Emberség-díj: Vatai Éva és A Város Mindenkié Pécs kapta idén a kiemelt elismerést

Vatai Éva - Forrás: Az Emberség Erejével Alapítvány Facebook-oldala

Rajtuk kívül további négy magánszemély és négy civil szervezet kapta meg a díjat.

hirdetés
Uránia Mozi

Az éppen ma 15 éves Emberség Erejével Alapítvány minden évben díjazza azokat a magánszemélyeket és civil közösségeket, akik a nyitott, toleráns, szolidáris és befogadó társadalomért a legtöbbet tették a régióban. 

A jelölési folyamatot követően idén is az alapítvány kuratóriuma választotta ki több tucat jelölt közül azt az 5-5 magánszemélyt, illetve közösséget, akik az Emberség-díj 2021 elismerésben részesülnek. Az elmúlt hetekben az Alapítvány Facebook-oldalán mutatták be a díjazottakat, akik – ahogy a szervezet közösségi oldalán fogalmaznak – „sokszor magukat sem kímélve munkálkodnak azon, hogy jobbá, egy kicsit boldogabb hellyé tegyék a világot, amiben élünk”. Közülük egy szervezet és egy személy részesül pénzjutalomban, utóbbi pedig az Emberség-díjat jelképező, villanykörtét formázó szobrocskát is hazaviheti.

Vasárnap este nyolckor jelentették be egy videóval az Emberség Erejével Facebook-oldalán, hogy idén Vatai Éva, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanára, és a lakhatási szegénységben élők jogaiért küzdő, őket segítő A Város Mindenkié Pécs közösség kapják a „fődíjat”.

A Város Mindenkié Pécs csapata – Forrás: Az Emberség Erejével Alapítvány Facebook-oldala

Ahogy a szervezet közösségi oldalán írják, Vatai Éva „több mint három évtizede tanít az Leőweyben, óráin generációk nőttek fel. Az elveihez ragaszkodó tanárnő a pécsi közélet aktív szereplője. Ha az igazságérzete megköveteli, akkor tüntetést, vitákat, performanszokat szervez.” 

„Elkötelezettségét is érzékelteti, hogy 33 éve ugyanabban a középiskolában tanít, tanóráin pedig következetesen képviseli a demokrácia értékeit. Diákjait, akik közül sokan már rendezők, színészek, drámapedagógusok, többek között azzal a tudással bocsájtja útra, hogy „soha ne féljenek gondolataikat megfogalmazni és kimondani, mert a büntetéstől való félelem nem viszi előre a társadalmat” – írják a pedagógusról.

Az AVM Pécsről a következőket írták az Emberség Erejével Alapítvány oldalán: „Kiszolgáltatott és sokszor kilátástalan helyzetben lévő embertársainkon segítenek A Város Mindenkié Pécs aktivistái. A csoport Pécsen elsőként kezdett el foglalkozni az intézményrendszeren kívüli lakhatási érdekvédelemmel. Sok esetben pótolhatatlan támogatói a fedél nélkül élőknek és a lakhatási szegénységgel küzdőknek. Informálnak, jogot és jogeseteket értelmeznek, segítenek a hatósággal történő kommunikációban, és ha kell, akkor megmozdulásokat, figyelemfelkeltő, tiltakozó akciókat szerveznek – mindezt az érintettek aktív részvételével.”

További Emberség-díjasok: