Enni, magunkra kenni, sütni: a mandula mindenre jó!

Ha valamiről könnyű ódákat zengeni, akkor az a csonthéjasok királya, a mandula. Ez a gyümölcs ugyanis kívülről, belülről ápolja a testünket: használják a kozmetikai iparban, a cukrászatban, de erősen ajánlott rendszeresen, otthon is ropogtatni. Táplálkozáskutatók már többszörösen bizonyították, hogy mennyei manna a szervezetünknek.

hirdetés
Célegyenesbe érkezett az Év Európai Fája verseny, melyen a korábban hazánkban az Év Fájává választott, matuzsálemi kort megélt mandulafára is szavazhatunk. A pécsi fa a 15 döntős között van Európa legérdekesebb fái között, méghozzá az örök megújulás szimbólumaként emlegetve.

SZAVAZNI ITT TUDUNK EGÉSZEN FEBRUÁR 28-IG!

A mandula azon túl, hogy értékes aminosavakat és növényi rostot tartalmaz, igen magas a fehérje- és telítetlenzsír-tartalma – melyet a köznyelv egészséges zsírként tart számon –, emiatt a vegetáriánusok étrendjének szerves részét képezi. Az ásványi anyagok közül a kálium-, kálcium-, magnézium- és foszfortartalma jelentős, de van benne jó sok B1-, B2- és B6- és E-vitamin. Ez utóbbi azért fontos, mert az E-vitaminnak köszönhetően a mandula erős antioxidáns, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától, és hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

– A csonthéjasnak, többszörösen telítetlenzsírsav-tartalmának köszönhetően klinikailag igazolt a szív- és érrendszert védő hatása. Csökkenti a triglicerid és az LDL – vagyis a rossz – koleszterin, és növeli a HDL, a jó koleszterin szintjét – mondja el Krizsán Annamária pécsi dietetikus.

A szakember hangsúlyozza, hogy a mandula segít a vércukorszint optimalizálásában, továbbá savlekötő hatású, így fogyni vágyóknak hatékonyan segít leküzdeni az éhségrohamokat. A glutén-, laktóz-, tejfehérjementes étrendekben a mandulaliszt és mandulatej alapvető tápanyagforrás. Rendszeres fogyasztása javíthatja a sperma minőségét egy kutatás szerint, melyről a BBC News számolt be tavaly nyáron. A tudósok azt találták, hogy azoknak a férfiaknak, akik 14 héten át naponta kétmaroknyi csonthéjast fogyasztottak, javult spermájuk minősége és az ivarsejtjeik aktívabbak is lettek. A dietetikus javasolja, hogy napi 5-6 szemet bátran fogyasszuk rendszeresen.

Az avasodását azzal előzzük meg, hogy hűtőben vagy mélyhűtőben tároljuk.

A mandulából készült hidegen sajtolt olaj is igazi csodaszer, nem csak belsőleg, külsőleg is. Magas E-vitamin-tartalma miatt minden bőrtípusra jó, rendszeres használatával a bőrünket puhává és bársonyossá varázsolhatjuk. Ez a hatása miatt a kozmetikai ipar, valamint a gyógyszeripar is előszeretettel használja. Bőrünkbe masszírozva továbbá megelőzhetjük a napégést, de kezelhetjük a már megpirult bőrünket is vele. Mindezen túl, cukrászkészítményekhez is gyakran használják, sőt, egyik kedvenc édességünk, a marcipán is mandulából készül.

És ha már cukrászat, nézzünk egy fenomenális citromos, mandulás macaronreceptet Szabó Réka Kata, a Yokka Desszertműhely tulajdonosának jóvoltából. A sütéshez jó, ha van precíziós konyhai mérlegünk, konyhai hőmérőnk, és elengedhetetlen a habzsák használata.

Hozzávalók:

– 60 g citromlé
– 60 g tejszín
– 240 g fehércsokoládé

– 150 g mandulaliszt
– 150 g porcukor
– 55 g tojásfehérje
– 2 g poralapú természetes sárga ételfesték

– 150 g kristálycukor
– 38 g víz
– 55 g tojásfehérje

Elkészítés: felolvasztjuk a fehércsokoládét, a tejszínt felforraljuk és hozzáadjuk a citromlevet. A citromos tejszínből és a csokoládéból krémet készítünk. A mandulalisztet a porcukorral és az ételfestékkel összekeverjük, és az első adag tojásfehérjével sima masszává dolgozzuk. A kristálycukorból és a vízből – lehetőleg 118 fokos – cukorszirupot főzünk és lassan az enyhén kihabosított második adag fehérjéhez öntjük. Kihűlésig habosítjuk, a mandulás alapot a tojáshabbal lazítjuk. A tésztát habzsákba töltjük, és szilikonos sütőpapírra nyomjuk. Megvárjuk, amíg a tészta teteje kiszárad, majd légkeveréses, 140 fokos sütőben 15 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt, leszedjük a sütőpapírról és betöltjük.

Vajon valóban azt mondta Janus a pécsi mandulafáról, mint ahogy tudjuk?

Hirdetés