Augusztus 12-én, hétfőn még piros riasztás volt érvényben az extrém, 38 fokos hőség miatt Pécsen, szerdán már alig fogja elérni a 22 fokot a napi maximum. Ha valami, akkor ez kikészíti a szervezetünket: az extrém front próbára teszi a szívünket, akár szüléseket is megindíthat, és a lábunkról is ledönthet.

hirdetés
Uránia Mozi

Nem elég, hogy napokig tűrnünk kellett a fülledt, 34-38 fokos kánikulát, a lehűlés sem jön könnyedén. Augusztus 12-én, hétfőn ugyanis brutális hőhullám érte el Pécset, emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat 7 megyére – köztük Baranyára – a legmagasabb szintű, azaz harmadfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. Két nappal később már hűlt helye lesz a forróságnak, a hidegfront ugyanis enyhülést hoz, nem is kicsit, szerdán már csak 22 fok várható városunkban. Nagyon gyorsan esik több mint 16 fokot a napi hőmérséklet, ami nem csak az időseket és a frontérzékenyeket, hanem mindenkit megvisel.

Dr. Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke elmondta, hogy a gyorsan bekövetkező hőmérsékletváltozás roppant megterheli a szervezetet, a betegekét mindenképpen, de még az egészségesekét is.

– Az egészséges embereknél az extrém hidegfront okozhatja az izmok összehúzódását, izomgörcsöket, az erek összehúzódását, de okozhat vérnyomás-emelkedést is. Ezek miatt az élettani hatások miatt feszültebbek is lehetünk, ami a közlekedésben kifejezetten veszélyes tud lenni – mondja dr. Princz János.

A front a betegeket még inkább megviseli, hiszen az ő szervezetük egyensúlya sokkal könnyebben megbomlik. Ahogy a háziorvos fogalmaz, a már meglevő szívbetegséggel, szív- és érrendszeri panaszokkal küzdőknél jelentkezhetnek szívpanaszok, az asztmás vagy a tüdőbetegeknél a fulladás fokozódhat, a frontérzékenyeknél pedig durva fejfájás jelentkezhet. Mint mondja, különösen veszélyes, hogy az extrém frontok hatására megindulhatnak a szülések, aminek következtében gyakrabban következnek be a koraszülések is.

Gyógyszerekkel nem, sok vízzel tudunk védekezni a front ellen!

– A frontokat sajnos nem tudjuk megállítani, és sok mindent nem is tudunk tenni ellenük. Az első, és legfontosabb azonban, hogy a szervezet megfelelően hidratált állapotban legyen, amikor front éri. Ebben az időszakban továbbá érdemes olyan ételeket, italokat fogyasztani, amely nem terheli meg még pluszban a szervezetet. Értelemszerűen hanyagoljuk a szeszesitalokat, szénsavas vagy cukros italokat, és igyunk sok-sok vizet – hangsúlyozza a szakember.

Azon túl, hogy sok vizet iszunk, érdemes több energiát szánnunk arra, hogy minél komfortosabban érezzük magunkat. Ennek fontos része az öltözködés is, ahogy Princz János javasolja, a jól szellőző, természetes anyagú ruhák megválasztása sokkal célravezetőbb, hiszen annál nincs rosszabb, ha még a kényelmetlen ruháink sem engedik, hogy ellazuljunk a nehezebb napokon.

Hirdetés