A Biokom NKft. idén is ingyen hazavihető fákat biztosít a pécsieknek. A társaság közleménye.

hirdetés
Uránia Mozi

Az akció időpontja:

november 28-án, 29-én és 30-án 7.30 – 12.00.

Helyszín: Nagyhídi utca, Városi Csemetekert

A fákat az önkormányzat Pécs közigazgatási területére szánja, ezért lakcímkártya felmutatásával lehet elvinni azokat. Egy lakcímre maximum 3 fát lehet kérni.

Az elvihető fafajok listája az alábbi:

  • tatárjuhar,
  • lepényfa (sárga levelű),
  • csörgőfa,
  • ezüsthárs,
  • páfrányfenyő,
  • barátcserje,
  • szivarfa,
  • vadgesztenye
  • és egyéb cserjék

A fenti növényfajok egyedei nem korlátlanul állnak rendelkezésre. Emiatt, mivel 3 napig tart az akció 3 egyenlő részre osztják a növényanyagot a 3 napra, hogy minden nap lehessen kapni minden fajból.

A fák körülbelül 2 méter magasak. A növényeket szabadgyökeres állapotban adják át, emiatt, ha autóval jönnek értük, akkor érdemes valamivel letakarni a belsejét, hogy ne kenjék össze azt a növények.

A szabadgyökeres növények ültetéséről:

Az átadott növényeket fóliazsákba csomagolt gyökérzettel vihetik el az érdeklődők. A növények az átvétel napját bírják ki ebben a zsákban (vízbe téve 3-4 napig még eltarthatóak), tehát az átvételi napon este ajánlott azokat elültetni. A fák esetén legalább 60x60x60cm-es ültetőgödröt szükséges ásni, még akkor is, ha gyökérzet kisebb méretű. Az ültetőveremben fellazított talajban sokkal jobban meg tud erősödni a gyökérzet, ezáltal hatékonyabbá válik a fa tápanyagfelvétele, és jobban fog fejlődni a növény. A talajba érdemes komposztált szerves trágyát, vagy komposztot tenni. A növényt olyan mélyre kell ültetni, hogy a gyökereket elfedje a visszahelyezett talaj, de a törzs része a talajfelszín fölött legyen.

Az ültetést követően a növényeket 40-50 liter vízzel alaposan be kell iszapolni. Még akkor is, ha a talaj, amibe ültetünk nedvesnek tűnik. Erre azért van szükség, hogy az ültetőverembe visszadobált ültetőközeg odamosódjon a fa gyökereihez.

A verembe visszadobott föld erős tömörítésére nincsen szükség. Azt betaposni nem szükséges. Érdemes viszont egy karóval, támrúddal stabilizálni a növényt.

Felelősségteljes faültetés:

Egy növényt akkor ültetünk el felelősségteljesen, ha olyan helyet választunk neki, amely megfelel az igényeinek. Emellett különösen fontos, hogy úgy telepítsünk fát, hogy embertársaink érdekeit nem hagyjuk figyelmen kívül. Pl.: ne telepítsük túl közel a telekhatárhoz, vagy más épülethez. Ne telepítsük légvezeték alá, vagy földkábel fölé. Ne telepítsünk olyan helyre, ahol a növény megnőve forgalomtechnikai gondot okoz majd. Amennyiben ezekre nem figyelünk oda, úgy a telepített fákat metszeni, nyesni, rosszabb esetben kivágni kellhet.