Érzékeny vagy az ételekre? Íme, szuper sütireceptek…

Pécsett és országosan rengeteg ételérzékenységtől szenvedő ember él. Aki a tejre és a lisztre allergiás, esetleg a tojást nem bírja, szinte semmilyen hagyományos süteményt nem fogyaszthat kellemetlen mellékhatások nélkül. Pécsi cukrászokat kérdeztünk, milyen alternatív recepteket javasolnak a számukra.

hirdetés

Ezúttal Lánczos Sándor séf, Szabó Réka Kata, valamint Blénesi Kitti cukrászok receptjeit ajánljuk azok figyelmébe, akiknek allergiájuk vagy érzékenységük miatt meg kell válogatni, hogy milyen desszerthez nyúljanak.

Először Lánczos Sándor sztárséf kedvenc mentes-receptjei következnek: 

Villámgyors, mindenmentes kölesgombóc eperrel 

Hozzávalók: 250 g köles, 250 g kukoricadara, fél citrom héja, só, édesítő ízlés szerint, 4 ek kókuszreszelék, eper

Elkészítés:

A kölest és a kukoricadarát külön-külön megfőzzük háromszoros mennyiségű vízben, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek, összekeverjük őket a kókuszreszelékkel, ízesítjük sóval, édesítővel. A masszából golyókat formázunk, melyek közepébe epret teszünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk őket, majd tálaljuk. Fogyaszthatjuk nyírfacukorral, tejföllel is akár, sőt jól illik hozzá a fahéj is.

Cukkinibrownie

Hozzávalók: 100 g reszelt cukkini, 80 g joghurt, 270 g víz, 2 tk vanília aroma, 18 g lenmag, 115 g kókuszolaj, 65 g kakaópor, 135 g kókuszliszt, fél tk só, fél tk szódabikarbóna, 150 g édesítőszer, 90 g csokoládépasztilla (sima étcsokoládé is megteszi)

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy nagy keverőtálban keverjük össze az első hat hozzávalót, majd tegyük félre 5-10 percig. Egy másik tálban keverjük össze a többi hozzávalót. Keverjük jól össze a két tál tartalmát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük ki. Süssük 17-22 percig. Ha kész, hagyjuk hűlni 15 percig felvágás előtt.

Citromos sajttorta sütés nélkül (4 kis tortához)

Hozzávalók: 37 g + 2 ek mandulaliszt, negyed tk őrölt fahéj, háromnegyed ek édesítőszer, 2 ek olvasztott vaj, 170 g krémsajt, negyed tk vaníliaaroma, 2 citrom héja, 2 citrom leve, 25 g édesítőszer, 120 g habtejszín

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a mandulalisztet, a fahéjat és az édesítőszert. Öntsük rá az olvasztott vajat, keverjük el. Osszuk el 4 kis edény aljára és nyomkodjuk le, ezek lesznek a torták alapjai. Tegyük őket hűtőbe minimum 15 percre. Egy tálban habverővel keverjük a krémsajthoz a többi hozzávalót. Verjük fel a habtejszínt és óvatosan keverjük a krémsajtos mixhez. A citromos krémet kanalazzuk az alapokra és tálalásig tartsuk hűtőben. Díszítsük citromhéjjal, vagy karikával.

Szabó Réka Kata, a Yokka Desszertműhely tulajdonosának élő desszertje: 

Nyers csokoládétorta (tej-, tojás- és gluténmentes, vegán desszert)

Hozzávalók egy 16 cm-es tortaformához:

A tortaalaphoz: 100 g kókuszreszelék, 70 g datolya kimagozva, fél teáskanál tengeri vagy Himalája só

A krémhez: 2 érett nagy avokádó, 70 g kakaópor, 50 g kókuszolaj, 100 g agave szirup, egy csipet tengeri vagy Himalája só

Elkészítés:

Tegyük nagyteljesítményű robotgépbe a kókuszreszeléket és adjuk hozzá a kimagozott datolyákat és a sót. Hagyjuk, hogy a gép addig keverje, amíg a tortaalap összeáll. Ha nagyon száraznak és morzsalékosnak tűnik, adjunk hozzá 1-2 teáskanál kókuszolajat.

Az elkészült masszát nyomkodjuk az előkészített tortaforma aljába, majd tegyük a hűtőbe dermedni, amíg elkészítjük a krémet.

A krémhez tegyünk minden hozzávalót a robotgépre és pürésítsük krémesre. Vegyük ki a tortaformát a hűtőből, öntsük az alapra a krémet, simítsuk el a tetejét, és tegyük vissza a hűtőbe néhány órára. Amint az avokádós massza megszilárdult, díszíthetjük megmosott, feldarabolt gyümölcsökkel.

Az Ide süss! cukrászműsorban korábban szereplő Blénesi Kitti ajánlata: 

Vörösboros-csokis tejmentes torta

Hozzávalók egy 22 cm átmerőjű formához:

A piskótához: 85 g szobahőmérsékletű margarin, 100 g barnacukor, 100 g fehér cukor, 2 tojás, 177 ml jó minőségű vörösbor (ha gyerekek fogyasztják, növényi tejjel pótolhatjuk), 1 teáskanál vaníliakivonat, 133 g liszt (lisztérzékenység esetén kiválthatjuk rizsliszttel), 40 g kakaópor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, fél teáskanál sütőpor, negyed teáskanál só, 1 késhegynyi fahéj

Az eperlekvárhoz: 200 g eper, 4 g pektin, 40 g cukor

A vegán fehércsokis namelakához 150 g vegán fehércsokoládé, 80 g növényi tejszín, 10 g glükóz, 90 g hideg növényi tejszín kell. (Ezt a krémet érdemes előző este, vagy pár órával előbb elkészíteni, hogy kicsit megszilárduljon a hűtőben és habzsákból szépen ki tudjuk nyomni. Felhasználás előtt átkeverjük habverővel, vagy ha nagyon megszilárdult, robotgép alacsony fokozatán.)

Elkészítés:

A margarint a cukrokkal habosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat. A száraz hozzávalókat kimérjük. Először hozzáadjuk a száraz hozzávalók felét és a bor felét a tésztához, alacsony fokozaton elkeverjük. Miután homogén lett a masszánk, hozzákeverjük a maradék száraz hozzávalót és a bor másik felét. Sütőpapírral bélelt tortaformába rakjuk, a sütőt előmelegítjük 175-fokra és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

Az epres réteghez az epret botmixerrel pürésítjük. A cukrot elkeverjük a pektinnel, hozzáadjuk az eperpüréhez, majd felforraljuk. Ezt az epres lekvárt rá is kenhetjük a piskótára, miután kihűlt.

A vegán fehércsokis namelakához 80 g tejszínt felforralunk a glükózzal, majd a darabokra tört csokira öntjük. Botmixerrel egyneműsítjük, majd mikor már nem látunk benne csokidarabkákat, mehet hozzá a 90 g hideg tejszín, ezt is botmixerrel keverjük el. A tetejére fóliát teszünk, hogy ne bőrösödjön meg, és mehet a hűtőbe. A namelakát habzsákba töltjük és kis halmokat nyomunk a tortánk tetejére.

Tej- és lisztmentes minipiték (4 db 10 cm átmérőjű piteformához)

Hozzávalók: 150 g liszt/rizsliszt, 100 g (hideg) margarin, 50 g porcukor, 1 tojás sárgája, 1 csipet só

A töltelékhez: 200 g (vegán) étcsokoládé, 200 ml növényi tejszín

Dekorációhoz: friss gyümölcs, virág

A margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást és a sót. Eleinte úgy tűnhet, nem fog összeállni, de amint a margarin megadja magát, nyert ügyünk van. Amint sikerült összegyúrni, mehet a hűtőbe pihenni körülbelül 20-30 percre.

A pihentetés után elosztjuk négy részre a tésztát és lisztezett deszkán kinyújtjuk körülbelül 1 cm vastagra. A kis formákat kibéleljük, a lelógó széleket levágjuk. Nincs szükség a forma kivajazására, mert elég zsiradék van a tésztában ahhoz, hogy ne ragadjon bele. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztákat egy villa segítségével megszúrkodjuk és körülbelül 15 perc alatt készre sütjük.

A töltelékhez a növényi tejszínt felforraljuk és az összetördelt csokoládéra öntjük, simára keverjük. Négyfelé osztjuk a csokoládés tölteléket, megtöltjük vele a pitéket. Fontos, hogy azelőtt töltsük a formába, mielőtt kihűl a csokoládés krém. A minipitéket a hűtőbe tesszük. Pár óra elteltével friss gyümölccsel, vagy virággal dekoráljuk.

+ 1 tipp: ezeket ihatja az, aki lisztérzékeny

A rosszulléten és fájdalmon kívül egy cöliákiás esetében hosszú távon nagy bajt okozhat, ha olyat iszik, amit nem szabadna. Ugyanez vonatkozik a gluténérzékenyekre is. Egyes alkoholos italok ugyanis glutént tartalmaznak! IDE kattintva olvashatjuk, melyek ezek.

Hirdetés