Október 1-jén, szombaton érkezik a 4. Nyitott Udvarok Napja, a Mediátor Egyesület hagyományos eseménye. Sok izgalmas program várja a pécsieket, érdemes szemezgetni a bőséges kínálatból!

hirdetés
Uránia Mozi

Az egész napos rendezvényen idén az újrahasznosítás témaköréhez kapcsolódó előadások, workshopok, kézműveskedés és kreatív gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket, de lesz morzsapiac, kóstolók, adományturi és természetesen sok-sok zene is.

Újdonság, hogy a programokhoz idén a pécsi városháza is csatlakozik, és megnyitja 115 éves tornyának kapuit a nagyközönség előtt (a kiállításról egyébként itt írtunk korábban).

Az udvarok október 1-én 10.00–18.00 között lesznek nyitva!

DI-WHAT? udvar (az etikus divat udvara)

A Művészetek és Irodalom házának belső udvarában az egész nap a divat körül forog majd. Stylistokkal, művészekkel és divattervezőkkel ismerkedhetünk: lehet turizni vagy vihetünk megunt ruhákat, amiket átalakíthatunk a segítségükkel. Szabhatunk, varrhatunk, szitázhatunk, batikolhatunk és közben érdekes előadásokat hallgathatunk a divat fenntarthatóságáról.

New Wave Plastic udvar

A Pécsi Művészeti Gimnázium tanulói Csontváry művészetének jegyében fedezik fel az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket: öltözetkiegészítők, ételművészeti alkotások készülnek, a diákok által fejlesztett társasjátékot is megismerhetjük, készíthetünk újrahasznosított ékszereket, de tanulhatunk a vegyszermentes és fenntartható tisztításról, emellett rendhagyó tárlatvezetés és koncertek is várnak a Csontváry múzeumban.

PapírRepülőhal udvar

A Föld vizeinek élővilágáról, védelméről, a felelős állattartásról és a papír újrahasznosításának lehetőségeiről tudhatunk meg többet a József utca 7. szám alatti udvarban. A Papír Panír csapata egy izgalmas gyerekfoglalkozással is készül, Pálfi György László iparművész pedig a könyvkötészeti ismeretek alapjaiba vezet be mindenkit.

A cuki papírhajóversenyt, vagyis a Vince-patak Regattát is többek közt a Papír Panír jóvoltából rendezik meg évről évre

Napközben hulladékpapírból a kasírozás technikájával aranyos tengeri állatokat lehet készíteni, és Pausz „Papír” Peti dj keveri majd a papírlemezeket.

Édenkertész udvar

A belvárosi épületek között megbúvó Zöld Folt Közösségi Kertben (Király u. 7.) izgalmas előadásokat hallhatunk a fenntarthatóságról, a biológiai sokszínűséget és az ökológiai rendszereket leginkább veszélyeztető emberi tevékenységből származó hatásokról, sőt, tapéta- és naptárhulladékból ajándéktasakokat is készítünk.

Lokális oázis udvar

A Baranya Megyei Levéltár udvarán (Király u. 11.) a nap folyamán gyermekfoglalkozás, kézműveskedés, termelői piac, étel- és borkóstolók – zöldturmix, kecskesajt, kovászos kenyér – várják az érdeklődőket. Kipróbáltjuk emellett a kosárfonást, lesz családfakutatási bemutató, a Pécsi Flamenco Egyesület közös mulatozásra és workshopra invitál, a napot két jó koncert zárja.

Szemétsziget Kalózköztársaság

A Szabadkikötő udvarán fahulladékból készítenek bábokat a gyerekek. Délután közös bábelőadás születik Ivan Kristijan Majić segítségével. Napközben a zero waste konyha jegyében a Kikötő konyha csapata az udvarba költözik. Szerenád szól a növényeknek, és megtanulhatjuk a mikrozöldek készítését Nos bácsitól. Este ugyanitt fényfestéssel és Colorstar-koncerttel zárul a 4. Nyitott Udvarok Napja.

GyeREk udvar

Éneklésre, kreatív alkotásra hívják a totyogókat, ovisokat családjaikkal a Ferencesek utcája 22. szám alá. A résztvevők a mosható pelenkák használatát is megismerhetik, majd zenés, kézműves foglalkozás várja a kisiskolásokat.

Közösségi Kelesztő udvar

Az udvar gazdája a Pécsi Közösségi Alapítvány, melynek célja, hogy az ott (Esze Tamás u. 3.) található adománykemence „bemelegedhessen”, egy közösségi műhely jöjjön létre, mely lehetővé tenné a pécsiek számára, hogy megismerkedhessenek a kemencében sült ételekkel és a különböző kelt tészták és kenyerek elkészítésének technikáival. A közös dagasztás, sütés közben kötetlen beszélgetés vár mindenkit, és összebarátkozhatunk az itt élő ukrán menekült családokkal és az egyetemre érkezett indonéz hallgatókkal.

Emberség Grund

Egy igazán színes udvar nyílik meg a Citrom u. 12.-ben, ahol társasjátékozás közben közelebbről ismerhetünk meg különböző kultúrákat, próbára tehetjük emberi jogi tudásunkat és érdekes emberekkel beszélgethetünk az élő könyvtárban.

Mandala udvar

A Perczel Miklós 26. szám alatt található házon belül nem csak a Mandala étterem található, hanem egy jógaház is, amelyben masszázsok, jógaórák, vezetett meditáció, pszichológiai kezelések is zajlanak, ezekből kaphatnak ízelítőt a látogatók a Nyitott Udvarok Napján.

A programokon való részvétel ingyenes.

A teljes eseménysor ITT és ITT található.