Újabb tíz páratlan műkinccsel gazdagodott a Zsolnay-negyedben található Gyugyi-gyűjtemény. Már hagyománnyá vált, hogy a kiállítás létrehozója és névadója, az Amerikában élő Gyugyi László műgyűjtő minden évben személyesen ellátogat Pécsre és több új kerámiával gazdagítja a felbecsülhetetlen értékű kollekciót. Most sem volt ez másképp: tíz darab zsolnayval bővítette a gyűjteményt, ami immár több mint hétszáz darabosra bővült.

Tálak, edények, vázák, lámpák: első ránézésre is óriási értékű műtárgyakkal ajándékozta meg a magyar származású amerikai mérnök, Gyugyi László Pécset – már sokadik alkalommal.

– Amikor tíz éve útjára indult a Zsolnay Aranykora kiállítás, a gyűjtemény 588 darabos volt, mára azonban Gyugyi Lászlónak köszönhetően 717 darabosra bővült – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere, mielőtt bemutatták volna a legújabb kincseket.

Komor István, a ZSÖK üzemeltetési igazgatója, Vincze Balázs, Gyugyi László és Páva Zsolt polgármester, aki nyitja a csomagot

– A város nem tudja már szavakba önteni köszönetét a nagy mennyiségű adományért, és azért, hogy jól láthatóan Gyugyi úr még mindig odafigyel rájuk, kiemelten kezeli a kerámiák sorsát, rendszeresen ellátogat Pécsre – tette hozzá.

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője elmondta, amikor Gyugyi László ellátogat Pécsre nem csupán adományoz, hanem komoly munkát végez, hiszen tagja a kulturális negyed felügyelőbizottságának.

– Ez a bizonyíték arra, hogy erősen rajta tartja a szemét a kiállításon és az egész cégen. -Lelkesedését mi sem mutatja jobban, mint az, hogy csak kilenc új zsolnayval érkezett Pécsre, ám itt is vásárolt egyet, így már tízet ajándékozhatott – számolt be róla Vincze Balázs.

Az idős műgyűjtő mindegyik tárgyat részletesen ismertette
Gyugyi László műgyűjtő 1933-ban Tamásiban született. Az 1956-os események után emigrált Angliába, onnan pedig az Egyesült Államokba költözött. Elismert mérnökként két könyvet írt, több mint félszáz tanulmánya és 78 szabadalma van. A Pécsnek adományozott, róla elnevezett Zsolnay-gyűjteménye már közel hétszáz darabot számlál és az egyik leglátogatottabb kiállítás a pécsi kulturális negyedben.

A további képekért a kerámiákról KATTINTSON IDE!

Hirdetés