Ennek a meleg időnek is lőttek, jön a hűvös november

Lassan már kezdünk hozzászokni, hogy az időjárás szélsőségei között sosincs átmenet. Pár napig kellemes nyárias meleggel örvendeztet meg minket az ősz, majd egy nap leforgása alatt tizenöt fokot esik a hőmérséklet záporok kíséretében. Most még szinte késő nyár van, de mire számíthatunk az ősz hátralévő részében?

hirdetés

Bár még izzadunk és döntögetjük a melegrekordokat, de a késő nyárnak lassan vége. A nagy időjárás-előrejelző portálok előrejelzései szerint azonban még október utolsó harmadában is szép őszi napok várnak ránk, bőven húsz fok feletti maximumokkal. Az utolsó októberi hétvége is kellemes, napos idővel kecsegtet. A hónap utolsó napjai viszont már erőteljes lehűlést hoznak, ahogy átlépünk novemberbe, már hűvösödnek a napok, beborul az ég, és a legjobb esetben is csak 10-15 fok lehet nappal.

November végén már számolni kell az éjszakai mínuszokkal

Több portál előrejelzése szerint is fokozatos lesz a lehűlés november első felében, tíz fok körül mozog a napi maximum hőmérséklet. Az Időkép.hu sok másik oldallal ellentétben november 4-től 8-ig egy kiugró felmelegedést mutat száraz idővel a korábbi csapadékos hónapforduló után – és valljuk be, a szélsőségesen változó időjárást tapasztalva ez nem is elképzelhetetlen. Az Időkép alapján november második fele kiegyensúlyozott időt hoz. Viszont egyre több csapadékos napunk lesz majd, köddel, záporokkal – szóval az igazi őszi idő beköszönt november közepétől.

Az Időkép.hu jóslatai novemberre

Decemberben már csak az AccuWeather hosszútávú jóslataira támaszkodhatunk. A hőmérő higanyszála egyre csak lejjebb kúszik, a hónap közepén pedig fagypont körül fog mozogni. Ez aztán ki is tart december végéig. Ami, a csapadékot illeti, az első 5-10 napban csak a száraz hidegre kell számítani, majd eső is belerondít a képbe. Sajnos a karácsonyi napokra csak esőt jeleznek az időjósok, a két ünnep között viszont még havazhat is – bár tegyük hozzá, ezek még nagyon hosszútávú, korai előrejelzések. Újévkor még számíthatunk egy kis hóra, még mielőtt a száraz hideggel átlépünk az újévbe.

A novemberi időjárást így mutatja az AccuWeather
hirdetés

Hirdetés