Elő a fülhallgatókkal, itt a pécsi dalszövegkvíz! Hány kérdésre tudod a választ?

Nem véletlenül írta meg lapunk számtalanszor, hogy Pécs a magyar Liverpool. Rengeteg szuper zenésszel büszkélkedhet a város, vannak köztük nemzetközi hírűek és kevésbé ismertek – de hasonlóan tehetségesek – egyaránt. Legújabb kvízünkben néhány jópofa és népszerű dal egy-egy részletét gyűjtöttük össze, hogy kihívhassuk olvasóinkat: mutassák meg, mennyire vannak képben a zeneszövegek terén! A kérdések megválaszolása után pedig tényleg elő a fülhallgatókkal, hiszen lehetőség nyílik meghallgatni az összes zenét!

hirdetés
Uránia Mozi

Eredmény

-

 

hirdetés
Uránia Mozi

Gratulálunk!

 

hirdetés
Uránia Mozi

Ajjaj, ennél jobb is lehetne… Azt ajánljuk, hallgasd meg gyorsan a számokat a kérdések alatt!

#1 “Mindig máshogy neveznélek, Termések, állatok, kis izék, Magamban most is beszélek…” Ezt biztosan tudod…?Nem segíthetünk. Próbáld magadban énekelni, hátha!

Ezt a dalt szinte mindenki hallotta már az országban. Ha te még nem, itt az ideje bepótolni:

 

#2 “…Aztán megszokta lassan, hogy horkolok, és már kevésbé játszanak a hormonok…” Melyik számhoz tartozhat a szöveg??Ha tudod, melyik album - kissé módosított - borítóját látni a képen, azonnal rájössz.

Az országosan közkedvelt 30Y zenekar első albumán, a Csészényi téren szerepelt talán legnépszerűbb és legismertebb számuk.

 

#3 “…Repít a képzelet, talán lesznek csodák. A múltad itt hagyod, várni nincs értelme már…” Melyik dal szövege ez??Egy népszerű rockballadáról van szó.

Nem is fűzünk hozzá kommentárt, inkább hallgassuk:

 

#4 “…Hogy meg vagy bolondulva, S holnap ne gyere újra…” Ki jegyzi a dalt, és mi a címe??Ezt egy igazi pécsi biztosan tudja! Kis segítséget nyújt a kép is.

Ez bizony a Kispál és a Borz 1997-es kultikus zenéje, melyet a pécsi buszokon sűrűn látott hölgy ihletett.

 

 

#5 Viszonylag új dalról van szó… “…A sarki gyrost, úgy szaggatom szét, mert Pécsen az élet fapadon szép!…”?Olyannyira, hogy 2020 júniusában került a nyilvánosság elé a dal.

Természetesen a videoklipet is Pécsett forgatták:

 

#6 “…A szappanbuborék ha pattan, tudod milyen jó…” Ugye tudod melyik dalban éneklik ezt??Dalaikban szerves módon vegyül folk a hazai alter-hagyományokkal, etno a mai indie-vel.

Nyilvánvalóan a Rokokó Rosés csajok számáról van szó.

 

#7 Buliztál anno erre a dalra? “…Gyere megyünk, tombolj velünk, megáll a józan ész…”?Felismered a srácokat? Akkor tudnod kell a választ!

Sajnos nem mostanában volt a városban egy jó ska buli, de vigasztalódjunk ezzel a dallal:

 

#8 Ez egy kicsit talán nehezebb. “…Mediterrán város, napsütés, Csupa jó arc, nincs tüntetés…”?Aki szereti a pogót, annak kötelező.

Aki szereti a punkzenét, annak itt egy kis pécsi punk, igazi pécsi témákkal.

 

#9 Angolosok most előnyben. “…Not gazing into each other’s eyes, We are losing two more leaves a day…” Ki jegyzi a dalt??A szöveg akár utalás lehet a zenekar nevére is.

Természetesen a 2014 óta működő pécsi Pixelplants zenekarra gondoltunk.

 

#10 Ezt biztosan tudod: “…Szeretek inni, ha boldog vagyok és szeretek élni, hogy ha rád nézek. Szeretet nélkül üres a napom Az esküvődön majd dj-zek…”?A videoklipből vettük ezt a képet. Így már rémlik?

Igen, az Amikor feladnád című hihetetlenül kedvelt zeneszám az.

 

#11 Na és ez a dal? “…Pannónia kebelén Pécs, pompás dekoltázs, a kultúrák mezsgyéjén antik, egyben kortárs lakótárs…”?Ennyit segíthetünk: ez a dal csak Pécsről szól.

Mi más lehetne, mint a lokálpatrióta pécsiek egyik nagy himnusza? Hallgassuk is meg:

 

Kiértékelés!