Így ünnepli Pécs idén a bányásznapot

Egy veterán bányász napjainkban

Pécs és a bányászat fogalma összefűződött. Hiába zártak be a bányák, a baranyai megyeszékhely mindig is bányászváros marad. Erre emlékezve a hétvégén városszerte tartanak ünnepségeket, amiket persze vidám, jó hangulatú zenés-táncos programok követnek egy kicsit megidézve a régi időket. Mutatjuk a kínálatot – a teljesség igénye nélkül.

Szeptember 3.

A mecseki bányászat múltja előtt fejet hajtva, a központi bányásznapi megemlékezésre szeptember 3-án 17 órakor kerül sor a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület (B.É.K.E.) szervezésében az Ágoston téren. Az eseményen Péterffy Attila, Pécs polgármestere is beszédet mond.

Tavaly sem maradt el a központi ünnepség

Szeptember 4. 

Megemlékezés a Hősök terén

A B.É.K.E. egyesület bányásznapi megemlékezést és koszorúzást tart 9 órakor Pécsett a Hősök terén. Beszédet mond Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője, a koszorúzásban közreműködik az MH. Pécsi Területvédelmi Zászlóalj.

Szabolcsi bányásznap

A régi időket megidézve szombat délután bányásznapot szervez az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesült is, családi programok, élő zene, bányászszendvics (zsíros kenyér hagymával), borkóstoló, tűzijáték és bál is várja majd az érdeklődőket.

Az est fénypontja lesz

Íme a program:

 • 15.00-tól indul az élőzene több fellépővel, az Eurodance is tart majd bemutatót a szabolcsi templomtéren felállított színpadon
 • 17.40-kor indul a menet a templomtérről
 • 18.00-kor lesz koszorúzással egybekötött megemlékezés Csertetőn
 • 20.30: az est fénypontja következik, vagyis a  tűzijáték
 • 21.00-tól a Szent Mihály ház udvarán indul a bányászbál

A bányásznapi rendezvény fővédnöke Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

5. retró pécs-vasasi bányásznap

Nagy bulit rendeznek Pécs-Vasason a Szent Borbála parkban szeptember 4-én, szombaton, lesz körhinta, légvár, bazársor, büfékocsi, zenés-táncos kavalkád, koncertek. Mutatjuk a programot:

 • 12.30: Térzene: a Vasasi Bányászzenekar muzsikál
 • 13.00: Bányásznapi ünnepség: Ruzsicsics Ferenc, a VSZBE elnöke köszönti az egybegyűlteket, ünnepi beszédet mond Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a Szent Borbála Park védnöke, valamint Sütő Róbert bányamérnök, a komlói andezitbánya vezetője. Sor kerül a Szent Borbála-emlékmű avatására is.
 • 14.00: kezdődik a mulatság – zenés-táncos kavalkád Millich Józseffel
 • 15.15: fellép a Bányászszív Dalcsapat
 • 16.00: a pécsi mazsorettcsoport előadása, 16.45-től a Csillag Mazsorett Együttes tart bemutatót
 • 17.30: Csajághy Szabolcs és Csajághy Miklós operettslágereket énekel
 • 19.00: a Rudán Joe Akusztik koncertje
 • 20.30: tűzijáték
A pécsi mazsorettcsoport is elkápráztatja majd a közönséget

Szeptember 5.

Egész napos programmal készül a Pécsi Kulturális Központ a Szivárvány udvarban (az egykori Szivárványháznál), ahol kispályás focimeccsel, és közös bográcsos főzőversennyel indul a nap, reggel 8 órától várják az érdeklődőket (a szervezők pedig a jelentkezéseket).

Pár éve is rengetegen jöttek össze a bográcsozásra

Lesz sok jó koncert, mazsorettműsor, táncbemutató, bűvészpercek, és a Szivárvány Fotóklub kiállítását is megcsodálhatjuk. A program 17 órakor zárul a Pyrgos görög táncházzal – ne hagyjátok ki!

A részletes programot itt tekinthetitek meg:

A felsoroltak mellett Pécsbányán és Hirden is tartanak idén megemlékezést.


Kedvcsináló korábbi bányásznapi képeinkből:

Hirdetés