A rendkívüli jogrend megszüntetését fogja kérni a kormány, visszavonják a veszélyhelyzetet is

Több fontos témában is döntés született a szerdai kormányülésen, melyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón ismertetett – írja az Index.

hirdetés
Uránia Mozi

Íme a legfontosabb bejelentések:

A járványügyi védekezés eddigi eredményeit áttekintve a védekezés hatékony volt, és a vírus tömeges elterjedését sikerült megakadályozni, mondta Gulyás Gergely.

Az elmúlt napokban többen gyógyultak meg, mint amennyien megbetegedtek, de a védelmi szabályokat továbbra is be kell tartani.

A kormány szerint a hazai védekezés az egyik legsikeresebb volt Európában. A szigorúbb intézkedéseket Magyarországon ugyanis sokkal korábban hozták meg, mint más európai országokban.

Május 26-án, azaz jövő kedden nyújtja be a kormány a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot. Ez fenntarthatja a kormány néhány rendkívüli jogrendben hozott döntését, ez után visszavonja a kabinet a járványügyi veszélyhelyzetet, de a készültség megmarad – írja az Index.

A járványügyi készültség második szakaszában az operatív törzs továbbra is fennmarad.

A kormány felszámolja a tranzitzónákat, csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani.

A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán Gulyás elmondta, jelenleg közel 173 ezer ember keres állást, számításaik szerint 221 ezer munkahelyet sikerül megóvni. A kormány a közfoglalkoztatotti keretet 100 ezerrel megemelte, és 3000 új állás lesz a Magyar Honvédségnél.

Uniós csúcson dőlhet el június közepén, mennyi pénzt ad még a válságkezelésre az EU.

A kormány a munkáltatókra bízza a home office további fennmaradását.

Az óvodák és a bölcsődék vidéken május 25-től, a fővárosban június 2-től visszatérnek a megszokott működési rendhez. A tanév június 15-ig tart, marad a digitális tanrend, június 2-tól valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyerekek felügyeletét, ennek fenntartása június 26-ig tart. Korábbi cikkünket erről itt olvashatja.

Készülnek a határnyitásra, erről azonban később döntenek.

A veszélyhelyzet végéig marad az ingyenes parkolás.

Különleges gazdasági övezet biztosan nem lesz a megyei jogú városokban.

A rendezvénytilalom megmarad augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb események esetében.

Még várjunk a nyaralás megtervezésével.

Elvi szándéknyilatkozat van arról, hogy Pécsen új stadion épülhet.

További részletek ide kattintva olvashatók.