Forgalomba helyezték a Füzes dűlő új útjait

Egy 600 méteres új út és egy 1,2 kilométeres új bicikliútszakasz épült a projekt keretein belül.

hirdetés
Uránia Mozi

Hivatalosan december 9-én helyezték forgalomba a Füzes dűlő új útjait, átadójukra pedig december 11-én került sor a helyszínen, ahol Péterffy Attila polgármester emlékeztetett arra, hogy a Megyeri út és a Nyugati Ipari út között idén tavasszal kezdődött meg a munka, melynek eredményeként ősszel közvetlen összeköttetés jött létre az Expo Center, a Vásártér, a Megyeri út, és a Nyugati Ipari út között.

Péterffy Attila polgármester és Csúcs Zoltán adták át az új utakat

Kiemelte, hogy az Expo Center nyugati vége és a Nyugati Ipari út között húzódó új, 600 méteres 2×1 sávos útnak köszönhetően javulhat a Megyeri út, valamint a Füzes dűlő környékén található iparterület és ipari épületek megközelítése, továbbá csökkenhet a Megyeri út, Nagy Imre út, illetve a Vásártér utca – főleg teherautó-forgalmi – terheltsége.

Forgalomba helyezték az új utat

Pécs az elmúlt hónapok során nagyot lépett előre a bicikliutak kiépítésében: idén átadták a keleti városrészt a Zsolnay-negyeddel összekötő bringautat, a Nagy Imre út új bicikliútja is elkészült már, ahogy nemrég, október 15-én a Füzes dűlőben található új bicajút is. Tehát Füzes dűlőben nem csak ipari feltáró út épült, hanem azzal egy időben készült egy – az úttal párhuzamosan futó – 1,2 kilométer hosszú új kerékpárút is, amely összeköti a Nagy Imre úti kerékpárutat a pellérdi kerékpárúttal. A polgármester elmondta, hogy azért fontos ez az új bicikliút-szakasz, mert a jövőben, ha elkészül a pécsi kerékpárúthálózat további bővítése, a biciklisek Pécs belvárosa és Pellérd között gond nélkül, biztonságosan közlekedhetnek majd. Mint mondta, a bicikliút keresztezi a Nyugati Ipari utat, ezért a kerékpározók védelme érdekében jelzőlámpás csomópontot alakítottak ki a kereszteződésben.

Biztonságosan bringázhatunk a Füzes dűlőben is

Mindkét új út megvalósítását az előző városvezetés kezdte meg – mondta a polgármester, ugyanakkor kiemelte, hogy a Megyeri úttól a belvárosig tartó kerékpárút-szakasz már az új városvezetés tervei alapján készül majd el a jövőben, egy 600 millió forintos pályázati forrásból.

Az két új út részletei kapcsán Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a biciklisták felállóhelyeinek világítását napelemes kandeláberekkel oldották meg, így sötétedés után is biztonságban lehet majd a csomóponton átkelni. Az új jelzőlámpás átkelőnél a biciklisek védelme érdekében nyomógombos lámparendszert építettek ki és hozzátette, hogy a kerékpárút mentén elkészült a csapadékvízelvezető-árok is.

A két út kialakítását magában foglaló projekt összesen több mint bruttó 433 millió forintból valósult meg (a fejlesztésre a város bruttó 252 millió forintot nyert el, az önkormányzat pedig több mint bruttó 181 millió forintot biztosított még önerőként a projekthez).

A sajtótájékoztatóról készült videónk: