Érkezik a közel 120 ezer értesítő az őszi választásra

Október 13-ára írta ki a köztársasági elnök az önkormányzati választást. A napokban a választópolgárok megkapják a választási értesítőt is.

Áder János köztársasági elnök október 13-ára, vasárnapra tűzte ki az önkormányzati választás időpontját.

A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint szerdától kezdik meg a névre szóló választási értesítők kiküldését. (Ez azt jelenti, hogy egy lakcímre több értesítő is érkezik, attól függően, hány választásra jogosult él ott.) Az országosan mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb augusztus 23-áig postázzák az értesítőt. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint jelenleg 121 773 főt tartanak nyilván pécsi választópolgárként.

Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (azaz a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 13-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza, és megtalálható rajta a szavazás helye és ideje. Ez utóbbit is érdemes megnézni, ne a korábbi voksolások alapján szerzett „rutinból” induljunk el szavazni. Pécsett a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 140 szavazókör nyílik majd meg október 13-án.

Az értesítő ugyanakkor csak egy tájékoztató, azt a voksolásra nem kell magával vinnie a polgárnak. A szavazáshoz a lakcímkártyára, valamint a személyire vagy útlevélre vagy jogosítványra van szükség, ezek bármelyikével igazolhatja személyazonosságát a választópolgár. Az okmánynak természetesen érvényesnek kell lennie.

Hirdetés