Félmilliárdból újulhat meg a Diána téri piac és környéke

Maradt félmilliárd forint pécsi uniós projektekből. A maradványpénzre ugyan pályázni kell, de jó esély van arra, hogy legkésőbb 2022 végére megújul belőle a Diána téri piac és környéke.

A legutóbbi, közgyűlést helyettesítő online konzultáción a városvezető koalíció frakciói rábólintottak arra, hogy a helyi uniós projektekből maradt 500 millió forintot a kertvárosi Diána téri piac és környékének felújítására költse el az önkormányzat – tájékoztatta a PécsMát dr. Schmuck Roland, az érintett városrész önkormányzati képviselője.

A maradványpénzre pályázni kell, és két célra lehet elkölteni: gazdaságfejlesztésre, tehát például gazdasági célú épület felújítására, valamint zöldfelületek felújítására vagy létrehozására.

Péterffy Attila polgármester bekért igényeket a képviselőktől arra vonatkozóan, hogy mire lenne célszerű elkölteni ezt az összeget. A testület végül dr. Schmuck Roland javaslatára a Diána tér mellett döntött.

Dr. Schmuck Roland

A Diána tér piac felújítása régi vágya a környéken lakóknak és az árusoknak is, mondta dr. Schmuck Roland, akinek választási ígérete is ennek a piacnak a felújítása. 300 millióból magának a piacnak a fejlesztése történne meg, hogy pontosan milyen formában, még kérdéses. A képviselő egy új csarnokot tartana a legpraktikusabbnak, ahol 21. századi körülmények között kaphatnának helyet az árusok. Utóbbiak és a piac üzemeltetője, a Pécsi Vagyonhasznosító bevonásával határozzák majd meg a projekt elemeit. A piac melletti zöldterület felújítására 200 millió juthatna, az erre vonatkozó helyi lakossági ötleteket a Pécs Jövője Egyesület fogja begyűjteni a környék lakóitól online formában a közeljövőben.

– Játszótér és kutyafuttató van itt, de sok egyéb zöldterületi fejlesztésre nyitottak vagyunk, többen jelezték például, hogy a nem működő Fürtös szökőkútba is új életet lehetne lehelni a projekt keretében.

Az uniós pályázatok irányítóhatósága rövidesen közzéteszi a maradványpénzekre vonatkozó pályázatokat, a képviselő szerint komoly esély van arra, hogy Pécs megkapja a félmilliárdos keretet, és mivel az elszámolási határidő 2022. december 31., legkésőbb addig el fog készülni az új csarnok és a megújult zöldterület.