Ilyen volt, ilyen lett: Felszámolták a Romonya melletti illegális hulladéklerakót

A közterületi illegális hulladéklerakók felszámolását célzó program újabb fontos állomásához érkezett a Biokom NKft.: megtisztították a Pécset és Romonyát összekötő út környékét – közölte szerdán délután az önkormányzat.

Nemrég írtuk meg, hogy megkezdődött a Romonya melletti illegális hulladéklerakó felszámolása, ahol egy mintegy két és fél kilométer hosszú útszakasz mellett több helyen lomokból, autóalkatrészekből, gumiabroncsokból és építési törmelékből álló hulladékkupacok éktelenkedtek. A hulladékok összegyűjtését 2021. április 26-án kezdték meg a Biokom Nkft. munkatársai és egy héttel később fejezték be.

Itt a következő: felszámolják a Pécs melletti illegális hulladéklerakót

A cég gépjárműveivel összesen 61,5 köbméter hulladékot szállítottak el, amelynek tömege elérte a 9,5 tonnát – írja az önkormányzat szerdán kiadott közleménye.

Az elvégzett munka értéke mintegy 480 ezer forintot tesz ki.

Mint írják, nagymértékben hátráltatta és lassította a munkát, hogy a területen folyamatosan zajlik a – feltételezhetően autóbontásból származó – hulladékok jogtalan és felelőtlen lerakása: miután a hulladékok egy részét elhordták, az éj leple alatt újabb és újabb lerakatok alakultak ki.

Nem volt egyszerű megtisztítani a területet

Ahogy azt korábban megírtuk: az autóalkatrészek közül kerültek elő olyan, a hulladék korábbi birtokosára utaló dokumentumok is, melyek akár bizonyítékként is szolgálhatnak a már folyamatban lévő hatósági eljárás során, ezért a Biokom Nkft. mind a rendőrséggel, mind a közterület-felügyelettel folyamatosan tartja a kapcsolatot az ügyben.

Hulladéklerakó Pécs mellett: csak tettenérés esetén tudnak bírságolni

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Biokom Nkft. pályázati forrásból tette rendbe a Zsolnay focipálya környékét és hírt adtunk arról, hogy István-aknán is felszámolták az illegális szemétlerakót. Kisebb munkával pedig a Melinda utcai garázssornál, a Tildy Zoltán utcában és az Ürögi fasornál is rendezték a környezetet a Biokom NKft. munkatársai.

A cég az illegális hulladéklerakók felszámolására idén már több mint 35 millió forintot fordított.

Az önkormányzat közleménye kiemeli, hogy a jövőben a Biokom Nkft. munkatársai és a pécsi közterület-felügyelet járőrei is gyakrabban ellenőrzik ezeket a területeket, hogy ezzel megakadályozzák az újabb illegális szemetelést.

A Biokom Nkft. emellett több mozgásérzékelős, úgynevezett vadkamerát is beszerezett, amelyeket időről időre kihelyez azokra a területekre, ahol jellemző a hulladékok illegális elhelyezése. A felvételek alapján az elkövetőkkel szemben feljelentést tesznek és eljárást indítanak.

ELŐTTE-UTÁNA – Képek a Romonya melletti hulladéklerakó felszámolásáról: