Gyurcsány Ferenc: “Az ellenzék vezető ereje nem párt, hanem egy közös ügy”

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Nevelési Központban megrendezett lakossági fórumon

A pécsi Nevelési Központ színháztermében, telt ház előtt tartott lakossági fórumot a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök.

Magyarországon két politikus tud megtölteni bármikor egy akkora helyiséget érdeklődőkkel, mint a pécsi Nevelési Központ színházterme: Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerdán délután öttől tartott lakossági fórumot Kertvárosban. Már jóval a rendezvény előtt lehetetlen volt parkolóhelyet találni a NEVKO környékén, így nem volt meglepő, hogy a rendezvényen telt ház fogadta a volt miniszterelnököt.

Kunszt Márta, a DK önkormányzati képviselője volt a fórum házigazdája. Először Mellár Tamás országgyűlési képviselőt konferálta fel. Az országgyűlés MSZP-Párbeszéd-frakciójában ülő független képviselő arról beszélt, hogy Pécsett 2018-ban és 2019-ben is bebizonyosodott, hogy az ellenzéki együttműködés sikert hoz a Fidesz ellen. Mint mondta, álláspontja szerint a 2022-es országgyűlési választáson egyetlen listára van szükség az ellenzéki oldalon. Ekkor hangzott fel az első taps a teremben, ha leszámítjuk Gyurcsány Ferenc és a fórum politikus résztvevőinek érkezését, akik egyébként nem a színpadon, hanem az első sor előtt, a közönséggel egy szinten foglaltak helyet. Mellár elmondta még, hogy az ellenzéki szavazók szavazási hajlandósága akkor a legnagyobb, ha azt látják, teljes az összefogás és van esély legyőzni a Fideszt.

– Nem a hatalom megszerzése a cél, hanem hogy legyőzzük a NER-t, csak azt követően lehet érdemi változásokat elérni Magyarországon – fogalmazott a képviselő. Beszámolt arról, hogy március 15-én indul a négy nagy területet és témát felölelő Ellenzéki Szakértői Együttműködés nevű kezdeményezés, ami reményei szerint oldani fogja az ellenzéki oldalon meglévő feszültségeket.

Mellár Tamás

Bognár Szilvia alpolgármester, aki a DK színeiben jutott be a pécsi közgyűlésbe, hangsúlyozta, a párt fővárosi kongresszusa után először Pécsre látogatott el Gyurcsány Ferenc. A pécsi önkormányzati választási kampány azért lett sikeres szerinte, mert abban minden résztvevő megőrizhette az egyéniségét úgy, hogy közben nagyon erős volt az összetartozás érzése is.

– A végső változást 2022 tavaszán érhetjük el, és ebben nagy szerepe lesz a legnagyobb ellenzéki pártnak (ez jelenleg a DK, a szerk.), ami fel fogja erősíteni az emberek hangját – fogalmazott Bognár Szilvia. Mint mondta, bízik benne, hogy 2022 tavaszán egy európaibb Magyarország jön majd létre.

– Ha összefogunk, győzni fogunk – zárta mondandóját Pécs alpolgármestere.

Bognár Szilvia

A főszereplő Gyurcsány Ferencet hatalmas taps fogadta. A volt miniszterelnök azzal kezdte, hogy a remény tud mozgósítani, és a remény október 13-án eredményt szült.

– Elképesztő, amit Önök Pécsett csináltak – mondta a politikus.

Megismételve a Mellár által mondottakat, leszögezte: először győzni kell, utána lehet változást elérni.

A tavalyi uniós választásokra visszatekintve elmondta, Orbán Viktor (gúnyosan csodálatos elmének és állócsillagnak nevezte) vereséget szenvedett az európai színtéren, mert “az európai emberek úgy döntöttek, hogy még egyszer nem akarnak bezárkózni”, mert amellett, hogy büszkék nemzetiségükre, büszke európaiak is.

Gyurcsány szerint Orbán korábbi sikereinek záloga az ellenzék megosztottsága és az ehhez igazított választási törvény volt.

(Ekkor megérkezett a terembe Péterffy Attila polgármester, akit taps fogadott, Gyurcsány Ferenc pedig köszöntött.)

– Önök okosabbak voltak, mint a pártok és megmutatták nekünk, hogy nincs más út, mint az együttműködés – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc

Aztán arról beszélt, hogy megváltoztak az erőviszonyok az ellenzéki oldalon, a DK megerősödött. Ezzel kapcsolatban azonban óvatosságra és önmérsékletre intett.

– Nem biztos, hogy akinek többsége van, annak igaza is van – mondta, majd hozzátette, arra is szükség van, akinek egy, kettő, vagy három százaléka van, mert “az ellenzék vezető ereje nem párt, hanem egy közös ügy”.

Beszélt az új NAT-ról is. Mint mondta, sokgyermekes apaként is tudja, nem lehet egy kaptafára nevelni a gyerekeket. A lényeg szerinte az, hogy a gyerekek szeressenek iskolába járni és ott derüljön ki, miben jók, mert nem az számít, hogy miben rosszak.

A hazafiasságra való nevelés szükségességéről annyit mondott, a gyereket nem a katonadalok fogják nevelni, hanem az, hogy milyen példát lát.

– Éppen ezért olyan hazát kell teremteni számukra, ahol egymás elfogadása és a tisztesség a nemzeti büszkeség forrása – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint boldog, nyitott és kíváncsi gyerekeket kell nevelni.

A volt miniszterelnök aztán arról beszélt, hogy békétlenség van, az ország két fele mindennapos harcban áll egymással, ezért jó lenne újraegyesíteni az országot, amihez az kell, hogy megtanuljunk békésen egymás mellett élni azokkal is, akikkel nem értünk egyet.

A 2022-ben reményei szerint bekövetkező váltás után ezért szerinte nem szabad revansot venni, “a nemzetinek mondott kultúrkampfot nem követheti egy baloldali-liberális kultúrkampf”.

Az ellenzéki városok és a kormány viszonyáról azt mondta, ha a kormány nyílt vagy rejtett zsarolással lép fel, akkor álláspontja szerint az ellenállás a legjobb stratégia, ő és a DK azt képviseli, hogy Orbánnal nincs alku. Mint fogalmazott, tudja, hogy nincsenek könnyű helyzetben a városok, például Pécs sem, de az erkölcstelen kompromisszumokat elfogadhatatlannak tartja.

– Vissza kell adni az emberek tartását és büszkeségét, és ha kompromisszumokat kell kötni, azt el kell magyarázni nekik – mondta.

Érintette az egy lista-több lista kérdését is. Úgy véli, az egyéni választókerületekben biztosan teljes lesz az együttműködés, de aki egynél több ellenzéki listát akar, az a tűzzel játszik. Hozzátette, az ellenzék találni fog közös miniszterelnök-jelöltet is, és 2022-ben győzelemre fogja vinni az európai Magyarország ügyét.

Gyurcsány Ferenc kitért a pécsi önkormányzat helyzetére, a kormánynak év végéig visszafizetendő 8,5 milliárd forintra is. Mint fogalmazott, tudja, milyen iszonyatos örökséget hagyott a Fidesz az új városvezetésre. Úgy véli, lehet, hogy nem fog menni a helyzet gyors rendbe tétele, de biztos benne, hogy jó irányba indul a városvezetés.

Zárásként kijelentette, helyi és országos szinten is az emberekkel közösen kell kormányozni, ami lehet, hogy lassabb, de abban az esetben nem elszenvedői leszünk a döntéseknek, hanem úgy fogjuk érezni, hogy ez a mi országunk.

Péterffy Attila is mondott néhány mondatot, mielőtt a lakossági kérdésekre tértek volna rá. Mint mondta, amit Pécsett megéltek, az egy csoda volt, hiszen az ellenzéki erők megtalálták a közös hangot. Bár egy csontvázhalmot örököltek a Fidesztől, minden nap örömmel megy be dolgozni csapatával együtt, mert kihívásnak tartják ezt a helyzetet és látják a siker lehetőségét, ezért optimisták.

A kormánnyal való tárgyalásról elmondta, bár érzi a nyomást, és kedve lenne ellenállni, muszáj együttműködni a város érdekében, a kérdés az, erkölcsileg meddig lehet elmenni a kompromisszumok útján, hiszen vannak olyan dolgok, amikben nem lehet kompromisszumot kötni.

– Összefogással és szakmaisággal sikerre vagyunk ítélve – zárta mondandóját Pécs polgármestere.

A lakossági kérdések következtek, és mivel a szervezők szerint ez már nem a nyilvános része volt a rendezvénynek, a sajtó képviselőinek el kellett hagyniuk a színháztermet.