Így nem lesz beteg a gyerek, ha oviba vagy isibe megy

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, közösségbe kerülve könnyebben kapnak el fertőzéseket a gyerekek, igaz? Viszont az is tény, hogy sok kisgyermekes szülő küzd a jelenséggel, mi szerint óvodába vagy iskolába kerülve porontyuk mintha állandóan beteg lenne. Ezt sokszor banális dolgok elhagyása okozza, melyeket elviekben már megtanítottunk otthon a gyereknek. Lássuk, mik a legfontosabb lépések az egészség megőrzésének érdekében. 

A gyerekekre a közösségekben leselkedő fertőzésekről és megelőzési módokról beszélt lapunknak dr. Nyul Zoltán, a PTE KK Gyermekklinika Infektológiai Osztályának vezetője. Hangsúlyozta, kétségtelen, hogy az óvodai és iskolai közösségi helyszínek kedveznek a betegségek kialakulásának, akár a vírusos, akár a bakteriális fertőzésekről beszélünk.
Fertőzések során kialakuló képesség a betegségekkel szembeni ellenállás
– Tudni kell, hogy a gyermekkor különleges abból a szempontból, hogy a kicsik immunológiailag tapasztalatlanok a fertőzésekkel szemben. Ez azt jelenti, hogy habár az immunrendszerük óvodás és iskolás életkorban már viszonylag érett, és ugyan képesek lennének felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben, sőt le is tudnák küzdeni azokat, az ismeretlen, új vírusok és baktériumok útján mégis megfertőződnek és betegek lehetnek. Ha viszont korábban már találkozott a szervezetük az adott kórral, akkor azonnal küzd ellene és sokszor úgy esik át a fertőzéssel való találkozáson, hogy beteg sem lesz – magyarázta az orvos. Az idő előrehaladtával pont ezért lesznek kevésbé gyakoriak a betegségek, testünk tapasztalatok útján megismeri az ellenállást.
Előbb vagy utóbb, de szinte minden gyermek átesik valamilyen fertőző betegségen
Vagyis a fertőzések során kell megtanulnia a gyermekek szervezetének, hogyan is álljanak ellen a megbetegedéseknek, mondta. Hozzátette, ezért van az, hogy az egyébként ép immunrendszerű gyerekek is elkaphatják – közösségben akár évente 5-6 alkalommal is – a legbanálisabb vírusos, bakteriális fertőzéseket, melyek általában néhány napig tartó lázzal, köhögéssel, náthával, esetenként hasmenéssel vagy hányással zajlanak le.
– Hogy valaki milyen gyakran fertőződik meg, leginkább egyéni sajátosság, hajlam kérdése. Bizonyos gyerekek egyszerűen hajlamosabbak a megbetegedésekre, de általában az idő múlásával ez is csökken. Attól, hogy a gyermek betegesebb, még nem kell azonnal attól tartani, hogy egyéb immunbetegsége van. A betegségek gyakorisága függ azonban attól is, hogy például van-e otthon nagyobb testvér, aki hazahozza a fertőzéseket, mielőtt a kisebb gyerek nagyobb közösségbe kerülne. Ha ugyanis ez előfordul, akkor a kicsi már úgy mehet óvodába vagy iskolába, hogy a szervezete kvázi megtanult védekezni és ritkábban kap majd el bármit is – így Nyul Zoltán.
Hogy védhetjük meg gyermekünket a fertőzésektől?
Nyilvánvaló, hogy minden szülő azt szeretné, ha egészséges maradna a gyermeke. Ennek érdekében pedig törekedni kell arra, hogy a közösségekben a fertőzések minél kevésbé terjedjenek. Ennek érdekében pedig a gyerekek közötti átadás mértékét kellene csökkenteni.
– Első helyen a kézmosás szerepel. Kezdetektől fogva, már otthon arra kell oktatni a picit, hogy minden vécéhasználat után, étkezések előtt, kinti játékot követően, a kezébe való tüsszentés vagy köhögés után mosson kezet jó alaposan, helyesen szappanozva – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, ha otthon időt szánunk erre és kialakítjuk a helyes rituálét, nagyobb eséllyel fogja az új környezetben is alkalmazni azt porontyunk.
Akár neveket is adhatunk a kézmosás lépéseinek az alapján, hogy néz ki a kezünk az adott lépéskor
Sokszor nehezen megoldható, de a második megoldás csakis az lehet, hogy ha beteg a gyermek, akkor nem küldjük közösségbe, mondta a szakorvos. Ha mégis muszáj mennie, mert nem tud vele senki otthon maradni, kössük a lelkére, hogy minden tüsszentés vagy köhögés alkalmával, tegye a kezét – vagy még jobb esetben – egy zsebkendőt a szája elé, és semmiképp se társai felé fordulva tüsszögjön vagy köhögjön, őket megfertőzve ezzel, tette hozzá.
– További remek megoldást nyújtanak a megelőzésre a védőoltások, melyekkel gyermekünknek és a környezetnek is tartós védelmet biztosítunk. A kötelezők mellett érdemes a bárányhimlő elleni, hosszú ideig védelmet adó injekciót beadatni, ugyanis nem helyes a köztudatban élő álláspont, mi szerint a gyermeknek jó átesnie ezen a kellemetlen betegségen. Egyébként ez az oltás a közeljövőben bevonul a kötelező oltások közé. Emellett a rotavírus ellen is érdemes a gyermeket “beoltatni”, hiszen a gyerekek 6 éves korukig szinte biztosan elkapják legalább egyszer. Ez egy hányással, lázzal és többnapos hasmenéssel járó kellemetlen, rendkívül ragályos megbetegedés, ami miatt sok gyerek kerül kórházba is. Hozzáteszem, ez a cseppek formájában, szájon át beadható oltást csak fél éves korig kaphatják meg a kicsik – fejtette ki Nyul Zoltán.
Ne tegyük ki a kicsiket a bárányhimlő kellemetlen tüneteinek
Azért a túl steril környezet sem mindenképp hasznos
– Ha egy babát vagy pici gyereket túlságosan óvunk minden bajtól és kosztól, azzal csak kitoljuk azt az időszakot, amikor a szervezete képes lesz ellenállni a fertőzéseknek. Ha ugyanis közösségbe kerül és nem sikerül tökéletesen betartani a fent felsoroltakat, akkor mindenképp eljön majd az idő, mikor megbetegszik – mondta a szakember.
Van olyan higiéniaelmélet is, ami szerint az emberiség az evolúció során úgy szocializálódott, hogy gyermekkorban kell megtanulnia a fertőzéseket, tette hozzá a szakember. Sőt, olyan adatok is vannak, amik szerint ha a kicsi szervezete túl későn találkozik ezekkel a kihívásokkal, gyakrabban alakulhat ki nála később allergia, mondta.
Azért a túlféltés sem megoldás, ne “zárjuk buborékba” a gyereket

hirdetés
Hirdetés