Ha az időjárás is úgy akarja, március elejétől burkolják a Ferencesek utcáját

Péterffy Attila polgármester azt mondja, tanultak elődeik hibáiból, ezért folyamatosan kommunikálni fognak a lakókkal és üzlettulajdonosokkal. Ugyanebből az okból nem egy ember bök rá egy kőburkolatra, hanem szélesebb körben vitatva meg a kérdést szakmai döntés születik majd. Új kandeláberek az eredeti tervben nem szerepeltek, de a városvezetés mindent elkövet annak érdekében, hogy lecseréljék a régieket.

Hosszú hónapok óta hatással van a Ferencesek utcájában boltot üzemeltető, az ott lakó és az arra járó pécsiek életére az utca EU-s forrásból megvalósuló fejlesztése.
Jelenleg az E.ON dolgozik a területen, a tervek szerint – amiket csak az időjárás befolyásolhat – március 2-án megkezdődik a munkálatok utolsó szakasza, a burkolat cseréje. Kérdéseinkkel megkerestük Pécs polgármesterét, Péterffy Attilát. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mikor kezdődik az utca burkolása, és hogy mit tesznek annak érdekében, hogy a munkálatok minél kevesebb gondot jelentsenek az érintetteknek. 

Folyamatos kommunikáció

Mint elmondta, kiemelten fontosnak tartják, hogy az itt élők és a boltosok időben kapjanak folyamatos és részletes tájékoztatást a munkálatokról. Az is elsődleges cél, hogy a kivitelezés csak a lehető legszükségesebb mértékben és ideig befolyásolja az érintettek mindennapi életét és a közlekedést. 

Hozzátette, a fejlesztést az előző városvezetés indította, és már akkor látszott, hogy a tájékoztatás és a kapcsolattartás terén rendkívül komoly előrelépésre lenne szükség. 

„Most mindent megteszünk azért, hogy ez meg is valósuljon” – fogalmazott.

Legfontosabb az átjárhatóság

A Pécsi Városfejlesztési Zrt.-től és a kivitelezőtől részletes organizációs tervet kért be a polgármester, elmondása szerint világossá tette, hogy az elsődleges szempont az utca átjárhatósága, a boltok és lakások minél zökkenőmentesebb megközelíthetősége a munkálatok ideje alatt.

Új kandeláberek jöhetnek

Bár az előző városvezetés által elfogadott eredeti tervek között nem szerepelt, megvizsgálták a kandeláberek cseréjének lehetőségét is. Ha költséghatékony módon megoldható, akkor olyan világítást építenek ki, ami illeszkedik az utca hangulatához.

„Így a jelenlegi kandeláberek nem rontják majd az összképet, és véletlenül sem kell később egy újabb kivitelezés idejére az ott élők vagy üzletet üzemeltetők türelmét kérni” – mondta Péterffy Attila.

Nem egy ember dönt a burkolatról

Hasonlóan nyitott kérdés még a kőburkolat kiválasztása, ezt a kérdést „társadalmasítani” fogják, és egy erre hivatott grémium gondjaira bízzák. 

„Arra törekszünk, hogy ne egy ember választása legyen, hanem megfontolt, professzionális döntés szülessen” – jelentette ki a polgármester.

Péterffy Attila a munkálatoktól azt is várja, hogy egy újabb lépés lesz a mostaninál jóval zöldebb belváros felé: a projekt keretében az új padok és szemétgyűjtők mellett zöldszigetek elhelyezésével a jelenleg hiányzó növényzet is megjelenik a Ferencesek utcájában.

A zöldfelületek gondozását a többi közterülethez hasonlóan a Biokom végzi majd.

A Jókai térnél kezdenek

Az ütemterv szerint a munkaterületet március másodikán veszi át a kivitelező, ezt csak az időjárás befolyásolhatja. A vállalkozó a munka megkezdését a Jókai tér irányából tervezi folyamatosan haladva a Kórház tér felé. Mint a polgármestertől megtudtuk, a munkálatok az utca északi felén indulnak 3 ütemben 60 méter hosszan, amely után a 4. ütemtől kezdve a déli oldalon is elindul a kivitelezés. A 60 méteres eltolás biztosítja, hogy az utcában a gyalogos közlekedés és az árufeltöltés folyamatosan biztosítható legyen. A kapuk, üzletek megközelítését a kivitelező átjárók kialakításával folyamatosan biztosítja, a gépjárművel való közlekedés nem lesz lehetséges.

Ha bármi változik, szólnak

Péterffy Attila elmondta, a munkálatok előrehaladtát folyamatosan monitorozzák és informálni fogják az érintett pécsi polgárokat, ahogyan arról is hírt adnak, ha bármilyen külső körülmény befolyásolja a munka tervezett ütemezését. Ha minden a terveknek megfelelően halad, május végén elkészül a felújítás, ugyanis kilencven naptári napot írtak elő a munkálatokra.

Mi lesz a biciklisek-gyalogosok meccsel?

Megtudtuk azt is, hogy olyan fizikai megoldást keresnek, melyek megóvják az utcában sétálók épségét és megakadályozzák, hogy a kerékpárosok veszélyeztessék őket.

A munkálatok tervezett, részletes ütemezése:

I. ütem: Északi oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 8. házszám)

 

II. ütem: Északi oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 10-12. házszám)

 

III. ütem: Északi oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 12-14. házszám)

 

IV. ütem: Északi oldal 20 m szakasz

(Ferencesek utca 14-16. házszám)

Déli oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 1. házszám)

 

V. ütem: Északi oldal 20 m szakasz

(Ferencesek utca 16-20. házszám)

Déli oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 1-3. házszám)

 

VI. ütem: Északi oldal 20 m szakasz

(Ferencesek utca 20-22. házszám)

Déli oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 3-5. házszám)

 

VI .ütem: Északi oldal 20 m szakasz

(Ferencesek utca 22-24. házszám)

Déli oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 5-7. házszám)

 

VII. ütem: Északi oldal 20 m szakasz

(Ferencesek utca 24-28. házszám)

Déli oldal 20m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 7-9. házszám)

 

VIII. ütem: Északi oldal 20 m szakasz

(Ferencesek utca 28-32. házszám)

Déli oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 9-11. házszám)

 

IX. ütem: Északi oldal 20 m szakasz

(Ferencesek utca 32-36. házszám)

Déli oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 11-15. házszám)

 

X. ütem: Északi oldal 20 m szakasz

(Ferencesek utca 36-38. házszám)

Déli oldal 20m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 15-19. házszám)

 

XI. ütem: Északi oldal 20 m szakasz

(Ferencesek utca 38-42. házszám)

Déli oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 19-21. házszám)

 

XII. ütem: Északi oldal 23 m szakasz

(Ferencesek utca 42. házszám)

Déli oldal 20m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 21-23. házszám)

 

XIII. ütem: Déli oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 23-25. házszám)

 

XIV. ütem: Déli oldal 20 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 25-27. házszám)

 

XV. ütem: Déli oldal 23 m szakasz 4 munkanap

(Ferencesek utca 29-31. házszám)