Így lesz 814 forintos tartozásból 27 ezres a kimúlt Pécsi Vízműnél

Újabb felszólítási körben próbál a már megszűnt, egykor francia tulajdonú Pécsi Vízmű nevében egy ügyvédi iroda pécsiektől pénzt behajtani. Megijedni korántsem szabad: egy bonyolult, több éves jogi procedúra folyománya ez, ráadásul fizetni sem kell feltétlenül.

Így lesz 814 forintból 26919 forint. Ön is szeretne így keresni?

Alig másfél hónapja írtunk arról, hogy egy ügyvédi iroda megvásárolva a Pécsi Vízmű Zrt. tartozásállományát, behajtó levelekkel bombázza a pécsieket.

Mint emlékezetes, a szocialista városvezetéssel sokáig kiváló kapcsolatot ápoló francia céggel azért szakított a jobboldali városvezetés, mert az önkormányzat álláspontja szerint a vállalat nem a pécsiek érdekeit, hanem a hasznot tekintette elsődlegesnek. Ha ma is érvényben lenne az az árpolitika, akkor minden év elején automatikusan megemelték volna a díjakat, ma már a korábbinak a sokszorosát kellene fizetni.

Az egykori Pécsi Vízmű azonban még így is komoly bosszúságot okoz a pécsieknek.

A vállalat ugyanis egy ügyvédi irodán keresztül lassan tízéves tartozásokat igyekszik behajtani. Ugyanakkor alapvetően az öt évnél korábbi tartozások automatikusan elévülnek. Addig tehát nem kell fizetni, amíg meg nem bizonyosodik róla, hogy a tartozás valóban érvényesíthető-e.

A Tettye Forrásház pedig nem küld ki csekket 2009-es vagy annál korábbi vízszámlatartozásról, hiszen mikor abban az évben megkezdte a szolgáltatásait, tiszta lappal indult minden egyes fogyasztó, hátralék nélkül. A korábbi, Pécsi Vízmű iránt fennállt tartozásokat nem vette át a társaság (nem is a jogutódja annak).

A követelések egy ügyvédi iroda tulajdonában állnak, így a szigorú adatvédelmi feltételek miatt a Tettye Forrásház Zrt. számára nem is adnak ki semmilyen adatot az üggyel kapcsolatban, ezért tehát nem áll, nem is állhat a Tettye módjában segítséget nyújtani az érintetteknek. A megkérdezett jogászok szerint fel kell venni a kapcsolatot a feladóval – a behajtó céggel –, hivatkozni a tartozás elévülésére.

A követelések behajtása felfutott iparág, gyakori, hogy behajtással foglalkozó cégek megvásárolják a felszámolt vállalat követeléseit, majd azokat megpróbálják érvényesíteni: fizetési felszólításokat intéznek, fizetési meghagyásokat bocsátanak ki a lakosok, háztartások, vállalkozások felé. A megkeresés hatására sokan önként befizetik az előcibált régi tartozást. A szakemberek azt tanácsolják, hogy körültekintően reagáljunk az ilyen felszólítókra. Egy biztos: a vizet nem fogják elzárni emiatt.

A Tettye Forrásház Zrt. azonban a tartozások esetén, ha a felhasználó megfeledkezik a vízdíjszámla befizetéséről, előbb fizetési emlékeztetőt, majd fizetési felszólítót küld; átlagosan 2000 (könnyen beazonosítható, logóval ellátott) emlékeztetőt és 4000 felszólítót postáz havonta. Igyekeznek időben megfogni a tartozást: azoknál az ügyfeleknél, akik a felszólítók ellenére sem tesznek eleget kötelezettségüknek – és nem is keresik a tartozás rendezésének lehetőségét – megkísérlik korlátozni az ivóvíz-szolgáltatást, majd jogi eljárást indítanak. Tavaly összesen több mint 3000 esetben indult jogi eljárás a tartozás behajtására.

Hirdetés