krisztián, a június 26-án újranyitott Uránia mozi ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy nagyjából 20 százalékon működik jelenleg a mozi, az elmúlt bő egy hónapban a bevételük a működési költségek fizetésére elegendő csupán. Míg tehát tavaly egy nyári hónapban volt például ezer látogatójuk, addig most volt kétszáz. Fő oka annak, hogy az emberek nem igazán mennek még a premiermoziba, az lehet – folytatta –, hogy egyszerűen nincs mire beülni, nincsenek új filmek.

Az Uránia 20 százalékon működik

– Amíg Amerikában a filmforgalmazás és a filmforgatások terén cudar a helyzet, és amíg újra el nem indulnak ott a nagyobb mozihálózatok, addig nagy, népszerű filmekre nem számíthatunk. Ha az amerikai mozipiac újra beindul, azután állhat helyre a hazai premiermozik helyzete is, ugyanakkor egy-két év biztosan kell ahhoz, hogy visszaálljunk a tavalyi bevételek és látogatószámok szintjére. Azt gondolom, hogy ezután viszont egy javuló tendenciára számíthatunk. Most viszont gyakorlatilag a túlélésért küzdünk. Azért kell bevételt termelni, hogy a karantén-időszak veszteségeit csökkentsük. Én már annak is örülnék, ha nullára ki tudnánk hozni a mozit – mondta.

Kiemelte, hogy valamelyest segíthet majd a helyzetükön az, hogy szeptemberben érkeznek a nagyobb mozikba népszerű, várt filmek (mint például Christopher Nolan Tenetje), de fel kell készülni arra az eshetőségre is, hogy beüt a járvány második hulláma, és el kell tolni a premiereket, vagy épp újra be kell zárni a mozikat – mondta.

Mikor lesz újra tömeg az Urániában?

Emellett természetesen közre játszhat az alacsony látogatószámokban az is, hogy akarva-akaratlanul is, de van még a mozizókban némi félelem a koronavírussal szemben. Ezen pedig – mondta Szabó Krisztián – az általuk meghirdetett különböző kedvezmények és akciók, valamint a járványvédelmi óvintézkedések sem változtatnak.

Az Uránia vezetője mindemellett kitért arra is, hogy az időjárás is szerepet játszik abban, hogy most kevesebben mennek moziba: az igazi nyári melegben nem a mozizás az első opció, tapasztalataik szerint a borúsabb, esősebb napokon több vendégük volt. Utóbbi azonban „nem jelenti azt, hogy ötvenesével tobzódtak, hanem hogy voltak húszan az átlagos öt helyett” – mondta.

Mivel a vidéki premiermozikat egybefogó és üzemeltető Kultik Kft. (melynek Szabó Krisztián az ügyvezetője) működése stabil, ezért az Urániát is tudják még egy darabig finanszírozni, de nem a végtelenségig – mondta a mozi vezetője, aki végezetül elmondta, hogy jelenleg a legtöbb, amit tehetnek, hogy figyelik a hazai és nemzetközi híreket és kivárnak.

Apolló: „Nem olyan drámai a helyzet”

Az Apolló mozi esete eltér a fentiektől. Varga Gabriella, a július 10-én újranyitott Apolló vezetője lapunknak elmondta, hogy az elmúlt egy hónap során a 2018-as év látogatószámait hozták. Ugyan – mint mondta – a 2019-es év számukra erősebb volt, mint a 2018-as, de a konkrét számok tükrében „nem olyan rettenetesen drámai a helyzet”: idén júliusban 1141 nézőjük volt (úgy, hogy kiesett a hónap első 10 napja), ez a szám 2018-ban 1280 volt, 2019-ben viszont ugyanebben az időszakban 1749-en látogattak el a moziba.

A 2018-as számokat hozzák

A viszonylag jó, a megszokottaknál mégis alacsonyabb számok mögött álló egyik ok az – mondta –, hogy az újranyitáskor nem tipikus, könnyed nyári filmeket vetítettek, hanem „kemény, nehéz” filmeket (augusztusban viszont már könnyebb alkotásokat is vetítenek). Ehhez kapcsolódik, hogy ellentétben az amerikai slágerfilmekkel, művészfilmek jelenleg is vannak és el is érhetők: az Apollóban ezért az újranyitáskor például premiervetítések, sőt premier előtti vetítések is voltak. A hazai művészfilmes forgalmazók pedig különböző kedvezményekkel támogatják is a művészmozikat, ami szintén előny a pénztárrobbantó amerikai filmek forgalmazásával szemben.

A másik ok a csökkent számok mögött inkább technikai. A járványszünet alatt új jegyfoglalási rendszert vezettek be: már nem lehet a mozi honlapján helyet foglalni, csak vásárolni. Az idősebb mozizók számára ez az új rendszer nem olyan kényelmes, mint a korábbi foglalásos megoldás. Az új rendszerrel jár továbbá az – fogalmazott Varga Gabriella – hogy „nagyobb elköteleződést” igényel a mozilátogatóktól. Szükség volt erre, hiszen a leállás előtt voltak olyan alkalmak, mikor a lefoglalt jegyek 20 százalékát nem vették át, ami a kis művészmozi számára „tarthatatlan volt” – mondta.

Ennél azért szerencsére többen vannak az Apolló vetítésein

Varga Gabriella is kitért arra, hogy a nyáron általában véve is kevesebben járnak a moziba, ilyenkor kevesebben néznek művészfilmeket, és kiemelte, hogy ezért is zár be nyaranta az Apolló.

– Nem számítottam arra, hogy ebben az időszakban ennyien eljönnek hozzánk, ugyanakkor ez az 1141 néző nem hoz bevételt, jelen pillanatban veszteséget termelünk. Viszont a nyári időszak számunkra mindig a veszteségről szólt. Nem vagyunk tehát elkeseredve, mert erre fel voltunk készülve. Most csak azért vagyunk nyitva, mert ki lehetett nyitni. Ez egy speciális eset. Ebben a környezetben rossz üzenet lett volna, ha csak azért nem nyitottunk volna ki, mert amúgy nem is szoktunk nyáron kinyitni. Egy művész mozi nyáron nem tud bevételt termelni, de a semminél így ez is több, hiszen a nyári bezárás alatt is kellene fizetni többek között a rezsit és a fizetéseket – mondta.

A vírus szerepét sem lehet nyilván kizárni. Mivel nincs semmilyen központi szabályozás a mozik tekintetében az újranyitást követő időszakra és a szükséges járványvédelmi intézkedésekre, ezért nem mindenki tartja biztonságosnak a mozizást. Az Apollóban viszont a pénztárnál nem adnak ki egymás mellé szóló jegyeket (ameddig ez az épp aktuális nézőszámok fényében reális opció) és egy új hangtalan szellőztetési rendszert is beüzemeltek.

A közeljövőre Varga Gabriella optimistán tekint: szeptemberben újraindítják a filmklubjukat, a kérdés persze az, hogy mennyi érdeklődőt fog vonzani. Ha nem jön a járvány második hulláma és nem lesznek új szigorítások, akkor remélhetőleg egy jobb őszi és tél időszak elé nézhetnek, ekkor ugyanis általában többen mennek az Apollóba. Hozzátette, hogy a forgalmazók terveit látva nem a filmeken múlik majd, hogy az előttük álló őszi-téli szezon erősebb lesz-e vagy sem.

Cinema City: Tízszer kevesebb néző, mint tavaly ilyenkor

A Cinema City helyzete sem rózsás, erre a Pénzcentrum és Világgazdaság júliusban megjelent cikkei világítanak rá. A Pénzcentrum adatai szerint a Cinema City-mozik újranyitása után megháromszorozódott a nézőszám, ami viszont túl sokat nem jelent: így is csak 27.147 főt fogadtak az első hétvégén, július 2-től július 5-ig. Mint írják, a mozihálózat bevételében is 390 százalékos növekedés látszott ekkor, a 8,9 milliós júniusi bevétellel szemben júliusban 43,7 millió volt a bevételük, azonban tavaly ugyanekkor ez a szám 398,4 millió forint volt, 271 ezres nézőszám mellett. Tehát tavaly júliusban tízszer annyi nézőjük volt, mint idén júliusban.

A Világgazdaság pedig arról írt július végén, hogy a Cinema City-mozik (és a Budapest Film mozijai) 10-20 százalékon működnek az előző év azonos időszakához képest. Ha újra felüti fejét a járvány, a mozihálózatok éves szinten 75 százalékos nézőszámcsökkenéssel számolhatnak. Tehát nagyon sok múlik a vírus terjedésének tempóján és 2020 utolsó negyedévén, a mozik egyik legerősebb időszakán.

Hirdetés