Így őrzik a szép magyar hagyományokat a pécsi óvodában

A Keleti Városrészi Óvoda 5 éves innovációs programot valósít meg a néphagyományok ápolása érdekében. Kiemelt céljuk a népi kultúra értékeinek átörökítése, a hagyományápolás elősegítése, így a mindennapok népszokásőrző tevékenységei, szokásőrző játékai is megjelennek náluk a gyermekek életkori sajátosságainak figyelembevételével. A minap is különleges programot tartottak. 

hirdetés

– Programunk részeként tartottunk Teréz napi családi délutánt. Valamikor Baranyában ezen a napon kezdték a szüretet. Csoportosan dalolva indultak a családok a szőlőhegyre a nehéz, de örömteli munkát megkezdeni. Ez a nap „dologtiltó” nap, nem szabad mosni, nehéz házimunkát végezni, kenyeret sütni, mert balszerencsét hoz a házra. A családok körében erős igény van a néphagyományok megőrzésére, a szokások beépítésére az óvodai nevelésbe – mondta Deliné Székely Ágnes óvodavezető.

Sokszínű programokkal várták a családokat

A kicsik a kukorica-játszóházban morzsolták, daráltak a kukoricát, majd szitálták a darát. A csutkából építeni is lehetett. Nagy érdeklődés kísérte a káposztagyalulást, majd a gyerekek hordóban taposták az összevágott zöldséget.
A szőlőt ledaráltuk, préseltük, a mustot elfogyasztottuk.

A szülők talicskában tolták gyermekeiket, volt szalmajátszóház, sok népi játékot kipróbálhattak.

A kézműves játszóházban bőrből ostor fonására, virágos karkötő készítésére invitáltuk a gyerekeket.

A kemencében sült lekvárral ízesített kukoricamálé igazi csemegének bizonyult, melyet közösen fogyasztottak el az egybegyűltek. A különleges hagyományőrző nap táncházzal zárult.

Hirdetés