Gulyás Gergely: március 15-ig hosszabbítja meg a kormány a korlátozásokat

A legfontosabb döntésekről szól a mai Kormányinfó.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Európában és Magyarországon is a legfontosabb kérdés a koronavírus-helyzet kezelése. A kormány tegnap is a magyar járványhelyzettel foglalkozott.

Elmondta, november 11. óta változatlanul hatályban vannak a korlátozások, amelyek megakadályozták, hogy a második hullám felfutása olyan mértékben váljon tömegessé, hogy az egészségügy már ne tudja kezelni.

Ez annak is köszönhető, hogy az emberek nagy többsége betartotta a szabályokat, amiért köszönettel tartoznak.

Mint ismertette, remélhetőleg a korlátozások utolsó szakaszában vagyunk, de addig indokolt a szabályok fenntartása, míg ez a szakértők véleménye is. Ezért indították a nemzeti konzultációt.

A szakértők véleménye egyértelmű: a harmadik hullám elérte Magyarországot, a következő egy-két hétben (drámaian) romlani fognak a számok. Megjelent számos mutáns, de jó hír, hogy ezek mindegyike ellen hatásosak a hazánkban is elérhető vakcinák, közölte Gulyás.

Az operatív törzs azt javasolta a kormánynak, hogy a jelenlegi korlátozásokat hosszabbítsák meg, ennek megfelelő döntést hoztak: március 15-ig a jelenlegi szabályokat változatlanul fenntartja.

Mint mondta, tudja, hogy nehéz ezzel a helyzettel november 11. óta együttélni, de azzal, hogy az oltások tömegessé válhatnak, jó esély lesz arra, hogy a korlátozások végső, utolsó szakaszában legyünk.

A feloldás remélhetőleg néhány hét, egy hónap múlva megtörténhet. Attól függően, hogy a nemzeti konzultáción milyen döntések születtek, a kormány a szerint dönt majd az enyhítésről, arról, hogy az oltási igazolvány mire jogosítson, illetve hogy lépésről lépésre vagy egy ütemben oldják majd fel a korlátozásokat.

Kifejtette, az Európai Unióban Magyarországon van a legtöbb fajta vakcina, a következő két hétben felgyorsulhatnak az oltások, több embert olthatnak be, mint eddig összesen.

2 millió 460 ezer ember regisztrált eddig oltásra, remélik, hogy a szám emelkedik majd.

Az ellenzéki pártokról is szólt Gulyás, akik nem járultak hozzá a rendkívüli jogrend meghosszabbításához, és az oltási akciótervet is kritizálták, sőt szerinte a baloldali pártok, főként a „legerősebb és legnagyobb”, oltásellenesek. Ennek oka szerinte, hogy ha elhúzódik a járványhelyzet, jobb esélyük lehet a hatalom megszerzésére.

Több mint 425 ezer ember töltötte ki a nemzeti konzultációt egy hét alatt, ezt március közepéig lehet kitölteni, ez után dönt majd a kormány az enyhítésekről, hogy milyen formában történjen – mondta Gulyás.

A kormány tagjai és a védekezést irányítók is a tömeges oltások során kaphatják meg az oltást, mint kifejtette, ők nem akarták előre megkapni, mint például Izraelben, ott a miniszterelnök elsőként kapta meg a vakcinát egy sajtónyilvános eseményen.

A tömegrendezvények, koncertek az utolsó körre maradnak, ha már megvan a nyájimmunitás, mondta.

A védettségi igazolványt március 1-től kapják meg postán, akiket már korábban beoltottak, vagy a védettségük már fennáll. Pillanatnyilag a karanténszabályokat oldják fel esetükben. A pontos jogosultságokról később, a konzultáció után döntenek.