Futóversennyel gyűjtöttek adományt a hős pécsi doktorok

Nem egyedi eset, hogy jószívű pécsiek adománygyűjtésbe kezdenek a rászorulókért. Városunk egyik legújabb hőstettét tizenhárom Sebészeti Klinikán dolgozó vitte véghez, akik a 13. Ultrabalaton futóversenyt egy különleges adománygyűjtési akcióval kapcsolták össze. Céljuk félmillió forint összegyűjtése volt, azonban közel egymillió forintot, és több százezer forint értékű orvosi felszerelést adományoztak a felhívás hatására a jótevők az Égéssebészeti Osztály számára.

Három évvel ezelőtt találkoztak a PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinika sportkedvelő orvosai az Ultrabalaton futóversennyel. Dr. Bíró Zsanett, a klinika akkori sebész rezidense kapott az alkalmon, megkereste aktívan futó kollégáit, hogy csapatban nevezzenek az embert próbáló kihívásra.

– A Running Suture csapat három éve alakult a Sebészeti Klinika dolgozóiból. A műtősnőkből, gyógytornászból, transzplantációs koordinátorból és sebészekből álló csapatunkkal harmadik alkalommal vettünk részt az Ultrabalatonon, ám idén először szerveztünk adománygyűjtést a futás köré – mesélte lapunknak a doktornő. Mint mondta, a PTE KK Sebészeti Klinika égéssebészeti osztályán egy 1990-es évek óta használt, már nem korszerű, mobil fürdetőkádrendszer van, melynek cseréje, a hozzá tartozó speciális zuhanypanellal együtt közel félmillió forintba kerül. A csapat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt az összeget gyűjtse össze.

A megálmodott összegnél azonban sokkal több: 930 ezer forint gyűlt össze, amin felül cégek nagy értékű tárgyi adományokkal is hozzájárultak a gyűjtéshez.

Az Égéssebészeti osztály számára az egyik cég professzionális hűtőeszközöket adományozott közel 70 ezer forint értékben, az év elején szintén adományokból tudtunk vásárolni 2 betegmelegítő készüléket, a fürdetőágyra alkalmas matrac beszerzését pedig a PTE Angol-Német Hallgatói Önkormányzat vállalta. Ez mind hatalmas segítség az osztálynak – árulta el dr. Mihócs Alexandra, szakorvos, majd hozzátette, az összegyűlt összegből megvásárolt tárgyak közül már meg is érkezett hozzájuk két darab vérzéscsillapító eszköz, egy modern betegágy, illetve a már említett 2 betegmelegítő eszköz, a továbbiak beszerzése folyamatban van.

A 21. századi modern ágy beszerzése nagy lépés az osztálynak

A szakorvos elmondja, hogy a gyűjtés eredményeként az osztályra vásárolt tárgyak nagyon nagy segítséget jelentenek mind az ápolók, orvosok zökkenőmentes munkája, mind a korszerű, magas színvonalú betegellátás szempontjából. A céljuk az, hogy az osztályon kezelendő égési sérülést szenvedett betegek minél jobb ellátásban részesüljenek.

Egy cégtől professzionális hűtőeszközöket is kaptak

– Jövőre is szeretnénk indulni az Ultrabalatonon, de ezúttal nem jótékonysági gyűjtést szervezünk. Egy betegoktatási programot indítunk ősztől, aminek keretében a gyakori betegségek prevenciójára hívjuk fel a lakosság figyelmét. Ezzel a programsorozattal az a célunk, hogy a pécsiek megtanulják, hogyan előzhetőek és ismerhetőek fel időben a potenciálisan halálos kimenetelű betegségek, illetve ezen betegségek kezelési stratégiáját is szeretnénk ismertetni az emberekkel, teszi hozzá dr. Mihócs Alexandra.

Hirdetés