Hamarosan szuper új bicikliutakon tekerhetünk a belvárosban

Március 9-én kezdődik a belváros észak–déli tengelyének közlekedésfejlesztési projektje, melynek célja a pécsi kerékpárhálózat bővítése, és a biciklis közlekedés biztonságosabbá tétele. Az új belvárosi kerékpárutat várhatóan 2020 őszén vehetjük birtokba. 

hirdetés

A város célja, hogy a kerékpárhálózatot bővítse, a kerékpáros közlekedést biztonságosabbá tegye a városon belül, a hálózatot a lehető legnagyobb mértékben összefűzze.

Ennek érdekében még az előző városvezetés idején, 2017-ben nyújtotta be az önkormányzat „A belváros észak–déli tengelye közlekedésfejlesztése” című kérelmét a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívásra.

A pályázatot a szerződés keretében 300 millió forint támogatásban részesítette a Magyar Államkincstár mint közreműködő szervezet.

A projekt a belváros észak–déli tengelyének közlekedésfejlesztésére, ennek keretében a Bajcsy-Zsilinszky utca kerékpárosbarát fejlesztésére és az Ipar utca – Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződés biztonságos átalakítására irányul. Ez illeszkedik és kapcsolódik a Kertváros és belváros közti kerékpárúthoz, illetve az új pécsi vásárcsarnoknál lévő fejlesztésekhez is.

A belváros észak–déli tengelyén fejlesztett szakasz a Siklósi úti felüljáró melletti vasúti átkelőhelytől indul. A kerékpáros közlekedési folyosó kiépítése érdekében a labirintkorláttól az Ipar utca keresztezésével, kerékpársávokat alakítanak ki a Bajcsy-Zsilinszky utcán a Nagy Lajos király útja és a Rákóczi út keresztezésével a Kossuth térig.

A kivitelezés során a labirintkorlát és az Ipar utca között meglévő kerékpárutat újítják fel új aszfaltburkolattal, majd a vásárcsarnoki projektben megtervezett körforgalom folytatásaként felújítják az Ipar utca – Bajcsy-Zsilinszky utca csomópontot.

Átalakulnak a meglévő középszigetek is, lesznek biztonságos irányhelyes kerékpáros átvezetések, továbbá mindenhol új aszfaltkopóréteg készül. A Bajcsy-Zsilinszky Endre utca további szakaszain ha minden kész lesz, változni fog a forgalmi rend.

A Nagy Lajos király útjáig meglévő párhuzamos parkolóhelyek megtartása mellett kerékpársávokat hoznak létre, illetve kerékpáros nyomokon összeköttetésbe kerül a leendő vásárcsarnok a Móricz Zsigmond téri meglévő kerékpáros kijelöléssel. A Zólyom utca és a Nagy Lajos király útja között buszsáv készül az északi irányba haladó buszok számára.

A Nagy Lajos király útja és a Rákóczi út között kerékpársávok létesülnek, a Bajcsy-Zsilinszky utca keleti oldalán a Czinderi utca és a Rákóczi út közötti szakaszán az aszfaltburkolatú járda térköves burkolatot fog kapni. A Rákóczi úti csomópontban irányhelyes kerékpáros átvezetés készül, melynek végpontja a Kossuth tér délnyugati sarka.

Így elérhetővé válik a Kossuth téri e-közbringás kölcsönző állomás is.

Amennyiben az időjárás is lehetővé teszi, a fejlesztés március 9-én kezdődhet meg a Sztráda 92 Építőipari és Szolgáltató Kft. kivitelezésében. Az új kerékpárutat a biciklisek várhatóan 2020 őszén vehetik birtokba.

A pécsi önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett útvonalakon közlekedők mindennapjait. Ezzel együtt is a pécsiek türelmét kéri.

Az egész várost átfogó kerékpáros fejlesztésekről itt írtunk nemrég.

Hirdetés