Felállhat a Művészeti Tanács, a közgyűlés egyhangúlag szavazta meg a kilenc tagot

A pécsi képviselő-testület egyhangú szavazással megválasztotta az újonnan felálló Művészeti Tanács tagjait. A kilencfős testület feladata az lesz, hogy a pécsi kulturális élet szereplőivel egyeztetve kidolgozza és a gyakorlatba átültesse Pécs hosszú távú kulturális stratégiáját.

hirdetés
Uránia Mozi

Részletes egyeztetéseket követően ma szavazott arról a pécsi képviselő-testület – a járványügyi helyzet miatt természetesen online –, hogy kik kerüljenek be a most felálló Művészeti Tanácsba. A kilenc nevet tartalmazó lista megválasztásáról P. Horváth Tamás, a közgyűlés kulturális bizottság elnöke beszélt az önkormányzat sajtóközleményében.

– A városvezetés célja, hogy hogy a széles társadalmi rétegeket érintő pécsi ügyekben konszenzuson alapuló döntések szülessenek – szögezte le P. Horváth. – A Művészeti Tanács is ilyen fontos ügy, ezért arra törekedtünk, hogy a testület feladatainak meghatározásánál és a tagoknak felkért, nemzetközileg is elismert pécsi művészek kiválasztásánál valamennyi képviselő szempontjait figyelembe vegyük. Több körös egyeztetés előzte meg a keddi online konzultációt, amelyen

a városvezető koalíció tagjai mellett a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői is támogatták a jelölteket,

így a kilenctagú testületet egyhangú szavazással, valamennyi képviselő egyetértésével választottuk meg.

A Művészeti Tanács az önkormányzat kulturális szférát érintő helyi jogszabályok, döntések, közgyűlési előterjesztések előkészítésének szakaszában állásfoglalást alakíthat ki, a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban javaslatot tehet – szól a közlemény.

A Művészeti Tanács tagjai:

Horváth Zsolt (a Pannon Filharmonikusok Nonprofit Kft. igazgatója)
Beck Zoltán (a 30Y frontembere)
P. Müller Péter (a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a színháztudományok elismert kutatója)
Ágoston Zoltán (kritikus, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője)
Szatyor Győző (Kós Károly-díjas népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja)
Pinczehelyi Sándor ( képzőművész, Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja)
Dévényi Sándor (a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja)
Petrányi Zsolt (művészettörténész, s Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti galéria osztályvezetője, a Műcsarnok korábbi főigazgatója)
Lakner Tamás (Liszt Ferenc-díjas ének-zene tanár, karvezető tanár, a Bartók Béla férfikar vezetője, egyetemi tanár)

Az önkormányzat azt is közölte, hogy a Művészeti Tanács üléseinek állandó meghívottjai lesznek a Pécsi Tudományegyetem Művészeti, Műszaki és Informatikai, valamint Bölcsészettudományi Kar, illetve a katolikus, a református és az evangélikus egyház, továbbá a zsidó hitközség képviselői is.

A testület tagjai tevékenységük ellátásáért díjazásban nem részesülnek.