Elindult a Lámpás-patak rendezésének interaktív honlapja

Január 7-én elindult a Lámpás-patak Pécs” honlap (lampaspatakpecs.hu), amely a Lámpás-patak rendezését célzó projekt fejleményeivel kapcsolatban nyújt tájékoztatását.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy azt korábban megírtuk, november 23-án megkezdődött Lámpás-patak rendezése, a projekt keretében a patak Hársfa úttól a Pécsi-vízig tartó, nagyjából 2 kilométer hosszúságú szakaszát újítják fel.

A munkálatok előre láthatóan fél évig tartanak majd.

A keleti városrészben található – és a Pécsi-vízbe torkolló – Lámpás-patak a csapadékvíz egyik fő befogadója a városban, az elmúlt években ugyanakkor számos lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a patak feltöltődése olyan mértékűvé vált, hogy a csapadékvizet biztonsággal már nem képes elszállítani. Jelenleg a vízfolyás nagyrészt már nem a földhivatali térképeken jelzett és lehatárolt területeken halad keresztül, így több helyen leszakadtak a partfalak, kidőltek a magáningatlanok kerítései, kimosódtak az alapozások.

A csaknem 148 millió forintos projekt célja, hogy a Lámpás-patak környezetében évtizedek óta fennálló csapadékvíz-elvezetési problémát megoldja.

Komplex honlap a hatékony kommunikációért

A városrészeken átívelő mederrendezés több száz pécsi háztartásra lesz hatással, ezért kiemelten fontos a projekt fejleményeivel kapcsolatos tájékoztatás és kommunikáció. Ezért készült a „Lámpás-patak Pécs” (lampaspatakpecs.hu) honlap, ami egy úgynevezett „one page” típusú honlap. Ez azt jelenti, hogy a honlapra látogatók az információkat egyetlen, hosszú oldalon érhetik el. A honlapon egy kisfilmet is publikáltak, amely összefoglalja, hogy mi történik a fejlesztés során. Ebből néhány perc alatt bárki kényelmesen megismerheti a fejlesztési indokát, pontos helyszínét, feladatait, ütemezését, tervezett munkamenetét és jelentőségét.

A honlap menürendszere gyors navigációt biztosít, címszavaira kattintva az oldal egyes blokkjaira lehet vele ugrani, ezek a blokkok pedig más-más információkat tartalmaznak. A honlap nemcsak a beruházás részleteit, így a munkálatok ütemezését, előrehaladását, nyomvonalát és híreit ismerteti, hanem arra is lehetőséget ad, hogy az érintettek kérdéseiket, észrevételeiket, javaslataikat is megfogalmazzák, ezzel elősegítve a projekt sikerét.

Számítanak az érintettek véleményére

Ezekben a hetekben a munkálatokban érintett pécsiek a honlapon egy kérdőívet tölthetnek ki, amelyben a beruházással kapcsolatos várakozásaikat és a patakmeder elhanyagoltsága miatt felmerült eddigi problémáikat oszthatják meg. A cél ezzel a lakossági problémák megismerése, a beérkező igények, javaslatok, panaszok felmérése és rugalmas kezelése.

A pécsi fejlesztések tekintetében újszerű ez a megoldás, hiszen az ilyen típusú, kétirányú online kommunikáció eddig nem volt bevett gyakorlat az önkormányzat által korábban megvalósított Széchenyi 2020-as fejlesztések során. A Lámpás-patak rendezése az első olyan pécsi projekt, amelynek kommunikációját ilyen interaktív honlap segíti.

Az önkormányzat célja, hogy a jövőben induló fejlesztések esetén a pécsiek a lampaspatakpecs.hu honlaphoz hasonló interaktív oldalakon kaphassanak tájékoztatást az egyes projektek részleteiről és azokról visszajelzést tudjanak adni és megfogalmazhassák a beruházásokkal kapcsolatos javaslataikat, észrevételeiket.

A cikk a TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00001 azonosítószámú, „Lámpás patak rendezése” című projekthez kapcsolódó szemléletformálási kampány keretében készült.

Hirdetés