Gulyás: a nyitás következő lépéseiről akkor dönt a kormány, mikor megvan a 3 millió beoltott

A kormány legfrissebb döntéseiről számol be Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, 2,6 millió ember megkapta az első oltását, a második dózist is több mint egymillióan.

A kormány az operatív törzzsel egyeztetve arra a döntésre jutott korábban, hogy az újraindítással kapcsolatos rendelkezések a beoltottak számától függ, az oltás az egyetlen érdemi fegyver.

Az újraindítás első lépései tehát a 2,5 millió oltáshoz kötődtek, ezek viszont érdemi enyhítést nem jelentettek, annyi az enyhítés, mint amennyi a szigorítás, az üzletekben az új szabályokkal például megpróbálják mérsékelni az eddig tapasztalt tömeget.

Szigorúbb szabályok léptek életbe 10 négyzetméterenként egy ember léphet be például, a kijárási korlátozást este 10-ig kitolták, és az üzletek hosszabb a nyitvatartása is azt szolgálja, hogy jobban eloszlathassák a tömeget – mondta Gulyás.

A kormányinfón elhangzott, belátható időn belül, hamarosan sor kerülhet a regisztráltak oltására, a mai adatok szerint 3 millió 950 ezer ember jelentkezett, de ezt a számot tovább növelnék, a miniszter megkért mindenkit, aki még nem tette, regisztráljon.

A pedagógusok oltása is halad, a külön nekik szóló oltási kampány keretében több mint 66-ezren kaptak vakcinát, és ezen kívül is 34 ezer pedagógust oltottak már be.

Ennek kapcsán elmondta, az elmúlt hetekben sok tudósítás megjelent a médiában: a védettség az első oltás után már kialakul (nagyjából 80 százalékos), a második dózis erre ráerősít. Megkérte a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, akiknek rendkívül megterhelő, hogy zárva vannak az iskolák, fontos, hogy visszaálljon a rendes jelenléti oktatás április 19-én.

Az újraindítás következő lépéseiről akkor fog dönteni a kormány, mikor elérjük a 3 millió beoltottat. Minden jövőre vonatkozó prognózisnak van kockázata, de úgy látják, ez öt-hat napon belül lehetséges lesz – jelentette be Gulyás Gergely.

Azok az üzletek, szolgáltatások számára, amelyek a rendelet szerint ma újranyithattak, a bértámogatás a teljes áprilisi hónapra érvényes, a nyitásukban korlátozott szállodák, éttermek számára is járni fog a támogatás a nyitásig.

Az oltásokkal kapcsolatban azt közölte, valószínűsítik, hogy a hónap végére az első oltottak száma 4 millió fölött lesz, a jelenlegi regisztrációs igényeket teljesíteni tudják áprilisban.

Az AstraZenecával kapcsolatban pedig azt nyilatkozta, az európai gyógyszerészeti hatóság azt állapította meg, a vakcina megbízható, védettséget nyújt (ez a magyar hatóság álláspontjával is összhangban van), az Egyesült Királyságban több mint 18 millió embert oltottak be vele. A szer hatékonysága jelentős.

Magyarországon csak vizsgált, megbízható vakcinát adnak be Gulyás szerint.

Kérdések

  • Védettségi igazolvány: kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, a védettségi igazolvány jogosultságairól még szándékosan nem hozott döntést a kormány, megnézik az európai és a világban lévő példákat is. Szerinte egy példa lesz, hogy a karanténkötelezettséget nem kell majd tartani, de várhatóan akkor lesz döntés, mikor az átoltottság mértéke 3-3,5 millió körül lesz.
  • A járvány tetőzése: a hullám csúcsán szerinte túl, vagy valamivel utána vagyunk.
  • Április végéig teraszokra ki lehet majd ülni Gulyás szerint.
  • A fitnesztermek még nem nyithatnak.
  • A futballmérkőzésekről és a júniusi Eb-ről: sportrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. A júniusi focimérkőzés még messze van, de szerinte addigra a járvány már mögöttünk van.
  • Nyitás az iskolákban április 19-én: az iskolák nyitása nem jár kockázattal szerinte, hiszen a regisztrált pedagógusok addigra megkapják az első oltásukat. Sokan járulnak hozzá az ország működéséhez, akik egyébként nem kaptak még oltást, ezért fontos az iskolanyitás.
  • Érettségiző fiatalok oltása, akik elmúltak 18 évesek: júniusig, a szóbelikre mindenkit be tudnak oltani.