Több mint 13 százalékkal növekedtek a bérek egy év alatt Baranyában, ezt mutatja a KSH legfrissebb, 2018 háromnegyed évét bemutató statisztikája. Bár a baranyai fizetések jobban emelkedtek az országos átlagnál, számos megyében így is magasabb a fizetés. Az országos átlagbér ugyanakkor egyáltalán nem országos: csak két térség húzza felfelé, hazánk jó része az alatt keres.

Baranyában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 268 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset pedig 178 ezer forint volt 2018 harmadik negyedévében, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzéséből (az említett nettó fizetések esetében azt is tudni kell, hogy azok többek között a családi adókedvezményt sem tartalmazzák, azaz a gyermeket nevelő alkalmazottak többet vihetnek haza). A bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 13,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a növekedés üteme meghaladta az országos átlagot.

hirdetés
Egy év alatt is sokat nőttek a baranyai bérek, de…

Ez elvileg jó hír, azonban azt is tudni kell, hogy a baranyai keresetek még így is 17,4 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint országosan. Ugyanakkor az országos átlag nagyon érdekes képet mutat: csupán Budapest és Győr-Moson-Sopron megye haladta azt meg (utóbbi csak épphogy), azaz az országos átlagbért egyértelműen a főváros húzza felfelé, a többi térség az alatt áll.

Ha az átlagbérek összehasonlítását nézzük végig, kiderül, Baranya a középmezőnyben található. Átlagosan kevesebbet lehet keresni ennél Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod, Zala, Nógrád és Békés megyékben, az abszolút sereghajtó pedig Szabolcs-Szatmár, ott az átlagos havi nettó alig haladja meg a 150 ezer forintot.

Nem mindegy, milyen beosztásban dolgozik valaki a vendéglátásban

Ha az ágazatokat vizsgáljuk, kiderül, a pénzügyi szolgáltatások körében lehet a legtöbbet keresni, itt csaknem 250 ezer forint a baranyai nettó átlaga. Az elmúlt években jelentős volt a béremelés az oktatásban, ez érezteti is a hatását (valamint az egyetem léte is), itt ugyanis 231 ezer forint az átlag. A lista végén a 128 ezer forintos átlagkeresetű vendéglátás (bár nyilván nem mindegy, hogy egy mosogatóról vagy egy séfről beszélünk), illetve a 106 ezer forint havi nettóval szereplő egészségügy áll (itt is nyilvánvalóan nagy a különbség egy segédápoló és egy főorvos bére között).

Végül egy kis érdekesség: 2010 ugyanezen időszakában a baranyai havi bruttó 171 ezer forint volt – ez most 268 ezer forint, míg a nettó, adókedvezmény nélküli érték ugyanekkor 117 ezer forint volt – most 178 ezer forint.

hirdetés
Hirdetés