7,5 még gombócból is sok, Balogh Vivien nyílt vízi úszó ennyi kilométert úszott kiemelkedő tempóban a csehországi Račicében rendezett Európa-bajnokságon. A PSN Zrt. 17 éves válogatott junior sportolója ezüstérmet zsebelhetett be teljesítményéért, de karrierje még csak most kezdődik. Imádja Pécset, ráadásul egy szuper csapat veszi körül: támogató edzője, csapata, családja és tanárai mind hozzátesznek Vivien sikeréhez.

hirdetés

– Mikor kerültél először „vízközelbe”? 
– Mindössze négyéves voltam, amikor a mozgásterapeuta úszást javasolt a csípőproblémámra. Bonyhádi lévén elkezdtünk édesanyámmal heti többször Pécsre járni úszni, ahol rögtön feltűnt, hogy van tehetségem hozzá. Ekkor döntöttünk úgy, hogy beiratkozunk a bonyhádi úszócsapatba. Akkoriban nem foglalkoztak még ilyen fiatalokkal, de velem kivételt tett az edző. Pár évvel később, 11 évesen – a bonyhádi medence korlátolt adottságai miatt – úgy döntöttem, Kaposváron próbálok szerencsét. Itt edzettem 2,5 évig, de mikor elkerült onnan az akkori edzőm, úgy éreztem, ismét váltanom kell. Tudatosan választottam Pécset, a kilencedik osztályt pedig már itt kezdtem.

– Hogy ismerkedtél meg a nyílt vízi úszással?
– Először 7 évesen, majd 9 évesen teljesítettem a Balaton-átúszás 5,2 kilométeres távját. Egészen addig nem úsztam nyílt vízen, furcsa is volt, ahogy hullámzott a tó, de nagyon tetszett. Az igazi motivációs fröccsöt azonban Balatonfüreden kaptam meg 2014-ben, amikor 12 évesen megnyertem a 2021 méteres távot. Ekkor tetszett meg igazán a nyílt vízi úszás.

– Milyen távokra edzel?
– A nyílt vízi versenyek junior számai 5, 7,5 és 10 kilométeresek. Ebben a sportágban még két évig juniornak számítok a medencés számokkal ellentétben, ahol már ősztől a felnőttekkel úszom. A hetekben a csehországi Račicében rendezett Európa-bajnokságon úsztam utoljára 7,5 kilométeres távot, mostantól 5, illetve 10 kilométeres számokban fogok indulni. Hosszú távú terveim között szerepel a 25 kilométeres táv is.

– 10 kilométer? Rengetegnek hangzik, hát még a 25!
– Nem szeretem a sprintet, mert nem tudok felgyorsulni olyan rövid idő alatt. 800-tól kezdődik az én távom, az erősségem ugyanis az, hogy felveszek egy tempót, és azt szinte tizedes pontossággal tudom végig tartani. Én egyáltalán nem érzem soknak, de ebben rengeteget segít edzőm, Turós Máté is. Ő sok terhet levesz a vállamról, nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészít ezekre a megmérettetésekre. Versenyek előtt és alatt ügyesen oldja a stresszt bennem, aminek köszönhetően teljes mértékben az úszásra tudok fókuszálni.

– Nem monoton ennyit úszni, ilyen sűrűn?

– Igazából nem gondolok semmire, és máris eltelik az a másfél óra.

A nyílt vízi számok azért nem unalmasak, mert folyamatosan vannak olyan körülmények, melyekre figyelni kell. A víz hullámzása, a szél erőssége, a versenyzőtársak a vízben, akikkel néha verekszünk is.

– Verekedés? Ezt hogy kell érteni?
– Mivel egy bolyban haladunk, sajnos a víz alatt szoktak történni komoly verekedések: könyöklések, pofozkodások. Én konfliktuskerülő vagyok, ha lehet, elkerülöm ezeket a helyzeteket, de ha belém kötnek, meg szoktam védeni magam.

– Három éve élsz Pécsen, szereted?
– Ha a sport, vagy az oktatás miatt költözik más városba az ember, akkor muszáj megszeretnie azt, ahol él, máskülönben nem tud sikeres lenni. Szerencsére én azonnal beleszerettem Pécsbe. Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy úgy érezzem, ide jövök haza. Itt Pécsen egyébként a nagymamámnál lakom, aki történelem-magyar szakos tanár, így a tanulmányaimban is tud segíteni. Rengeteget köszönhetek neki és édesanyámnak is.

– Vannak kedvenc helyeid?
– A Leőwey Klára Gimnáziumban vagyok magántanuló, ezt az iskolát alapból nagyon szeretem. Ha lyukasóránk van, vagy van egy kis szünetünk, gyakran sétálunk ki a belváros szívébe. Nyáron gyönyörű a főtér, de imádom a Tettyét is, néha-néha elcsábulok egy meggyes rétesre. A csodás panoráma miatt az egyik kedvenc helyem még a Niké-szobor.

Balogh Vivien a bal oldalon, a csehországi Európa-bajnokságon

– Mik a terveid a jövőre nézve?
– A hetekben rendezett Nyíltvízi Junior Európa-bajnokságon elért eredményem volt a nagy tervem, nagy meglepetésemre sokkal hamarabb jött a siker, mint gondoltam. Edzőmmel a nyolcadik helyet tűztük ki célul, de sikerült nagy hajrával másodiknak célba érnem. A következő mérföldkő a világbajnokság, ahol tavaly hetedik lettem, ám ezúttal még jobb helyezést szeretnék elérni.

Balogh Vivien versenyeredményei

2018 – Nyíltvízi Junior Világbajnokság 7. hely (7,5 km)
2018 – Nyíltvízi Junior Európa-bajnokság 12. hely (7,5 km)
2019 – Nyíltvízi Junior Európa-bajnokság 2. hely (7,5 km)

Hirdetés