A szeptemberi tanévkezdés minden családnak komoly kiadással jár, ezen próbálnak segíteni jótékonysági szervezetek, de az állami Klebelsberg Központ is.

hirdetés

Az elmúlt évtizedekben nem volt olyan év, hogy a szülők ne ráncolták volna a homlokukat a nyár végének közeledtével, hiszen a tanévkezdés mindig komoly kiadással járt. A kormány ezen próbált is enyhíteni, hiszen a 2013/2014-es tanévtől indította el felmenő rendszerben az ingyenes tankönyvellátás programját, évről évre több évfolyam került be ebbe a körbe. A 2020 szeptemberében induló tanévtől válik teljessé a program, és minden középiskolás diákévfolyam is térítésmentesen kap tankönyvet (az általános iskolások, valamint a 9.-es középiskolások már becsatlakoztak, ott már nem kell fizetni).

Az iskolatáska és a tanszerek azonban értelemszerűen nincsenek ingyen, és ha az olcsóbbakat választják is a szülők, sokaknak komoly anyagi megterhelést jelent az iskolakezdés.

Több mint 30 ezer ingyenes tanszercsomagot kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek augusztus 26-ig, közölte a Klebelsberg Központ. A felső tagozatosok egyencsomagot kapnak, a kisebbeknek pedig korosztály szerint állították össze a csomagokat.

Augusztus 15-ig minden tankerületekbe megérkeznek a csomagok, amelyeket ezután névre szólóan küldenek ki az iskolákba.

A Katolikus Karitász emellett a napokban jelentette be, országos segélyakciót indítanak, az a cél, hogy sok ezer gyerek számára tegyék könnyebbé az iskolakezdést. A 1356-os adományvonal felhívásával 500 forinttal, azaz nagyjából egy színesceruza-készlet árával segíthet bárki, de van lehetőség további pénzadomány küldésére (erről ITT lehet tájékozódni).

Sok családban emellett van még használt, de azért jó állapotú táska, tornazsák, tolltartó, amit vétek lenne kidobni. A Katolikus Karitász az egyházmegyei központjaiban (amelyből Pécsett is van) szívesen fogadják az adományokat, és továbbítják a rászorulóknak. Az egyházmegyei központok elérhetősége, nyitvatartása ITT nézhető meg.

Ehhez az akcióhoz csatlakozott a Pécsi Állatkert is, részleteket ITT olvashatunk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pécsett pedig különleges akciót hirdetett: a tanévnyitóra várnak sötét fiúnadrágot, lányoknak szoknyát, illetve fehér inget és blúzt. Ha a gyerek kinőtte, de még jó, bátran ajándékozzuk el, sok család nagyon örülne neki. A jótékonysági akcióról további részletek a szervezet Facebook-oldalán, ITT olvashatóak.

hirdetés
Hirdetés