„Olcsó telek” program, nagyárpádi csomópont, múzeumfelújítás – ülésezett a közgyűlés

Miután múlt héten rendkívüli közgyűlésen elfogadták Pécs idei költségvetését, mindössze húsz napirendi pontot tárgyalt ma a város képviselő-testülete a havi rendes ülés keretében. Lezárták a Dénesi Ödön Programot, ami rövidesen folytatódik, döntést hoztak a Régészeti Múzeum felújításával kapcsolatban, és a nagyárpádi csomópont átalakításához szükséges konzorciumról is határoztak. Mivel bő egy hónap múlva választás, és addig várhatóan már csak egy közgyűlés lesz, természetesen politikai csaták is voltak. Élőben, szövegesen közvetítettük az ülést, a legfontosabb történésekre fókuszálva. A Pécs TV közvetítését ITT találják.

12.28: A közgyűlés véget ért. A következő ülés március 22-én lesz.

12.13: Lezárult a napirendi pontok tárgyalása, következnek a kérdésekre adott válaszok.

Csaba István (MSZP–Pécs Jövője): Csizmadia Péter fideszes frakcióvezetőhöz szól: felidézi, hogy 2014-ben az állam átvállalta Pécs összes adósságát, de a fideszes városvezetés ezt követően 2017-re csődbe vitte az önkormányzatot, majd 12,5 milliárdos hitelt kapott a kormánytól, amit döntő részben a jelenlegi városvezetésnek kell visszafizetnie. Beszélt arról is, hogy a kormány a pandémia alatt hatalmas elvonásokkal sújtotta a várost. Elmondta, azért kezdtek aláírásgyűjtésbe, hogy az ez évi 1,74 milliárdos törlesztőrészletet ne kelljen az államnak megfizetni. Azt kérdezi Csizmadiától és a fideszes képviselőktől, hogyan tudnak ebben segíteni, „mutassák meg legendás lobbierejüket”, támogatják-e aláírásukkal a városvezetés kezdeményezését.

Csizmadia Péter (Fidesz): Önök most levegőt kérnek, pedig önök voltak azok, akik akkor is és most is víz alá nyomják az önkormányzatot. Hatalmas adósságot örökölt 2010-ben a fideszes önkormányzat. 2017-ben szerkezetátalakításra kamatmentes hitelt adott a kormány a városnak. Megszorításról, elvonásról beszélt a szocialista képviselő, pedig ennek ellenkezője igaz. Ideje lenne, hogy adatbázis építése helyett a város építésével foglalkoznának.

Hári József (Fidesz): azt kérdezi a polgármestertől, hogy támogatja-e a városvezetés, hogy a tíz éve elhunyt sportszakember, Märcz Róbert nevét vegye fel a pécsi műjégpálya idéntől. Auth Istvántól azt kérdezi, miért állít valótlanságot a Facebook-oldalán a nemzetiségi tanácsnok vele kapcsolatban, Péterffytől pedig azt, hogy hogyan viszonyul ehhez, ez a pécsi közbeszéd megtisztítása-e.

Péterffy Attila: olyan megoldást keresnek, ami a sportszakember munkásságát elismeri, de időt kér még a képviselőtől.

Auth István írásban válaszol Hárinak.

Péterffy Attila: továbbra is feltett szándéka, hogy megtisztítsa a közbeszédet.

Bognár Szilvia (független): „Esztergártalanításról” kérdez: volt egy pécsi polgármester (Esztergár Lajos), aki – bár kiváló szociális szakember volt – a holokauszt idején némaságával asszisztált pécsiek deportálásához a világháború idején. Jelenleg önkormányzati intézmény, díj és utca is viseli a nevét Pécsett, emléktáblája is van. Mikor lép a városvezetés az „esztergártalanítás” érdekében, mikor lehet igazságot szolgáltatni?

Péterffy Attila: A Pécs Jövője Frakciószövetség elhatározta, hogy ebben az irányban lépéseket fog tenni, levélben tájékoztatja a fejleményekről a képviselőt.

12.03A Pécsi Kommunikációs Központ Kft. alapító okiratának módosítása

Csizmadia Péter (Fidesz): a kiegyensúlyozottság hiányzik, a Pécs TV háromszor vagy négyszer kereste meg a fideszes képviselőket tavaly, hogy elmondhassák véleményüket.

Péterffy Attila: a saját képviselőik is panaszkodnak, hogy ritkán keresi őket a Pécs TV, rövidesen napi híradó lesz a tévében, ezután remélhetőleg megoldódik ez a probléma.

Kővári János: őt sem kereste meg két és fél év alatt sem a Pécs TV, sem a PécsMa.

11.50Biokommal kötendő eseti közszolgáltatási szerződés a Pécsbányatelepi szelídgesztenyés állományának vadkár utáni pótlása ügyében

11.47Pécs, Nagyárpádi csomópont korszerűsítése – konzorciumi megállapodás megkötése

Csaba István (MSZP–Pécs Jövője): a csomópont részben az önkormányzat, részben a Magyar Közút tulajdonában van, ezért konzorciumot hoznának létre, ami lebonyolíthatja az átalakítást.

Nagyárpádi csomópont: rövidesen kiírhatják a közbeszerzést az építésre

11.24Dénesi Ödön kedvezményes telekvásárlási program keretében kiírt pályázat lezárása

Mindössze 4 telek talált gazdára, a programot folytatják, módosított pályázati kiírással.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP): heten adtak be pályázatot, kettő érvénytelen lett, egyet visszavontak. Mi ennek az oka?

Ruzsa Csaba alpolgármester: visszautal a 4. napirendi pontra, ott részletezte, mi lehetett a probléma a pályázás során és a pályázati kiírással.

Barkóczi Csaba (Fidesz): szerinte Ruzsa mellébeszél, a kutyát sem érdekelte a program. Luxustelkeket akarnak a pécsiekre rásózni.

Ruzsa Csaba alpolgármester: Barkóczi korábban a lakásügyekért is felelős fideszes alpolgármester mellett dolgozott, de semmit nem hagyott örökül, semmit nem csinált, egy darab írott anyagot nem tett le. Ezek a telkek 4 millió forintba kerülnek, milyen luxusról beszél Barkóczi.

Barkóczi Csaba (Fidesz): ő ügyintéző volt a városházán, felesleges rajta bármit számon kérni.

Sajgó György (Momentum): hozzá többször jöttek oda érdeklődni pécsiek a programról, megnyugtatja Barkóczit, volt rá érdeklődés, most pedig módosítják a kiírást.

Ruzsa Csaba alpolgármester: a bérlakásállomány felújítása és bővítése irányába lehet majd továbbvinni a lakásprogramot, ami egy hosszú távú kezdeményezés.

11.20„Pécsi Régészeti Múzeum épületének aktualizált építési engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére” vonatkozó tervezői szerződés 2. sz. módosításával kapcsolatos döntések meghozatala

Vita nélkül elfogadták az előterjesztést és a határozati javaslatot.

10.14A Pécsi Közterület-felügyelet alapító okiratának módosítása

A Búza térről a Kóczián Sándor utcába, jobb, használhatóbb ingatlanba költözik a közterület-felügyelet.

Dr. Barkóczi Csaba (Fidesz): furcsa hírek terjedtek a városban a költözéssel kapcsolatban, hogy maguk pakolták a berendezést.

Bognár Szilvia (független): örül, ha a köztereseknek jobb lesz a helye, de nem volt véletlen, hogy annak idején egy helyre költöztették a helyi szolgáltatókat a 2010-es évek elején.

10.50Építési telkek kedvezményes értékesítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelet módosítása

A Dénesi Ödön Programot folytatná a város, de a pályázati kiíráson módosítanának.

Dénesi Ödön Program: újra lehet majd olcsó pécsi telkekre pályázni

Ruzsa Csaba alpolgármester: megnyitnák a pályázati lehetőséget azok előtt is, akik már rendelkeznek lakóingatlannal, bár továbbra is előnyt élvez majd az, akinek nincs ingatlana. Tízről három évre vinnék le a pécsi lakcímmel való rendelkezés időtartamát. A külföldről hazaérkezők társadalombiztosításának igazolása kapcsán is módosításokra van szükség.

Dr. Csizmadia Péter (Fidesz): ezek a módosítások kibővítik a pályázók körét, aminek örül.

Sajgó György (Momentum): számos környékbeli lakossal beszélt a témában, és ezek alapján örül a változásoknak. Bízik benne, hogy a második körben többen tudnak majd jelentkezni a programra.

10.38Pécs Építési Szabályzatának és szabályozási tervének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet módosítása és a kapcsolódó döntések meghozatala

Történt egy kismértékű nyomvonal-módosítás az M60-as Szigetvárig tartó szakaszának pécsi részén, erre reagál a PÉSZ-módosítás.

Kővári János (ÖPE-KDNP): jövő év elején megkezdődhet az M60-as Szigetvárig tartó szakaszának kivitelezése. Kaposvár és Pécs között kétszer kétsávos, autópályává bővíthető út épülhet a jövőben, egyelőre a nyomvonalról folyik a vita.

10.36A városfejlesztéshez és a városrehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról szóló önkormányzati rendelet módosítása

9.31: Módosítják a 2021-es költségvetést.

Péterffy Attila: több mint 34 milliárd forinttal emelkedik a tavalyi költségvetés főösszege, 49,2 milliárdról 83,8 milliárdra.

Dr. Barkóczi Csaba (Fidesz): tetszik neki az előterjesztés, mert egy Péterffy által jegyzett előterjesztésben le van írva, hogy növekedtek az állami támogatások. Szerinte az látszik a 2021-es költségvetésből, hogy milyen jelentős plusszal vették át a várost az előző városvezetéstől.

Péterffy Attila: Reméli, hogy 2024-ben majd rá szavaz Barkóczi.

Dr. Csizmadia Péter (Fidesz): 2,7 milliárddal több központi támogatás érkezett az utolsó negyedévben az önkormányzathoz. Az óvodapedagógusok bérére és gyermekétkeztetés támogatására is érkezett plusz pénz. Érkezett száz százalékos kompenzáció az iparűzési adó elvonása miatt, 2 milliárd forint. Pécs kivételes helyzetben van, talán még egy önkormányzat kapott ilyen mértékű kompenzációt. 12,7 millió forinttal akarják támogatni a Pécsi Kommunikációs Központot, amivel nem ért egyet. Szerinte nem kiegyensúlyozott a pécsi önkormányzati média. Szerinte ócska propagandakiadvány a lap, ami ráadásul már hetente jelenik meg. Szerintük a városvezetés jó dzsentri módjára osztogatja el a plusz központi támogatásokat a holdudvara számára.

Kővári János (ÖPE-KDNP): a 2021-es költségvetésből az látszik, hogy nem csökkent annyira az iparűzési adó, ahogy ezt a városvezetés előrevetítette. A városvezetés év elején például azzal riogatta a pécsieket, hogy leáll a tömegközlekedés, és működési problémák lesznek. Ez nem következett be, de most folytatják a riogatást (vélhetően itt az aláírásgyűjtésre utal). Minden, a járványhelyzet okozta nehézség mellett egyáltalán nem olyan drámai a helyzet, ahogy azt a városvezetés bemutatja. Az pedig végképp nem igaz, hogy az állam nem támogatja a várost.

Péterffy Attila: az a probléma, hogy országgyűlési képviselőjelöltként nem érti a város helyzetét.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP): a Péterffy Attila által elindított aláírásgyűjtéssel kapcsolatban kérdezi, hogy van-e annak költségvetési vonzata.

Péterffy Attila: bár nem erről tárgyalnak, felidézi, miről szól az aláírásgyűjtés, amiről ITT olvashatnak. Nem költenek az aláírásgyűjtési kampányra sem a tavalyi, sem az idei költségvetésből.

Kővári János (ÖPE-KDNP): Beszédes, hogy a városvezető frakció tagjai hallgatnak a 2021-es költségvetése kapcsán. A 2010 előtti időszakból származik a város adóssága, ami 2010-ban 42 milliárd forint volt.

Péterffy Attila: azért nem reagálnak a városvezető frakció tagjai, mert nem volt eddig érdemi felvetés.

Nyőgéri Lajos alpolgármester: Kővári hadilábon áll a számokkal és a tényekre. A 2010 előtti városvezetés utakat újított fel, csatornázott, azóta sem látott mértékű panelfelújítási programot indított, kulturális fővárosi projekteket indított. Ezek a pénzek ezekre a célokra mentek el.

Kővári János (ÖPE-KDNP): Nyőgéri három céget döntött be, nem hallgatnak rá, ha számokról van szó. Abba kéne hagyni, hogy ki mennyi adósságot hagyott az utódokra, ők csak azért hozzák elő a témát, mert a városvezetés is előhozza.

Nyőgéri Lajos: csődbe Kaya Ibrahim és Josip Tot vitt cégeket.

Csizmadia Péter (Fidesz): Érdemi munkát nem végez a város vezetése 2,5 éve. Egy dolog menti önöket, ez pedig a világjárvány. De ezt a magyar kormány menedzselte kiválóan (nevetés a városvezető frakció oldaláról). Lehet ezen nevetgélni. Az elvont pénzek jó helyre mentek, például az egészségügybe. A megmaradó forrásokkal rosszul sáfárkodnak, a haveroknak osztogatnak pozíciókat. Az önök fejében és kommunikációjában komoly ellentmondások vannak. A pazarló gazdálkodással csőd felé kormányozzák a várost.

Dr. Schmuck Roland (MSZP–Pécs Jövője): 2019-ben vették át csődhelyzetben a város gazdálkodását, azóta jelentősen csökkent a hitelállomány, még úgy is, hogy lehívták fejlesztésre az EIB-hitelt, aminek nagy részét még fel sem használták, az bármikor visszafizethető.

Elfogadták a költségvetés módosítását.

9.11 Képviselői kérdések hangoznak el:

Csaba István (MSZP–Pécs Jövője): Csizmadia Péter fideszes frakcióvezetőhöz szól: felidézi, hogy 2014-ben az állam átvállalta Pécs összes adósságát, de a fideszes városvezetés ezt követően 2017-re csődbe vitte az önkormányzatot, majd 12,5 milliárdos hitelt kapott a kormánytól, amit dönt részben a jelenlegi városvezetésnek kell visszafizetnie. Beszélt arról is, hogy a kormány a pandémia alatt hatalmas elvonásokkal sújtotta a várost. Elmondta, azért kezdtek aláírásgyűjtésbe, hogy az ez évi 1,74 milliárdos törlesztőrészletet ne kelljen az államnak megfizetni. Azt kérdezi Csizmadiától és a fideszes képviselőktől, hogyan tudnak ebben segíteni, „mutassák meg legendás lobbierejüket”, támogatják-e aláírásukkal a városvezetés kezdeményezését.

Hári József (Fidesz): azt kérdezi a polgármestertől, hogy lehetséges-e, hogy Märcz Róbert nevét vegye fel a pécsi műjégpálya. Auth Istvántól azt kérdezi, miért állít valótlanságot a nemzetiségi tanácsnok vele kapcsolatban, Péterffytől pedig azt, hogy hogyan viszonyul ehhez.

Bognár Szilvia (független): „Esztergártalanításról” kérdez: volt egy pécsi polgármester (Esztergár Lajos), aki a holokauszt idején némaságával asszisztált pécsiek deportálásához a világháború idején. Jelenleg önkormányzati intézmény és utca is viseli a nevét Pécsett. Mikor lép a városvezetés az „esztergártalanítás” érdekében?

9.09: Kunszt Márta (DK–Pécs Jövője): azt javasolja, hogy a közgyűlés egyperces néma felállással mutassa ki szolidaritását Iványi Gáborral és civil szervezetével szemben. A fideszeseken és öpéseken kívül minden politikus felállt.

Csizmadia Péter (Fidesz): szerinte egy show-műsor zajlik, kampány van, egyébként meg arról van szó, hogy Iványiék a gyanú szerint nem fizettek meg közterheket, ezért zajlik ellenük NAV-eljárás.

9.07 Péterffy Attila polgármester megnyitja az ülést.

Hirdetés