Igazi életelixír és minden pécsi elérheti!

Kevesen tudnak róla, hogy létezik egy olyan vegyület, mely nem csak, hogy javítja az egészséget és a memóriát, de lelassítja az öregedést is. A Jermendi Éva pécsi dietetikus elárulta, a fisetin ott van az eperben, almában és a hagymában is.  

hirdetés

Nem új keletű dolog, hogy az étrendből származó antioxidánsok egészséget javító hatásait egyre alaposabban vizsgálják a tudósok, beleértve az öregedésben és a rák megelőzésében betöltött szerepüket is.

Ahogy Jermendi Éva pécsi dietetikus közölte: a növényi antioxidánsok hosszú ideig fogyaszthatók káros mellékhatások nélkül.

– A több ezer flavonoid közül az egyik kiváltképpen tanulmányozott a fisetin, mely különböző gyümölcsökben és zöldségekben található meg, mint például eper, alma, datolyaszilva, szőlő, hagyma, kivi, barack és uborka, körülbelül 2–160 mikrogramm/gramm mennyiségben – így a szakember.

via GIPHY

A fisetin néhány pozitív hatására már régen rájöttek a tudósok, például arra, hogy lelassítja az öregedést, javítja az agy egészségét és a memóriát, meghatározó szerepe van a rák megelőzésében és jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Mi is pontosan az öregedés?

Ahogy a pécsi dietetikus fogalmaz, az öregedés egyik fő oka egy folyamat: a sejtek elöregedése, az, hogy már nem osztódnak tovább. Ezek a sejtek többnyire hasztalanok, mert már nem képesek normális funkciójukat betölteni. A környező sejtek ezt észlelve értesítik az immunrendszert, hogy a károsodott sejteket eltakarítsa. Amíg azonban fiatalon képes erre, az életkor előrehaladtával egyre kevésbé. A károsodott sejtek felhalmozódnak és krónikus gyulladást okoznak, növelik az időskori betegségek kockázatát.

– A kutatók az elöregedett sejtek megsemmisítésével próbálják késleltetni az öregedést, ugyanakkor a fisetin különösen jó öregedésgátló. Megvédi a sejteket a stressz okozta károsodástól az egészséges működés érdekében, emellett szabályozza a gyulladásos folyamatokat, és számos gyulladásos vegyületet deaktivál – mondja Jermendi Éva.

Mindennek tetejében még abban is segít ez a vegyület, hogy a szervezetünk a legerősebb antioxidánsból, a glutationból többet termeljen, így a sejtek több energiát tudnak termelni és gyorsabban regenerálódni.

A pécsi dietetikus elmondja, hogy

egy kutatás során tudósok egy csapat öregedő egérnek normál élelmet adtak, míg egy másiknak viszont fisetinben gazdag ételt. Azok az egerek, amelyek naponta kaptak fisetint körülbelül 10 százalékkal hosszabb ideig éltek, és szervezetük jobban működött még idős korukban is. 

 

Hirdetés