Szerdán még a gízai nagy piramisnál is nagyobb aszteroida húzott el a Föld mellett, nem is olyan messze tőle. Mérete és gyorsasága miatt már a potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik az égitest.

hirdetés

A Földtől „mindössze” 4,8 millió kilométerre haladt a 2016 NF23 névre keresztelt aszteroida, ami a Nap–Föld átlagos távolságának mindössze 3 százada, ezért már potenciálisan veszélyesnek mondható a 32 400 km/órával száguldó égitest.

A NASA szerint az aszteroida 70-160 méter széles lehet, ami azt jelenti, hogy nagysága egy Boeing 747-es repülőgép és az egyiptomi gízai nagy piramis mérete közé tehető. A NASA az aszteroidát is folyamatosan figyeli, hogy veszélyt jelenthet-e a Földre.

Dr. Nagyváradi László, a PTE Térképészeti és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense azonban előzetesen megnyugtatott: a tudomány ma nagyon sok aszteroidát ismer és figyel, amik között volt már olyan objektum is, mely a Hold és a Föld között suhant el mellettünk, de még az sem jelentett veszélyt ránk, nemhogy a 4,8 millió kilométerre, vagyis tízszeres Hold–Föld távolságra elhaladó objektum. Félni tehát semmiképpen sem kell, hiszen annak ellenére, hogy az égitest relatíve nagy, messze lesz Földünktől.

Hozzátette, nem fogjuk látni szabad szemmel és még akkor sem láthatnánk a jelenséget, ha százezer kilométerre haladna el bolygónk mellett. Az aszteroida ugyanis teljesen sötét, nem veri vissza a fényt, ezért szabad szemmel nem látható.

Hirdetés